1.7.2009 08:44 | Bleskovky MobilMania.sk

Dáta v júni zlacneli doma i v zahraničí

Prehľad mesiaca Dátové preteky, roamingové ponuky či prvé zmienky o iPhone 3G S na Slovensku. Aj tieto témy rezonovali v júni na MobilManii.

Roaming je opäť lacnejší

V júni sa tradične všetko točí okolo roamingu. Každý z operátorov pripravil špeciálnu akciu. S programami Ahoj Európa+ od Orangeu zaplatí zákazník polovičné ceny za prijímanie hovorov v rámci EÚ a vybraných krajín, ale tiež pri medzinárodných hovoroch zo Slovenska do týchto štátov. Zľavy platia až po prvej prevolanej minúte. Program stojí 1,99 € (59,95 Sk) mesačne. Za 1 € (30,13 Sk) sú dostupné aj programy pre susedné krajiny (ČR, Maďarsko, Rakúsko, Poľsko). Orange tiež sľubuje zníženie cien za roamingové i domáce dáta na predplatených kartách a možno aj pri paušáloch. T-Mobile ponúka štvrtinové zľavy v rámci EÚ a polovičné zľavy v Chorvátsku na odchádzajúce roamingové hovory za mesačný poplatok 4,99 € (150,33 Sk). Zľava platí po prvej minúte hovoru a len od 17. do 6. hodiny. Zlacnenie domácich cien po vzore Orangeu zatiaľ nechystá. O2 žiadnu špeciálnu akciu neponúkol. Zlacnil však roamingové dáta z pôvodných 9,96 € (300 Sk) na 2 € (60,30 Sk) za megabajt. Zaviedol tiež sekundovú tarifikáciu po 30. sekunde na celom svete, nielen v rámci EÚ. TIP: Kompletný prehľad roamingových akcií a cien

Spustili sa dátové preteky?

Jún priniesol aj oživenie dátových ponúk. Orange v posledný deň mesiaca predstavil službu Internet na doma s 5 GB dát v 3G sieti s maximálnou rýchlosťou 3,6 Mbit/s pre sťahovanie a 0,375 Mbit/s pre odosielanie dát. Po prenesení piatich gigabajtov sa rýchlosť zníži na 64 kbit/s. Za novú ponuku zaplatíte 14,90 € (449 Sk) mesačne. Skombinovať ju ale môžete aj s ďalšou novou službou – Mobilným Orange internetom mini s 500 MB dát , iným Orange internetom alebo pevnou linkou. Vtedy služba stojí o euro viac. Mobilný Orange internet mini je možné objednať aj samostatne za 5 € (150,60 Sk) mesačne, čím sa stáva najvýhodnejším minimalistickým internetom v mobile. Domáca linka stojí samostatne 6 € (180,76 Sk) mesačne a obsahuje 180 minút do pevných sietí na Slovensku a v EÚ. Za minútu volania do slovenských mobilných sietí zaplatíte 12 centov (3,62 Sk). TIP: Orange ide konkurovať T-Comu: Domácim internetom i hlasom  Magentový operátor zasa zrýchlil sťahovanie dát cez technológiu HSDPA z hranice 3,6 Mbit/s na 7,2 Mbit/s. Zároveň spúšťa zrýchlené odosielanie dát cez HSUPA do rýchlosti 1,46 Mbit/s. Zvýšené rýchlosti môžu zákazníci využívať, na rozdiel od Orangeu, bezplatne a bez dodatočnej aktivácie. Stačí vlastniť zariadenie, ktoré tieto technológie podporuje. T-Mobile zatiaľ prevádzkuje 3G sieť približne v 70 obciach po celom Slovensku. Koncom mesiaca do zoznamu pridal aj Trenčín . Do budúcnosti plánuje s pokrývaním niektorých okresných miest. Kuriozitou je ponuka vysokorýchlostného mobilného internetu pre odľahlé obce v pásme 870 MHz od Orangeu. Na toto pásmo získal licenciu vlani. Maximálnou rýchlosťou pre sťahovanie je 1,5 Mbit/s a pre odosielanie 384 kbit/s. V mesačnom poplatku 11,90 € (358,50 Sk) sa nachádza 3 000 MB dát. Služba bola zatiaľ zavedená len do obce Hrochoť. Podľa operátora ale registrujú záujem ďalších obcí.

iPhone 3G S asi v júli

Orange a T-Mobile tvrdia , že si zatiaľ nestanovili presný dátum príchodu nového iPhonu 3G do ich ponuky. Pravdepodobne sa ho ale na Slovensku dočkáme niektorý z júlových piatkov. Zaradenie prístroja zvažuje vraj aj O2 v rámci katalógového výberu. T-Mobile už stihol zlacniť starší model, iPhone 3G. Variant s 8 GB ponúka za jedno euro (30,13 Sk) už od programov 100 Viac/Vo veľkom 100/Relax 100/Podnikateľ 90, pri 16GB prístroji zaplatíte 69 € (2 079 Sk). Nízka cena pri menších paušáloch je ale podmienená trojročnou viazanosťou. T-Mobile tiež zaviedol pre mesačné programy nový zvýhodnený balíček pre neobmedzené víkendové volania a SMS správy vo vlastnej sieti . Zákazníka vyjde na 2 € (60,25 Sk) za víkend. Akcia ale neplatí pre zákazníkov s kreditnými paušálmi Fix. O2 opäť ponúkne bezplatné SMS a MMS správy z festivalu Bažant Pohoda. Na trenčianskom letisku predstaví aj ďalšie novinky ako napríklad SMS reminder či Mobilného festivalového sprievodcu. Operátor tiež zaviedol vysielanie lokálnych informácií cez Cell Broadcast . Na displejoch mobilov zobrazuje aktuálnu geografickú polohu. Dopravný podnik Bratislava sa pochválil , že predal už cez milión SMS lístkov na MHD. Stalo sa tak po šiestich mesiacoch prevádzky populárnej služby. Istý zákazník si za toto obdobie kúpil až tristo lístkov.