3.8.2009 00:00 | MobilMania

Napájame mobil v teréne

Dlhodobé a finančne nenáročné nabíjanie elektronických zariadení v teréne riešia Pb akumulátory. Nízka cena, jednoduchá výroba a možnosť nabiť si elektronické zariadenie naozaj všade. Podrobný návod

S letom a s rôznymi cestovateľskými aktivitami je spojený aj problém napájania elektronických zariadení v teréne. Každý nadšenec modernej techniky sa už stretol s vybitou batériou v mobilnom telefóne, PDA alebo GPS navigátore. Väčšinou stačí nájsť najbližšiu elektrickú zásuvku a problém je vyriešený. Nie vždy však máme túto možnosť.

Ak používame mobilný telefón alebo PDA na navigovanie pri potulkách lesom, či cykloturistike, batéria zariadenia sa vybije počas niekoľkých málo hodín. V danej situácii nám pomôžu rôzne núdzová nabíjačky, ktoré výdrž telefónu predĺženia. Finančne nenáročné a spoľahlivé riešenie predstavuje nabíjanie pomocou AA batérií, ktorému sme sa podrobne venovali minulý rok .

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Núdzové nabíjačky na AA batérie Problém nastane, ak potrebujeme elektronické zariadenie nabiť viac ako jedenkrát. Núdzová nabíjačka na AA batérie výdrž mobilného telefónu predĺži, ale nosiť so sebou 10 – 20 kusov AA akumulátorov nie je ideálne mobilné riešenie. Východiskom z danej situácie sú olovené akumulátory, vďaka ktorým môžeme nabiť mobilný telefón hoci aj päťkrát. Ich výhodou je aj dlhá životnosť. V závislosti od spôsobu používania vydržia fungovať aj niekoľko rokov bez výraznej straty kapacity.

Výber vhodného akumulátora

Olovené akumulátory nájdeme v množstve najrozličnejších zariadení. Sú v autách, motorkách, ale aj v záložných zdrojoch (UPS). Pre naše účely sú najvhodnejšie typy, ktoré nájdeme bežne v UPS. Vyznačujú sa dostačujúcou kapacitou. Čím je vyššia kapacita akumulátora, tým je väčšia jeho hmotnosť. V UPS bežne nájdeme dva základné typy Pb akumulátorov – 12 V a 6 V akumulátory.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Olovený akumulátor do UPS Aby sme mohli využiť Pb akumulátor ako nabíjačku mobilného telefónu alebo iného zariadenia, sú potrebné určité úpravy. Najjednoduchšie je zakúpenie 12 V akumulátora v kombinácii s autonabíjačkou mobilného telefónu. 6 V akumulátory sú lacnejšie ako 12 V, avšak výroba nabíjačky je problematickejšia. Priamo pripojiť mobilný telefón k 6 V akumulátoru je nebezpečné. Väčšinu dnešných mobilných telefónov, PDA, GPS modulov, atď. je možné nabíjať z USB portu, ktorého výstupné napätie je 5 V. Pripojenie USB kábla priamo k 6 V akumulátoru by mohlo nenávratne poškodiť elektroniku zariadenia.

fotogaléria
fotogaléria

Autonabíjačka mobilného telefónu s miniUSB konektorom

6 V akumulátor: Zložitejšie riešenie

Použitie 6 V akumulátora odporúčame iba technicky zdatnejším. Základným bodom celého návodu je, že výstupné napätie musí byť 5 V. Keď sa z rôznych dôvodov rozhodneme pre 6 V akumulátor, jednou z možností je použitie spínaného zdroja. Ten nám výrobu nabíjačky výrazne predraží. Druhou možnosťou je použitie low-drop stabilizátora. Bežný a najčastejšie používaný lineárny stabilizátor 7805 je nevhodný. Rozdiel medzi zdrojovým a cieľovým napätím uňho musí byť aspoň 1,6 V. 6 V akumulátor túto požiadavku nespĺňa. Príkladom vhodného low-drop stabilizátora je napr. LM2940CT-5. Výhodou low-drop stabilizátorov (stabilizátorov s nízkym úbytkom napätia) je skutočnosť, že na rozdiel od štandardných lineárnych stabilizátorov dokážu pracovať aj v prípade, ak je rozdiel medzi zdrojovým a cieľovým napätím iba 0,5 V. To znamená, že v spojení s 6 V akumulátorom bude nabíjať aj pri napätí 5,5 V. 

fotogaléria

Schéma zapojenia low-drop stabilizátora LM2940  Postup pri zhotovení nabíjacieho riešenia je rovnaký ako pri výrobe núdzovej nabíjačky , ale namiesto stabilizátora 7805 použijeme LM2940CT-5. Využitie energie akumulátora je pri tomto riešení 80 - 90 %.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Obvod so stabilizátorom po dokončení

12 V akumulátor – jednoduchosť a univerzálnosť

Najjednoduchšia je výroba nabíjacieho riešenia z 12 V akumulátora, ktoré sme zvolili aj my. Zvládne ju aj laik, i keď bez spájkovačky sa nezaobídeme. Pri samotnom nabíjaní potrebujeme autonabíjačku mobilného telefónu alebo zariadenia, ktoré chceme týmto spôsobom nabíjať. Autonabíjačka sa zapája do konektora autozapaľovača. V súčasnosti predávané autonabíjačky mobilných zariadení sú v podstate spínané adaptéry, ktoré transformujú vstupné napätie na požadované výstupné. Ich cena je výrazne nižšia, ako keby sme sa pokúšali podobné riešenie vyrobiť sami. 

fotogaléria

Pb akumulátor s kapacitou 4,5 Ah a hmotnosťou 1,5 kg  Ešte pred samotnou výrobou je potrebné zvoliť si akumulátor s vhodnou kapacitou a hmotnosťou. Pre rôzne použitie sú vhodné rôzne kapacity. My sme zvolili 12 V akumulátor s kapacitou 4,5 Ah. Je možné ho zakúpiť za cca 10 eur. Vyznačuje sa výborným pomerom cena/kapacita. Nami zvolený akumulátor má kompaktné rozmery 90 × 70 × 100 mm. Jeho hmotnosť je 1,5 kg. Hmotnosť síce nepatrí k najnižším, ale na rôznych cyklovýletoch a túrach s veľkým batohom môže byť stále akceptovateľná. Ak vám hmotnosť nevyhovuje, odporúčame zakúpenie batérií s nižšou kapacitou a zároveň aj menšou hmotnosťou.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Nabíjanie GPS modulu

Spájkovačka je náš pomocník

Na výrobu budeme potrebovať: spájkovačku, zásuvku autozapaľovača (konektor), konektory 4,7 mm F1 + zmršťovaciu bužírku (alebo krokosvorky), kus zaizolovaného kábla (ideálne farebne odlíšené), 2 A poistka typu F.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Potrebné pomôcky Všetky uvedené súčiastky je možné zakúpiť v obchodoch s elekrosúčiastkami alebo s autopríslušenstvom. Cena nami zakúpených súčiastok bola cca 1,5 eur. Následne môžeme pristúpiť k samotnej výrobe. V prvom kroku si odizolujeme kábel (na našom obrázku žlto-zelený), prevlečieme ho cez konektor a prispájkujeme ho k zápornému pólu (-) zásuvky autozapaľovača. Ku kladnému pólu (+) prispájkujme druhý kábel (na našom obrázku fialový). Kábliky je potrebné farebne odlíšiť, aby sa nám neplietla polarita.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Spájkovanie káblikov k zásuvke autozapaľovača V ďalšom kroku pristúpime k prispájkovaniu 2 A poistky v plastovom puzdre. Úlohou tejto poistky je ochrana Pb akumulátora v prípade skratu. Mobilný telefón dostatočne chráni samotná autonabíjačka, ktorá vo svojom vnútri obsahuje tiež poistku. Poistku prispájkujeme ku kábliku, ktorý vedie ku kladného pólu zásuvky autozapaľovača.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

2 A poistka zabráni skratu V poslednom kroku prispájkujeme k poistke kus káblika. Na obidva kábliky navlečieme zmršťovaciu bužírku. Ku káblikom priletujeme 4,7 mm konektory a prevlečieme cez ne zmršťovaciu bužírku. Namiesto tohto riešenia je možné prispájkovať namiesto konektorov obyčajné krokosvorky. Týmto krokom sme úspešne dokončili naše nabíjacie zariadenie.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Tesne pred dokončením

V praxi nesklamala

Samotné nabíjanie sme dlhodobo testovali s viacerými zariadeniami. Rýchlosť nabíjania závisí od použitej autonabíjačky. Naše riešenie má prúdové obmedzenie 2 A. Ak by ste takýmto spôsobom chceli nabíjať netbook, notebook alebo iné zariadenie, ktoré má vyššie prúdové nároky, je nutné zvoliť iný typ poistky v závislosti od potrebného prúdu.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Hotový produkt Pre reálne otestovanie, na koľko nabití mobilného telefónu vystačí energia plne nabitého 4,5 Ah Pb akumulátora, sme použili mobilný telefón, ktorý obsahoval batériu Li-on s kapacitou 1 150 mAh. Mobilný telefón sme vždy kompletne vybili a nabíjali vo vypnutom stave. Mobilný telefón sme takýmto spôsobom nabili šesťkrát na 100 % a pri poslednom siedmom nabíjaní na 60 % kapacity batérie. Tento výsledok považujeme za veľmi dobrý.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Nabíjanie testovacieho mobilného telefónu Nabíjanie mobilných zariadení z Pb akumulátorov so sebou prináša niekoľko nevýhod, predovšetkým vyššiu hmotnosť akumulátorov. Túto nevýhodu výrazne eliminuje nízka cena, dlhá životnosť (v porovnaní s Li-on batériami) a pri použití 12 V akumulátora aj univerzálnosť. Týmto spôsobom je možné napájať nielen mobilné telefóny, ale každé zariadenie, ku ktorému je dostupná nabíjačka do autozapaľovača. Upozornenie: Autor, redakcia MobilMania.sk, ani spoločnosť CPress Media nenesú žiadnu zodpovednosť za prípadné poškodenia zariadení alebo zranenia, ktoré môžu nastať pri výrobe uvedenej nabíjačky.