27.10.2006 00:00 | MobilMania

Samsung uznáva rodinkárstvo v značení telefónov

Tretí najväčší výrobca mobilných telefónov rozdeľuje svoje výrobky do rodín. Preto je v telefónoch Samsung poriadok a už z názvu sa dá vyčítať, aké vlastnosti jednotlivé prístroje majú.

Spoločnosť Samsung bola založená v roku 1938 v Taegu, v Kórei. Nešlo však o spoločnosť zaoberajúcu sa výrobou elektroniky, ako to bolo v prípade Motoroly , Sagemu , či LG . Samsung dodnes pôsobí v rôznych odvetviach a je rozdelený na niekoľko desiatok divízií. Firma sa začala oblasťou elektroniky, rádiotechniky a telekomunikácií zaoberať až v šesťdesiatych rokoch dvadsiateho storočia.

100 gramov v roku 1993

Ešte v sedemdesiatych rokoch nemal Samsung úplne jasno, ktorým smerom sa má jeho elektrotechnická divízia uberať. Vyrábal polovodičové čipy, počítačové pamäte, chladničky i rádiá, najsilnejšiu pozíciu si ale vybudoval na trhu s televízormi. Až v roku 1978 sa rozhodlo o rozdelení elektrotechnickej divízie. Vznikla polovodičová divízia a elektronická divízia, ktorej súčasťou sú telekomunikácie dodnes.

O oblasť telekomunikácií sa Samsung začal zaujímať až v osemdesiatych rokoch, pričom prvé pokusy s mobilnou technikou prišli v roku 1992. V roku 1993 prinieslo snaženie úspech v podobe prvého telefónu ľahšieho ako 100 gramov. Prístroj niesol označenie SH-700, na pulty predajní sa ale nedostal. Juhokórejský výrobca sa už od prvopočiatkov uberal smerom miniaturizácie.

Niekoľko rokov Samsung o sebe nedával veľmi vedieť. V roku 1999 predstavil verejnosti prvý smartphone, telefón malých rozmerov s dovtedy nebývalými možnosťami. Rok 2000 bol pre Samsung ako výrobcu mobilných telefónov prelomový. Začal prudko expandovať na európsky trh, čo už v roku 2001 prinieslo ovocie v podobe vysokých predajov.

O tri roky neskôr sa Samsung stal najväčším predajcom mobilných telefónov vo Francúzsku, Rusku a Afrike. Na 3GSM kongrese v roku 2005 bol model D500 vyhlásený za najlepší telefón, následne to potvrdili aj predajné čísla. Dnes je Samsung jedným z najväčších novátorov hlavne v oblasti dizajnu, štýlu a dátových technológií.

Sedem rodín

Názvy telefónov Samsung sa skladajú z dvoch častí. Prvú tvoria tri veľké písmená, ktoré telefón lokalizujú. Môže to byť SGH, ktoré určuje telefón pre siete GSM a SCH označujúce telefóny s podporou CDMA. Nás ďalej budú zaujímať iba telefóny označené SGH. Za tromi veľkými písmenami sa nachádza ďalšie, ktoré zadeľuje telefóny Samsung do rodín.

V základe poznáme sedem rodín. Najrozšírenejším a u nás najznámejším je modelový rad D (Deluxe). Nájdeme v ňom známe modely D500E , D600E a aktuálny D900 . Telefóny z rodiny Deluxe majú vysúvaciu konštrukciu. Výrobca kladie dôraz na kvalitu spracovania, multimediálne i pracovné funkcie.

Nie tak populárne, zato výborne vybavené sú telefóny z rodiny P (Premium). Svojimi parametrami smerujú medzi technologických nadšencov. Prístroje radu P majú väčšinou klasickú konštrukciu a vyznačujú sa zvláštnym, neopozeraným dizajnom. Z najvýznamnejších zástupcov rodiny Premium treba menovať mobilné kalkulačky P300 a P310 .

Rad E (Exclusive for me) je pýchou Samsungu. Pri telefónoch s písmenom E v názve je kladený väčší dôraz na dizajn a výstrednosť, ako na funkčnú výbavu. V tejto rodine nájdeme klasické, vysúvacie, aj véčkové telefóny. Na pultoch našich predajní sa z rodiny Exclusive bežne stretnete s E900 , E760 , či E500 .

Telefóny z rodiny X (X-Generation) tvoria strednú triedu v portfóliu Samsungu. Štýlovosť a dizajn dopĺňajú multimediálne funkcie. Telefóny radu X sú určené skôr mladým ľuďom, aj keď sa medzi nimi nájde niekoľko kúskov pre menej náročných manažérov. Do radu X patrí aj v súčasnosti najtenší telefón na svete X820 . Za ďalších zaujímavých modelov treba spomenúť vystreľovací X830 , alebo X700 .

Samsung robí aj smartphony

Ani Samsung nezanedbáva najnižšiu kategóriu telefónov, ktorou je rad C (Classic). Low-endy Samsungu sú špecifické dobrým spracovaním, ale tiež drobnými chybičkami. Prístroje z rodiny Classic nemajú presne určenú konštrukciu, preto v nej nájdeme barové, vysúvacie i vyklápacie modely. Na našom trhu sa udomácnil model C130 .

Smartphony značky Samsung nemajú na Slovensku silné zázemie. Ale predsa juhokórejský výrobca pôsobí aj na tomto trhu so svojimi telefónmi radu i (MITs). Na rozdiel od ostatných rodín sú smartphony označené malým písmenom. Samsung kladie veľký dôraz na úžitkovú hodnotu prístroja. Na náš trh sa zatiaľ ani jeden takýto prístroj nedostal, napriek tomu vieme o pripravovaných modeloch i320 , i600 a i760 .

Poslednou rodinou je Z. Telefóny s podporou sietí tretej generácie. Nájdeme v nej výborne vybavené manažérske telefóny, tak isto ako bežnú strednú triedu. Túto rodinu Samsung zatiaľ pomerne zanedbáva, ale v dohľadnej dobe príde na trh záplava týchto telefónov. V našich predajniach zatiaľ nájdete iba dva kľúčové modely a to Z400 a Z230 .

Za veľkým písmenom v nasledujú tri čísla. Tieto čísla nie sú prideľované podľa žiadnej zvláštnej logiky, aj keby sa to mohlo na pohľad zdať. Vyššie číslo neznamená lepšie vybavený telefón. Niektoré mobily vystupujú z bežných pravidiel označovania. Ide väčšinou o špeciály vytvorené pre operátorov, ako napríklad Samsung ZV40 pre Vodafone.