18.1.2007 10:55 | Bleskovky MobilMania.sk

CEO Microsoftu o Apple iPhone: Zbytočne predražený a bez klávesnice

V rozhovore pre InformationWeek sa CEO Microsoftu Steve Ballmer dosť negativisticky vyjadril k nedávno uvedenej novinke Apple iPhone .

Medzi jeho základné nevýhody alebo negatívne vlastnosti zaradil okrem iného cenu, ktorý by mala štartovať od 499 dolárov. Tvrdí, že dnes už nie je problém ani za takých 100 dolárov kúpiť telefón, ktorý zvláda elektronickú poštu, prehliadanie internetu (v maximálnych možnostiach zariadení), video alebo prácu s Office dokumentmi.

Ako potenciálny nedostatok sa podľa Ballmera tiež môže ukázať chýbajúca klávesnica. Hoci samotnú myšlienku ovládania komunikátorov cez dotykový displej neodsudzuje, absencia klávesnice by mohla odradiť najmä zákazníkov, ktorí plánujú písať veľa správ, resp. textu v editoroch.

Hoci ide skôr o mediálne podpichovanie dvoch konkurentov na trhu (aj keď nie priamo v telefónoch), v niečom môže mať Ballmer predsa len pravdu.

Z nášho pohľadu ide o zaujímavé zariadenie s množstvom funkcií, ktoré však popri cene a možno i klávesnici môže „naraziť“ na chýbajúce 3G (hoci má Wi-Fi - ale už sa objavili fámy o príprave 3G verzie), nejasné využitie Mac OS X platformy najmä v súvislosti so súčasnými aplikáciami; problematický tiež môže byť napríklad displej s rozlíšením 320 na 480 bodov (formátovanie videa a pod.) alebo „len“ 2 megapixlový fotoaparát, vzhľadom k tomu, že ide o zariadenie blízkej budúcnosti a nie súčasnosti.

TIP: Apple iPhone: Plané jablko - Stránka Apple iPhone