17.3.2006 00:00 | MobilMania

Čo ste nevedeli o 3G od Orangeu

Až dnes začína komerčne fungovať sieť tretej generácie väčšieho slovenského operátora. Iba tesne tak dodržal zákonom stanovený dátum, do ktorého ju musel sprístupniť zákazníkom. A ako sme sa presvedčili, dal si na tom záležať. Viete ale o Orange UMTS sieti všetko?

Na včerajšej tlačovej konferencii odznelo mnoho zaujímavostí, ku ktorým bežný smrteľník nemá prístup, no často ani záujem, čo čiastočne pramení z technickej nevzdelanosti. Ale napríklad počet nových základňových staníc (vysielačov) pre siete tretej generácie (tzv. Node B) je pre niekoho zaujímavý. Ako deklarovali zástupcovia operátora, súčasných osem miest s UMTS je pokrytých úplne, nie len čiastočne. Kým 15. marca bol počet Node B rovných 200, ku včerajšiemu dňu už bolo pripravených na prenos dát 209 staníc. V priemere teda niečo vyše 26 vysielačov na jedno pokryté mesto. Node B boli inštalované s pomocou helikoptér a vybavenie jedného vysielača váži celých 500 kilogramov. Pre dosiahnutie súčasného stavu tak Orange musel prepraviť viac než 100 ton techniky.

Pokrytie vzrastie rýchlo...

Tak ako sú nezanedbateľné náklady na vysielače a inú telekomunikačnú techniku potrebnú pre prípravu a spustenie UMTS, tak bola finančne náročná aj licencia od štátu, ktorá povoľuje prevádzku tejto technológie. Orange za ňu v roku 2002 zaplatil 1,499 miliardy Sk a využívať ju môže 20 rokov. Testovaciu prevádzku UMTS techniky spustil 20. septembra 2005 prvým slovenským verejným videohovorom . K dnešnému dňu operátor pokrýva signálom asi 830 tisíc obyvateľov, t.j. 15,5 % populácie. Plány operátora do konca roka 2006 hovoria o pokrytí 43,3 % obyvateľstva, čo chce dosiahnuť pokrytím všetkých miest s počtom obyvateľov väčším ako 20 tisíc.

...overíte si ho na webe

Pozoruhodným krokom Orangeu bolo vynechanie dvoch krajských miest z úvodného pokrytia ku dňu spustenia 3G siete – Trenčína a Nitry. Namiesto nich zaujali svoje miesta v zozname Martin a Vrútky. Orange pre porovnanie poskytol úroveň pokrytia siete GSM v jej začiatkoch, ktorá tvorila 20,5 % (január 1997). Pokryť územie signálom GSM je však omnoho jednoduchšie ako signálom UMTS. Mapa pokrytia je už dostupná na stránkach Orangeu , pričom operátor sa zrejme inšpiroval svojim konkurentom, ktorý podobnú mapu ponúka už dlhší čas. Oproti T-Mobilu však bude Orange svoje pokrytie interaktívne demonštrovať aj na dotykových obrazovkách umiestnených vo svojich značkových predajniach.

Video-nevideo, všetko jedno

Cena Videohovorov je úplne rovnaká ako cena klasických hovorov. Dokonca sa odrátavajú z voľných minút a aj v roamingu na ne platia rovnaké ceny ako na klasické hovory. Roamovať s mobilom pred tvárou možno zatiaľ v týchto sieťach: Česká republika - Eurotel, Rakúsko – T-Mobile, Connect One, Tele.ring a A1, Francúzsko – Orange, Nemecko – E-plus, Holandsko – T-Mobile, Poľsko – Orange, Veľká Británia – Orange, Maďarsko – T-Mobile a vo Švajčiarsku – Orange.

Problémy s USIM kartami?

Orange pre využívanie 3G siete vyžaduje výmenu SIM karty za typ USIM. Tu však operátor a zákazníci narážajú na malé problémy. Hoci prvým trom tisícom zákazníkov, ktorí si od uvedenia do akciovej ponuky kúpili niektorý z 3G telefónov, boli USIM karty už zaslané spolu s inštrukciami, zákazníci s UMTS zariadeniami zakúpenými vo voľnom predaji alebo u iného operátora nič také očakávať nemôžu. Orange deklaruje, že ich nemá ako identifikovať a preto musia navštíviť niektorú z predajní, aby o USIM kartu požiadali. Jej vydanie je do 30.6.2006 bezplatné. Aká bude situácia po tomto dátume, zrejme netušia ani kompetentní, ktorých sme touto otázkou evidentne prekvapili. Objavili sa však informácie, že vydanie USIM karty bude spoplatnené. Otázkou je, či by aj vyšší poplatok nestál za obdržanie 128 kB karty, na ktorú možno uložiť 250 kontaktov a ku každému z nich dve mená, tri čísla a jednu e-mailovú adresu...

Prognózy sú smelé

Generálny riaditeľ Orange Slovensko Pavol Lančarič sa na konferencii vyjadril, že do konca roka 2006 je možné očakávať počet zákazníkov siete tretej generácie v počte dosahujúcom šesťmiestne číslo. Ako dodal, po jednom roku prevádzky v krajinách ako Francúzsko či Veľká Británia sa podiel 3G zákazníkov pohyboval medzi 1,5 a 2 percentami. Či je stotisíc zákazníkov tvoriacich 4 % z celkového počtu odvážny odhad, uvidíme až tesne po začiatku budúceho roka.

Pre dáta čas ešte len príde

Ako dátové riešenie zatiaľ UMTS nemôže konkurovať pevným linkám, káblovým rozvodom, ale ani Rýchlemu internetu od T-Mobilu. So svojou rýchlosťou približne 250 kbps však výrazne zrýchľuje mobilné prenosy. Zlepšenie nastane aj pri čase odozvy, ktorá je určujúca najmä pri prehliadaní wapu – zo súčasných 700 ms sa skráti na približne 150 ms. Technologické nadstavby HSDPA a HSUPA plánuje Orange nasadiť už v tomto roku, nepriamo to potvrdil generálny riaditeľ operátora. Už čoskoro sa môžeme tešiť na skutočne mobilný broadband s rýchlosťou do 3,6 Mbps. Podobné rýchlosti dosahuje síce aj technológie Flash-OFDM, tá ale zďaleka nie je tak rozšírená ako HSDPA. Orange do ponuky zaradí aj dátovú PC kartu Option Fusion+ , ktorú už ponúka aj T-Mobile a ktorá podporuje všetky súčasné dátové technológie ponúkané Orangeom. Po príchode HSDPA jej pritom stačí nechať prehrať firmvér.

Pre viac informácií si prečítajte článok Orange 3G: 15,5% pokrytie populácie a 3G telefón za korunu , 3G: Prvý redakčný videohovor – ako ten zázrak funguje? a T-Mobile spustil prvú 3G UMTS sieť na Slovensku, máme všetky informácie pokope .