24.10.2006 00:00 | MobilMania

Predaj T-Mobilu je zatiaľ len vízia Vážneho

Tlačová konferencia ministra Vážneho sa pokúsila objasniť otázniky ohľadom plánovania predaja T-Mobilu. Hovorilo sa i o personálnych zmenách na kreslách v T-Mobile a ST i dôvodoch, prečo štát nechce predať samotný ST.

Možnosť „zbavenia sa“ nepriameho podielu v T-Mobile je zatiaľ len úvahou ministra dopravy, pôšt a telekomunikácií, Ľubomíra Vážneho. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii. O možnosti, ktorú načrtol minulý štvrtok, vraj ešte s nikým z vlády nediskutoval a do budúcotýždňového stretnutia s Deutsche Telekomom sa to vraj už ani nestihne. Minister zároveň poprel informácie, že by na jednanie išiel s premiérom Róbertom Ficom.

Ako dôvod úvahy Vážny spomenul vytvorenie plne konkurenčného prostredia. Po príchode tretieho operátora, Telefónicy O2, by už totiž štát zbytočne nepriamo zasahoval do hospodárskej súťaže. Cieľom predaja vraj teda nie je získať príjmy do štátneho rozpočtu.

Odpredaj, ale komu?

Že má aj Slovak Telekom (ST) záujem akcie odpredať, sa vraj Vážny dozvedel na stretnutí s jeho predstaviteľmi „pri minerálke“. Nie je však odpredaj ako odpredaj - akcie totiž ST nemusí predať tretej strane, ale napríklad spoločnosti Deutsche Telekom (DT), vlastníkovi 51% podielu ST. Vážny to však označil za najmenej pravdepodobné. Na našu otázku, čo by sa robilo v prípade, ak by túto možnosť DT akceptoval ako jedinú, minister reagoval, že by k odpredaju predsa nemuselo prísť.

Možnosť predaja balíka akcií T-Mobilu na burze, na ktorú sa na konferencii pýtali novinári, Vážny označil za dobrý nápad.

Naďalej hypotetická rovina

ST dnes v stanovisku pre médiá uviedol, že nedisponuje rozhodnutím svojich akcionárov odpredať podiel v spoločnosti T-Mobile Slovensko, a.s. „Akejkoľvek zmene akcionárskej štruktúry, či už samotného Slovak Telekomu alebo spoločnosti T-Mobile Slovensko, musia predchádzať dohody oboch akcionárov, t.j. majoritného akcionára Deutsche Telekom AG a minoritného akcionára Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií SR.“, uviedol riaditeľ sekcie pre korporátnu komunikáciu firmy, Ján Kondáš.

Ľ. Vážny zároveň pripustil, že plánuje nejaké personálne zmeny na kreslách, ktoré vo vedení ST i T-Mobilu patria zástupcom štátu. Táto otázka sa plánuje nastoliť na najbližších valných zhromaždeniach.

Minister tiež aktuálne nevie odhadnúť, za ako dlho nastane na trhu stav, kedy by bolo možné uvažovať aj o predaji ST. Aktuálne by vraj predaj vyústil do nutnosti ešte viac regulovať ST.

MobilMania.sk komentuje : Naďalej si myslíme, že ST nemá záujem predať podiel v T-Mobile tretej strane. Iné by to bolo pri predaji 100% balíka T-Mobilu firme DT.