30.10.2006 00:00 | MobilMania

Recyklácia starých mobilov: Úspech stále v nedohľadne

Mobilné telefóny a ich príslušenstvo sú hrozbou pre životné prostredie. Ukrývajú sa v nich rôzne ťažké kovy a plasty a morálnou povinnosťou výrobcov je zabezpečiť ich ekologickú likvidáciu. Naše zákony to prikazujú robiť operátorom. Tí však veľké úspechy nehlásia.

Spomedzi slovenských mobilných operátorov sa k voľnému ekologickému zberu mobilných telefónov, batérií a príslušenstva výraznejšie hlási Orange. Konkurenčný T-Mobile má v súčasnosti takýto zber dostupný iba v predajni v bratislavskom Polus City Centre, zatiaľčo Orange ho poskytuje v predajniach po celom Slovensku. Tých je v súčasnosti sedem (2x Bratislava, Košice, Banská Bystrica, Prešov, Martin a Prievidza).

BBC: Výroba jedného mobilu spotrebuje 75 kg surovín

Voľný zber znamená, že ktokoľvek môže prísť do predajne a vrátiť starý či nefunkčný mobil a príslušenstvo. Túto možnosť operátori poskytujú nad rámec zákona, nie sú povinní ho umožniť. Avšak zo zákona sú povinní prevádzkovať iný druh, tzv. spätný odber mobilných telefónov. To znamená, že každá predajňa je povinná pri kúpe nového telefónu umožniť vrátenie starého. Nejde teda o voľný zber, ktorý poskytujú nad rámec zákona.

Recyklácia? Zákazníkov ňou nezískame

Bohužiaľ, operátori o možnosti spätného odberu mobilov informujú iba povrchne. Orange vydal brožúru (PDF, 741 kB), na stránke je však dobre ukrytá. V porovnaní s T-Mobilom, ktorý o možnosti odberu mobilov neinformuje ani na svojich stránkach, je Orange víťazom.

Ani jeden z operátorov v porovnaní s októbrom 2005 nerozšíril počet predajní s možnosťou odovzdania mobilu. Podľa údajov, ktoré nám poskytla spoločnosť Orange, v roku 2005 sa oboma spôsobmi podarilo vyzbierať necelých 100 kg elektrozariadení (pri priemernej hmotnosti 120 gramov ide o približne 800 telefónov). Za uplynulé tri štvrťroky roku 2006 toto množstvo vzrástlo na asi 125 kg.

Prognóza je optimistická

Napriek tomu operátor hodnotí tento počet ako neuspokojivý. Dôvodom môže byť časté „dedenie“ mobilných telefónov v rodine. Operátor zároveň uviedol príklad, keď do prievidzskej predajne prinieslo 10-ročné dievčatko štyri mobilné telefóny lebo vedelo, že je lepšie ich vrátiť, než zahodiť do kontajnera.

T-Mobile nám poskytol iba jednoduché vyjadrenie o „spolupráci so spoločnosťou, ktorá zabezpečuje zber, prepravu a konečné zhodnotenie a ekologické zneškodnenie vyzbieraného elektroodpadu“. Naše odhady hovoria o vyzbieranej elektronike v desiatkach kilogramov, nakoľko operátor sa propagácii zberu venuje minimálne, resp. vôbec.