6.7.2009 08:38 | MobilMania

Nokia N86 8MP: Ako fotí najlepší fínsky fotomobil

Neprehliadnite Prinášame vám fototest prvej 8 Mpx Nokie s tromi desiatkami snímok v rôznych podmienkach.

Nokia N86 8MP disponuje okrem kvalitného fotoaparátu aj aktívnym OLED displejom s rozlíšením 240 × 320 obrazových bodov, ktorý zobrazí 16 miliónov farieb. Nechýba jej ani široká paleta multimediálnych funkcií, špecializované tlačidlá hudobného prehrávača, 3,5 mm audio konektor, či dokonca TV-out. Prítomná je aj podpora Wi-Fi či rýchlych sietí HSDPA.

fotogaléria

 Predtým ako vám prinesieme rozsiahlu recenziu Nokie N86 8MP, sme sa rozhodli otestovať jej fotoaparát, ktorý ponúkne množstvo nastavení. Objektív fotoaparátu modelu N86 8MP je umiestnený na zadnej stene. Chránený je aktívnou posuvnou krytkou. Po jej odsunutí sa aktivuje ďalšia, elektronická krytka šošovky. Tlačidlo fotoaparátu má dvojpolohovú spúšť. Samotný štart fotoaparátu trvá necelých päť sekúnd. Zaostrovanie sa indikuje známym štvorcovým hľadáčikom, ktorý v ideálnom prípade zozelenie. Pri nedokonalom zaostrení bude naopak červený.

fotogaléria
fotogaléria

Aktívna krytka objektívu

V praxi

Fotoaparát Nokie N86 8MP sme testovali v bežných podmienkach, s ktorými sa používatelia môžu pri fotografovaní stretnúť. Automatický režim snímania funguje veľmi dobre. Ostrosť snímok a ich farebná hĺbka prekračuje možnosti fotoaparátov zabudovaných v mobilných zariadeniach. 

 Prvá séria snímok, ktorú môžete vidieť, bola vyfotografovaná s automatickým nastavením režimu a blesku. Prvá fotografia bola vyhotovená za ideálneho denného svetla. Jej kvalita, farby a ostrosť sú preto na vysokej úrovni.   

fotogaléria

Denné svetlo, ideálne podmienky

fotogaléria
fotogaléria

Maximálny a minimálny zoom Na snímke so sochou môžeme pozorovať priame protisvetlo, ktoré Nokia N86 8MP nespracovala úplne dokonale. V rohu fotografie tak môžeme vidieť svetlejšie kontúry. 

fotogaléria

Priame protisvetlo  S vyvážením bielej farby si automatický režim pri neónovom svetle poradil veľmi dobre. Väčšina snímok vyhotovených bežnými digitálmi by mala modrý nádych. S týmto problémom sme sa v prípade Nokie N86 8MP nestretli.  

fotogaléria

Neónové svetlo  Momentka odfotografovaná podvečer už nie je natoľko ostrá, ako snímky vyhotovené za denného svetla. Pri jej fotení sa aktivoval aj automatický blesk. Farebnosť je tiež o niečo nižšia. 

fotogaléria

Nižšia svetelnosť, automatický blesk

fotogaléria
fotogaléria

Momentky vyhotovené v zhoršených podmienkach

Použitie preddefinovaných režimov

Pri aktivovaní režimu scenérie sa automatické zaostrovanie deaktivuje. Snímku tak vyhotovíte takmer okamžite. Použitie tohto režimu je vhodné len pri ideálnom dennom svetle. V iných podmienkach sú fotografie rozmazané. 

fotogaléria

Scénický režim, ideálne podmienky

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Scénický režim, oblačno Na fotografovanie portrétov sú v telefóne prítomné dva režimy. Nočný portrét je vhodné využívať na zachytenie fotografií za zníženej viditeľnosti pri slabom osvetlení bleskom. Tento režim je využitý na prvej fotografii (zľava). Druhá fotografia je vyhotovená za dobrého svetla režimom Na výšku. 

fotogaléria

Nočný portrét so slabým osvetlením bleskom

fotogaléria

Režim na výšku, dobré svetelné podmienky  Ak ste milovníci makra, počítajte so vzdialenosťou približne 5 až 10 centimetrov. Veľmi záleží na konkrétnom objekte, ktorý fotografujete a svetelných podmienkach. Kým snímok modelu formuly bolo nutné odfotografovať zo vzdialenosti viac ako desať centimetrov, fotografia diaľkového ovládača i štruktúrovanej tácky bola vyhotovená približne z piatich centimetrov. Makro režim funguje pomerne dobre aj v zhoršených svetelných podmienkach, ktoré môžete vidieť na snímke s pivom a popolníkom. Počas fotografovania makra sa dá využiť aj diódový blesk, ktorý je však vzhľadom na malú vzdialenosť nepoužiteľný.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Makro, zaostrenie od vzdialenosti 5 až 10 cm

fotogaléria
fotogaléria

Režim makra v zhoršených svetelných podmienkach

fotogaléria
fotogaléria

Použitie blesku pri snímaní makro záberov

Pri slabom svetle pomôže blesk

Pri fotografovaní mobilnými telefónmi za znížených svetlených podmienok sa často stretávame s veľkými nedostatkami. Nokia N86 8MP disponuje dvojitým diódovým bleskom, ktorý osvetlí objekt aj na vzdialenosť troch metrov. V telefóne je tiež prítomný Nočný režim. Ten je vhodný na použitie v šere.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Použitie blesku zo vzdialenosti tri, dva a jeden meter

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Fotenie v zlých podmienkach - Automatický režim, nočný režim a nočný režim s bleskom (zľava) V ponuke fotoaparátu nájdeme aj panoramatický záber, či sekvenčný režim. Panoramatické snímanie je prepracované. Práca s ním je jednoduchá a konečná snímka kvalitná. Sekvenčný režim dokáže snímať snímky v intervaloch 10 sekúnd až 30 minút. Sekvencia fotografovania tlačením príslušného tlačidla vyhotovuje zábery, kým sa pamäť telefónu nezaplní. 

fotogaléria
fotogaléria

Panoramatický záber  Z ďalších nastavení fotoaparátu je k dispozícii samospúšť s časovačom od 2 do 20 sekúnd. Režim blesku disponuje aj funkciou redukcie červených očí. Fotoaparát zaznamenáva video v rozlíšení VGA, teda 640 × 480 obrazových bodov. Odfotografovaným snímkam sa v nadhľade dá prideliť menovka, popis i album.

Špička fotomobilov

Nokia N86 8MP je v prvom rade kvalitný multimediálny prístroj so širokými možnosťami. Jej fotoaparát s rozlíšením osem megapixelov ju podľa špecifikácií radí medzi najlepšie fotomobily súčasnosti, kam podľa výsledných snímok skutočne patrí. Práca s fotoaparátom je nenáročná. Prostredie fotoaparátu je jednoduché. 

fotogaléria

 Pri fotografovaní nám však chýba manuálne nastavenie bielej farby, či použitie farebného tónu. Pridanie rôznych efektov, nastavenie ostrosti i jasu je ale možné po odfotografovaní v prehliadači snímok. Absenciu xenónového blesku do veľkej miery nahrádza výkonný diódový blesk. Celkovo hodnotíme fotoaparát veľmi dobre. V mnohých prípadoch určite nahradí alebo minimálne zastúpi „dovolenkový“ kompakt.