26.10.2006 00:00 | MobilMania

Výnosy troch najväčších operátorov dosiahnu 56 mld. Sk

Podľa odhadov Orangeu tento rok jeho konkurent T-Mobile Slovensko po prvýkrát v tržbách preskočí svoju materskú spoločnosť Slovak Telekom.

Výnosy troch najväčších telekomunikačných operátorov by v tomto roku mali dosiahnuť spolu takmer 56 mld. Sk. Odhaduje to najväčší hráč na trhu, spoločnosť Orange Slovensko.

„Výnosy Orangeu na konci tohto roka by mali dosiahnuť 24 mld. Sk, v T-Mobile ich odhadujeme na 16,2 mld. Sk a v T-Come na úrovni 15,7 mld. Sk,“ povedal v utorok na konferencii i-com riaditeľ Orangeu pre stratégiu Ivan Marták. Samotný Orange by tak dosiahol medziročný rast výnosov na úrovni 11,91 %. Celkovo by sa výnosy „veľkej trojky“ medziročne zvýšili z vlaňajších 52,046 mld. Sk o 7,4 %.

Podľa odhadov Orangeu by jeho konkurent T-Mobile Slovensko po prvýkrát v tržbách preskočil svoju materskú spoločnosť Slovak Telekom (ST). Výnosy mobilného operátora by totiž z vlaňajších 14,59 mld. Sk narástli tiež o vyše 11 %, zatiaľ čo divízia pevných liniek v rámci ST by pokračovala v poklese, keď za rok 2005 zaznamenala výnosy 16,012 mld. Sk. Zástupca spoločnosti T-Mobile odhad na konferencii nekomentoval. Slovak Telekom má podľa jeho riaditeľa pre komunikáciu Jána Kondáša vlastné odhady, agentúre SITA ich však neposkytol.

Do celkových tržieb odvetvia vstupujú ešte alternatívni operátori, ktorých výnosy dosiahli vlani približne 3 mld. Sk. Ďalšou skupinou sú veľkoobchodní poskytovatelia sietí, ktorí predávajú kapacity svojej infraštruktúry napríklad na tranzit. Podľa odhadov Slovak Telekomu, celkové tržby odvetvia telekomunikácií dosiahli vlani približne 58,3 mld. Sk, keď spoločné tržby operátorov mimo „veľkej trojky“ odhadol na 6,269 mld. Sk.

Spoločné výnosy operátorov je však potrebné očistiť o poplatky, ktoré si vzájomne platia za prepájanie sietí. Ak totiž volajúci zaplatí svojmu materskému operátorovi za hovor na inú sieť napríklad 10 Sk, výnos z prepojovacieho poplatku vo výške približne 4 Sk si zaúčtuje aj operátor obsluhujúci cieľovú sieť. Reálny súhrnný výsledok okrem toho ovplyvňuje aj konsolidácia firiem v rámci skupiny.

(C) 2006, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.