24.8.2006 00:00 | MobilMania

Slovensko lídrom v mobilnom broadbande, zorientujte sa v novinkách

Prehľad Akokoľvek horúcou ihlou sú šité nové dátové služby Orangeu či T-Mobilu, dostávajú Slovensko do čela svetovej "dátovej ligy". Flarion T-Mobilu je najrýchlejšia mobilná dátová sieť v Európe, HSDPA od Orangeu zas pokrýva percentuálne najviac obyvateľov krajiny. T-Mobile však svojim HSDPA pokrýva stále iba väčšiu časť Bratislavy.

High Speed Downlink Packet Access (HSDPA) je nadstavbou, resp. želaným štandardom sietí tretej generácie. Sieť UMTS (základ 3G) totiž okrem videohovorov neposkytuje žiadne úžasné rýchlosti - jej praktické maximum je asi 350 kbit/s. HSDPA prvej generácie pritom zrýchľuje download na 1,8 Mbit/s. V súčasnosti sú modemy či PC karty dostupné iba pre túto rýchlosť.

Už o mesiac by však mali na náš trh preniknúť zariadenia zvládajúce rýchlosť 3,6 Mbit/s, ktorú zároveň poskytujú obe siete. Do budúcna sa chystajú siete a zariadenia pre 7,2 Mbit/s s výhľadom na 14,4 Mbit/s. Problémom pri spojení však môžu byť nedostačujúce rýchlosti uploadu, ktorý môže zo štandardných 384 kbit/s zdvihnúť až nadstavba HSUPA. O tej obaja naši operátori zatiaľ mlčia. Veľkou výhodou HSDPA je kompatibilita s UMTS sieťami po celej Európe.

Flarion, vychádzajúca hviezda na dátovom nebi

Flash-OFDM, skrátene Flarion, je úplne nová sieť, ktorá v komerčnej prevádzke funguje zatiaľ iba na Slovensku pod krídlami T-Mobilu pod názvom Rýchly internet. Jej spustenie sa ale pripravuje napríklad na Pobaltí. Flash-OFDM je čisto dátová sieť, na rozdiel od HSDPA pre ňu neexistuje a v dohľadnej dobe ani nebude existovať hlasová služba. Parametre siete na jednej strane umožňujú pokryť rozsiahle územia, na druhej strane hrozí riziko vyššieho kolísania rýchlostí oproti UMTS, resp. HSDPA.

Dôvodom je fakt, že vysielač UMTS (2100 MHz) pokryje územie do jedného kilometra, kým vysielač Flarionu fungujúci v pásme 450 Mhz dosiahne aj na miesta vzdialené päť či viac kilometrov. V začiatkoch siete NMT, keď vysielače vyžarovali vyšším výkonom, nebol údajne problém zavolať si v sieti českého Eurotelu hoci aj z predmestí Berlína (samozrejme, s dostatočne dlhou anténou).

Rýchlostný strop Flarionu dnes končí pri hodnote 5,3 Mbit/s, resp. 1,8 Mbit/s pre upload. Vývojárska spoločnosť Qualcomm ale pripravuje revíziu , ktorá umožní tok dát trojnásobnou rýchlosťou v oboch smeroch. Podobne, ako pri zrýchľovaní HSDPA, aj po nasadení novej technológie bude potrebné vymeniť zariadenia za nové, zvládajúce prenos vyššími rýchlosťami.

HSDPA: Istota kompatibility a hlasových služieb

HSDPA T-Mobilu je zatiaľ medzi zákazníkmi rozšírené len vo veľmi malej miere a výraznejší vzostup sa ani neočakáva. Zásluhu na tom má práve sieť Flarion. V T-Mobile už zrejme trpko oľutovali rozhodnutie kúpiť nadhodnotenú licenciu pre UMTS, výnosy z jej využívania a z videohovorov zatiaľ tvoria iba mizivé percentá (ak nie desatinky percent) z jej kúpnej ceny. Nehovoriac už o zisku. Sieť bola preto dlho udržiavaná iba na minimálnom, licenciou stanovenom rozsahu. Dnes T-Mobile v spojení s UMTS spomína najmä zahraničných roamujúcich zákazníkov, ktorý túto sieť považujú za štandard, resp. ju aspoň v hlavnom meste očakávajú. Podobne sklamaný je z 3G aj český Vodafone, ktorý výstavbu UMTS úplne pozastavil.

Nevýhodou nových dátových sietí je, že operátori v rámci konkurenčného boja mierne predbehli dobu. Pre HSDPA totiž vo svete zatiaľ existuje len zopár mobilných telefónov, ktoré tieto prenosy zvládajú. A ak sa taký nájde, jeho limit bude s najväčšou pravdepodobnosťou iba 1,8 Mbit/s. V segmente modemov je situácia o čosi lepšia. Už dnes kúpite (aj v ponukách operátorov) modemy a PC karty pre 1,8 Mbit/s.

Zdravý rozum však káže vydržať a kúpiť až modemy zvládajúce rýchlosť 3,6 Mbit/s. Prvé spomenuté zariadenia sú totiž iba softvérovo upravené UMTS modemy, ktoré už rýchlejšie dáta sťahovať nebudú. Zato nová generácia sľubuje zrýchlenie po upgrade až na 7,2 Mbit/s. Na tieto rýchlosti si treba počkať do roku 2007 až 2008.

V ďalšej kapitole si môžete v prehľadných tabuľkách nájsť zásadné rozdiely nových technológií v podaní Orangeu a T-Mobilu. Vďaka tabuľke s cenami ľahko zistíte, ktorý spôsob pripojenia sa vám oplatí najviac.

T-Mobile má vo svojom dátovom portfóliu jasno už dlhšiu dobu, a tak ani po predstavení HSDPA či zrýchlení Rýchleho internetu nenastali v cenníku žiadne zmeny. HSDPA je dostupné každému zákazníkovi s dátovými programami Data. Treba ale poznamenať, že v prípade programu Data Basic môže vyjsť surfovanie veľmi draho. Už za päť sekúnd sťahovania plnou rýchlosťou zaplatíte vyše sto korún. Odporúčame preto rozhodnúť sa pre Data Standard alebo Nonstop, prípadne samostatný program Internet Nonstop.

Rýchly internet bude rýchly podľa toho, koľko zaplatíte. Program s dvomi voľnými gigabajtami dát totiž dosahuje rýchlosť iba 512/128 kbit/s, zatiaľ čo Rýchly internet 20 je limitovaný iba rýchlosťou samotnej infraštruktúry - 5,3/1,8 Mbps. Poplatky sú navyše veľmi jednoduché a prehľadné.

TIP: Pozrite si, či váš Rýchly internet môže byť skutočne rýchly .

Orange pre svoje HSDPA predstavil úplne nový program Internet expres, ktorý pre objektívnosť porovnávame s programom Orange internet a programom Internet cez mobil, ktorý sa podobá na program Internet Nonstop od T-Mobilu. Operátor sa totiž rozhodol neumožniť prístup k HSDPA každému. Tí zákazníci, ktorí sú v dosahu HSDPA, ale využívajú Orange internet, sú totiž automaticky obmedzení na maximálnu rýchlosť UMTS, 384 kbit/s. O možnosti prechodu aj s možnosťou polovičnej zľavy sme informovali vo včerajšej bleskovke .

HSDPA a Flarion: Face to face

HSDPA Orange
Výhody Pokrytie, možnosť kúpiť notebook za dobrú cenu, možnosť zľavy na Orange Internet pri prechode na Internet Expres
Nevýhody Potreba programu Internet Expres, limit 3,5 GB, nižšia rýchlosť
HSDPA T-Mobile
Výhody Bez potreby zmeny dátového programu
Nevýhody Slabé pokrytie
Flarion
Výhody Rýchlosť, pokrytie, v prípade RI 20 vyšší dátový limit, možnosť štátnej dotácie (RI 2), výrazne nižšia cena modemu a PC karty
Nevýhody Nemožnosť telefonovania, nemožnosť využiť iné spôsoby pripojenia, vyššia cena

Zásadným rozdielom medzi Orangeom a T-Mobilom je aj postup po prekročení stanoveného limitu. Orange po prvom prenesení viac ako 3,5 GB dát túto skutočnosť zaregistruje a v prípade stiahnutia 80 percent z objemu (napríklad v ďalšom mesiaci) zašle zákazníkovi SMS správu a po prekročení limitu zníži rýchlosť na 64 kbit/s. Ak sa so zníženou rýchlosťou nechcete zmieriť, môžete si doobjednať ďalšie gigabajty, každý v cene 237 Sk (v prípade objednania pravidelného dopĺňania limitu je cena 177 Sk). T-Mobile v prípade Rýchleho internetu automaticky účtuje 356 Sk za každý ďalší GB.

Ceny služieb našepkajú správnu voľbu

Orange Internet Expres Orange Internet maxi Internet cez mobil
Aktivácia ? 1 Sk 536 Sk
Cena 832 / 951 Sk 951 / 713 Sk 832 Sk
Voľné dáta 3,5 GB 2 GB 1 GB
Rýchlosť do 3,6 Mbit/384 kbit do 384 kbit/do 384 kbit do 384 kbit/do 384 kbit
Cena za GB navyše 237 / 177 Sk 237 Sk 42 Sk / MB
Technológie GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA s obmedzením GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA s obmedzením
Modemy 2 990 Sk od 4 490 Sk (od 1 Sk pre GPRS/EDGE) neponúka
T-Mobile Rýchly internet 2 Rýchly internet 10 Rýchly internet 20 Data Nonstop Internet Nonstop
Aktivácia 356 Sk 356 Sk 356 Sk 0 Sk 356 / 118 Sk
Cena 713 Sk 1 189 Sk 2 260 Sk 1 178 Sk 951 Sk
Voľné dáta 2 GB 10 GB 20 GB 1,5 GB 1,5 GB
Rýchlosť 512/128 kbit 1024/256 kbit 5,3/1,8 Mbit do 3,6 Mbit/384 kbit do 3,6 Mbit/384 kbit
Cena za GB navyše 356 Sk 356 Sk 356 Sk 47 Sk / MB 47 Sk / MB
Technológie Flarion Flarion Flarion GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA
Modemy 1 Sk 1 Sk 1 Sk od 4 990 Sk (od 1 Sk pre GPRS/EDGE) od 4 990 Sk (od 1 Sk pre GPRS/EDGE)