20.10.2006 00:00 | MobilMania

Vážny: Štát i Deutsche Telekom chcú predať T-Mobile

Zaujímavé, avšak prinajmenšom zvláštne vyjadrenia padli na tlačovej konferencii s ministrom Ľubomírom Vážnym. Ten navrhol predať podiel štátu v T-Mobile a naznačil, že i Deutsche Telekom uvažuje o predaji svojho podielu. Problém je v tom, že štát žiaden priamy podiel v T-Mobile nevlastní a DT zase nemá na predaj jediný dôvod.

Minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomír Vážny uvažuje o odpredaji podielu štátu v spoločnosti T-Mobile Slovensko, a.s., ktorú štát vlastní nepriamo prostredníctvom 49-percentného podielu 100-percentného vlastníka T-Mobilu, spoločnosti Slovak Telekom, a.s. (ST).

„Keďže má v budúcom roku na slovenskom trhu telekomunikácií začať pôsobiť tretí mobilný operátor, spoločnosť Telefónica O2 Slovakia, zvýši sa na trhu konkurencia a nebude tak potrebná dikcia štátu. Preto by som chcel zástupcom majoritného vlastníka ST, spoločnosti Deutsche Telekom (DT), ako aj vláde SR, predostrieť túto moju myšlienku na zváženie,“ povedal Vážny na štvrtkovej tlačovej besede.

DT údajne chce predať T-Mobile

Podľa Vážneho má Deutsche Telekom (DT) na podiel T-Mobilu predkupné právo, štát by teda najskôr ponúkol svoj podiel nemeckej firme. Ako ale dodal, „podľa náznakov má Deutsche Telekom tiež záujem svoje akcie T-Mobilu predať, takže nie je vylúčené, že by sa predaj uskutočnil formou tendra tretej strane,“ dodal Vážny.

O téme predaja akcií mobilného operátora T-Mobile by mali zástupcovia štátu a DT rokovať na stretnutí, ktoré by sa malo uskutočniť v priebehu desiatich dní. Záujem zúčastniť sa tohto stretnutia, teda mimoriadneho valného zhromaždenia, prejavil podľa Vážneho aj slovenský premiér Robert Fico.

Neveríme vlastným ušiam

Ako správne poukázal denník SME a vzápätí aj samotný Slovak Telekom, štát predávať T-Mobile nemôže, pretože v ňom nemá priamy podiel. 100% firmy totiž vlastní Slovak Telekom. Ako v informácii pre médiá uvádza riaditeľ sekcie pre korporátnu komunikáciu firmy, Ján Kondáš,

„Spoločnosť Slovak Telekom nemá žiadne oficiálne informácie od svojich akcionárov, t.j. od Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR, Fondu národného majetku SR a Deutsche Telekom AG o zámere zmeniť akcionársku štruktúru, resp. akcionárske podiely súčasných akcionárov.“ T-Mobile vyjadrenia Vážneho pre SME nekomentoval .

Deutsche Telekom navyše nemá podľa nás najmenší dôvod uvažovať o predaji svojho podielu v T-Mobile Slovensko. Stručne povedané - bol by to úplný obrat v doterajšej stratégii a zároveň krajne nelogický krok. Bližší, analytický komentár k tejto informácii snáď ani nie je potrebný. Že DT nechce podiel v T-Mobile predávať ani náhodou, to nám potvrdili aj dva dobre informované zdroje z prostredia firmy.

Aktualizácia: správa o úvahách o odpredaji „podielu“ štátu i podielu DT v T-Mobile sa zrejme bude veľmi rýchlo šíriť svetovými médiami. Pôvodnú správu agentúry SITA už totiž citujú iné, napr. APA . Podľa neoficiálnych zdrojov sa MDPT snažilo agentúrnu správu pred vydaním zastaviť, bolo však už neskoro.

ST sa predávať nebude

Podiel 49 % v ST by si mal štát podľa Vážneho ponechať, pretože na trhu pevných liniek nie je vytvorená dostatočná konkurencia a štát si preto podľa Vážneho nedovolí uvoľniť ST do komerčnej sféry.

Ako ďalej dodal Vážny, „na stretnutí by sme sa mali spoločne zamyslieť nad tým, čo bude s Rádiokomunikáciami. Buď sa dotiahne rozbehnutý tender a od 1. januára 2007 sa predajú investorovi, alebo si podnik ponechá štát.“ Problém je podľa neho časový, pretože licencia Rádiokomunikácií vyprší 31. decembra tohto roka a tak sa stane nepredajnou.

Ambíciou vlády je však podľa Vážneho nepredávať významné a strategické podniky, a teda ani Rádiokomunikácie. „Sami sa zamýšľame nad tým, prečo majú všetci taký vehementný záujem kúpiť Rádiokomunikácie. Myslím si, že za tým niečo je. Nie štát, ale manažéri dosadení štátom sú zlí,“ povedal Vážny. V súčasnosti sa o kúpu Rádiokomunikácií zaujíma päť uchádzačov, z ktorých akcionári spoločnosti Slovak Telekom odsúhlasili koncom apríla užší zoznam. Uchádzači o kúpu odštepného závodu spoločnosti Slovak Telekom predložili svoje záväzné ponuky 3. júla tohto roka.

Ako s dividendami

Ako Vážny ďalej povedal, vláda ho zaviazala naplniť štátny rozpočet v roku 2007 dividendami z ST, a to vo výške 2 mld. Sk. „Urobím všetko pre to, aby sme sa na tých dividendách dohodli. Suma je už predjednaná a na 60 % až 70 % odsúhlasená," vysvetlil. Na roky 2008 a 2009 predpokladá rezort dopravy dividendy z ST vo výške 1 mld. Sk. "O tejto sume budeme tiež rokovať, avšak len v náznakoch, treba počkať na to, čo budeme deliť,“ dodal Vážny.

V oblasti informatizácie sa treba v nasledujúcom období podľa ministra zamyslieť hlavne nad obsahom, ktorý je dostupný prostredníctvom internetu. „Podarilo sa nám síce zvýšiť možnosť získania štátom dotovaného "Internetu pre všetkých" pre obyvateľov Slovenska bez rozdielu veku, avšak aj tak nie je o tento projekt taký veľký záujem. Podľa mňa to súvisí najmä s obsahom,“ skonštatoval minister. Podľa neho sa treba hlavne pozrieť na zmysluplnosť investícií do tohto projektu a zlepšiť komunikáciu s obyvateľmi prostredníctvom internetových služieb eGovernment.

Zároveň treba podľa Vážneho novelizovať zákon o elektronických komunikáciách a posilniť v nasledujúcom období úlohu Telekomunikačného úradu SR ako regulátora trhu telekomunikácií.

V článku boli použité materiály SITA.