15.10.2007 15:06 | Bleskovky MobilMania.sk

Greenpeace: iPhone obsahuje nebezpečné chemikálie

Vyhlásenie z mája 2007 k environmentalnej politike Apple podnietilo Greenpeace, aby sa vôbec prvý raz v jej testovaní elektroniky zamerala na mobilný telefón. Výskumné laboratóriá testovali 18 vnútorných a vonkajších súčiastok výrobku iPhone. Až v polovici skúmaných komponentov bol nájdený bróm a jeho zlúčeniny, ktoré podľa lekárskych výskumov môžu narušovať hormonálny systém človeka. V kábli na slúchadlá boli objavené dva typy ftalátov, ktoré sú klasifikované ako toxické pre reprodukciu.

TIP: Kompletná galéria „pitvania“ iPhonu

„Aj keď sa ftaláty nesmú používať napríklad v hračkách a výrobkoch pre deti, pri výrobe mobilných telefónov zatiaľ zakázané nie sú. Ak však chce byť Apple zelenší, mal by sa snažiť o odstránenie týchto nebezpečných chemikálií z celej škály svojich produktov“, komentoval závery analýzy vedúci vedecký pracovník vo výskumných laboratóriách Greenpeace Dr. David Santillo.

Od roku 2006 testoval Greenpeace produkty Apple už po tretíkrát. Podobné rozbory produktov MacBook Pro a iPod Nano v minulosti taktiež preukázali prítomnosť brómových spomaľovačov horenia, PVC a jeho nebezpečných prísad. Apple zaostáva za lídrami vo výrobe ekologickej elektroniky, ako je napríklad Nokia. „Tá už totiž predáva mobilné telefóny bez PVC“, povedala Mgr. Kateřina Věntusová, koordinátorka toxickej kampane Greenpeace Slovensko.

Recyklačný nedostatok: Výmena batérie je znemožnená

Okrem výskytu nebezpečných chemikálií kritizuje Greenpeace iPhone aj za niektoré technické riešenia, ktoré sťažujú recykláciu produktu po jeho vyradení z používania. Napríklad batéria je do telefónu iPhone prilepená a zatavená - čo znemožňuje výmenu batérie a takisto to sťažuje oddelenie jednotlivých častí na recykláciu.

Apple uviedol iPhone na americký trh v júni a s predstavením na európskom trhu počíta v novembri 2007. Podľa Greenpeace teraz otázka znie, či firma uvedie aj v Európe na trh produkt s vnútornými súčiastkami s obsahom brómu, PVC a ftalátov