23.12.2009 00:00 | MobilMania

Megarecenzia Nokia N900: To tu ešte nebolo

Zdroj: Zive.sk

Špičkový komunikátor postavený na Linxue mieri hlavne medzi technoidov. Detailný popis funkcií, možností, operačného systému

Nokia nedávno do prejala uviedla vreckový počítať N900. Má úplne nový systém postavený na Linuxe, výkonný procesor, grafický čip s podporou OpenGL, ktorý kreslí na superjemný, veľký dotykový displej. Možnosti najlepšieho mobilného internetového prehliadača rozširuje QWERTY klávesnica.

Kľúčové vlastnosti

  • Kvalitný a jemný displej s tlakovým ovládaním
  • Rýchly a stabilný systém
  • Špičkový multitasking a prehľadné rozhranie
  • Rozšíriteľnosť systému o ďalšie aplikácie a widgety
  • 32 GB vnútornej pamäte + slot microSD
  • Hlboká integrácia internetových, IM a VoIP služieb
  • Široké možnosti konektivity
  • Prvotriedny internetový prehliadač
  • Podpora UPnP a výborná správa pripojení
  • Kvalitné reproduktory
  • 3,5 mm jack pre zvukový a TV výstup
  • Kvalitný GPS prijímač

Hlavné nedostatky

  • Rozmery a vysoká hmotnosť
  • Zjavne nedokončený systém
  • Zanedbaný potenciál použitia ako externý prehrávač
  • TV výstup má nízku kvalitu
  • Problémy s e-mail klientom
  • Platený doplnok pre Office dokumenty
  • Chýba videohovor a MMS
  • Správy nemenne zobrazené v konverzáciách
  • Chýbajú skupiny volajúcich a pokročilá správa hovorov
  • Len dva vyzváňacie profily
  • Ovi Maps bez navigačných funkcií
  • Tuhé tlačidlá QWERTY klávesnice
fotogaléria
obr 2009 testy n900mega foto original1 Zdroj: Zive.sk

Nokia N900 je prvý mobilný telefón postavený na linuxovom systéme Maemo 5. Jeho predchodcami boli u nás nie veľmi známe internetové tablety N800 a N810 či niekedy dávno aj Nokia 770. Novinka však v sebe ako prvá kombinuje výkonný hardvér, zaujímavý softvérový podklad a široké možnosti konektivity vďaka podpore mobilných sietí. Patrí do multimediálnej N-série, no pracovnému využitiu sa zďaleka nebráni. Aj keď na to možno nevyzerá, môže z nej byť úspešný model, ktorý si môžete kúpiť za uvádzacích 500 EUR.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega obr 73 Zdroj: Zive.sk

Veľká, ťažká, vybavená

Bez servítky treba povedať, že Nokia N900 je riadny kus telefónu. Namerali sme jej presne 111 × 60 × 18 mm a hmotnosť až 182 g. Do saka ju teda neschováte a vo všeobecnosti si najprv dobre rozmyslite, kde budete takýto kúsok techniky nosiť. Aj hmotnosť je na dnešnú dobu netradičná.

Keďže ide o nasledovníka internetových tabletov, základná orientácia tohto telefónu je na šírku. To už trochu napovedá, že na ovládanie budete potrebovať obe ruky. Na výšku sa displej zatiaľ prevráti len pri telefonovaní.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega obr 63 Zdroj: Zive.sk

Nokia N900 je koncipovaná na ovládanie dotykom. Preto na jej čele nenájdete nijaké ovládacie prvky. Na zadávanie znakov je tu QWERTY klávesnica, ktorej vysunutie zabezpečuje sliderový mechanizmus. Telefón teda pozostáva z dvoch častí. Hlavný blok je vyrobený z matného plastu, ktorý pomerne úspešne skrýva odtlačky po bežnom používaní. Tenšia časť nesie displej. Je orámovaná lesklým tmavým kovom, ktorý už občas utrieť musíte.

Odtlačkom sa vynúť nedá

Konštrukčne je Nokia N900 spracovaná kvalitne. Nevŕzga, nepraská a vysúvanie vzbudzuje dojem kvalitnej mechaniky. Výhrady však máme ku nemožnému otváraniu zadného krytu. Drží na západkách a zakaždým je ho potrebné páčiť nechtom. Neveríme v dlhú výdrž tohto riešenia, ani v životnosť samotných západiek. Výmena batérie a SIM je bezproblémová. Pod krytom sa nachádza aj slot pamäťovej karty microSD(HC).

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega obr 80 Zdroj: Zive.sk

Krátka zábavka

Štandardný akumulátor má kapacitu 1320 mAh. Pre mobily všeobecne to nie je málo, ale súčiastky tohto modelu papajú veľa. Nokiu N900 dokážete vybiť aj za niekoľko hodín. Stačí surfovať, hrať nejaké hry, pozerať kvalitné video, skrátka stále s ňou niečo robiť.

Na veľmi úspornú prevádzku, kedy ju vyberáte skutočne len pre telefonovanie a správy, z nej vytiahnete dva dni. Avšak druhý deň už musíte mať pripravenú nabíjačku už od obeda. Bežným používaním nám teda tento vreckový počítač bezpečne vydržal celý deň a v noci tankujeme. Je to málo? Áno. Ale s ohľadom na ponúkaný výkon sa s tým dokážeme zmieriť.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega obr 101 Zdroj: Zive.sk

Zadný kryt samotný ešte obsahuje aktívnu krytku fotoaparátu. K tomu sa vzťahuje malá zaujímavosť – prenos informácie o otvorení/zatvorení krytky je realizovaný opticky. Telefón totiž snímačom identifikuje čiernu alebo bielu plôšku na posuvnom mechanizme. Okolo objektívu je zvonku magnetom uchytený rámček, ktorý po vyklopení slúži ako stojan.

Z praktického pohľadu však nie sme so zadnou plochou spokojní, pretože vystupujúci objektív znemožňuje symetrické dosadnutie na stôl a telefón sa pri práci s displejom a pri písaní nepríjemne kolíše.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega obr 65 Zdroj: Zive.sk

Niekoľko dôležitých prvkov je aj na obvodových hranách. Opäť opisujeme telefón v polohe na šírku. Dolná hrana neobsahuje žiaden prvok. Na ľavej je reproduktor a konektor Micro-USB pre pripojenie dátového kábla a nabíjačky. Na pravej hrane je druhý reproduktor, mikrofón, konektor pre slúchadlá a TV výstup a posuvník pre uzamknutie displeja. Na hornej hrane nájdete kolískový ovládač hlasitosti, dvojpolohovú spúšť fotoaparátu, okienko infračerveného portu a vypínacie tlačidlo. Jeho dvojité stlačenie zamkne displej.

Rozloženie pre tučniaka?

Ak vám zazvoní telefón počas nabíjania, kábel nabíjačky bude trčať okolo ucha. Mal byť radšej na pravej hrane, kde je teraz uzamykanie displeja. Ten zas mali umiestniť hore, pretože ak chcete telefonovať, odomknúť displej s použitím jednej ruky je nebezpečné. Riskujete, že vám pri akrobatických prematoch vypadne. Je potrebné použiť náhradné riešenie – stlačiť vypínacie tlačidlo a následne použiť virtuálnu guľôčku na displeji, ktorou ho odomknete. Zbytočne komplikované.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega obr 51 Zdroj: Zive.sk

Štrbina pre stylus je v pravom dolnom rohu. V štrbine drží primeranou silou. V priereze má sploštený tvar, čo spolu s jeho dĺžkou spríjemňuje držanie.

Pozrime sa teraz na samotnú čelnú plochu. Na prvý pohľad nie je zaujímavá, no v skutočnosti ukrýva omnoho viac ako len displej. Nenápadná štrbinka vedľa displeja je otvor pre slúchadlo. Vedľa nej je kamera pre videohovor, avšak Nokia N900 paradoxne videohovor nepodporuje. Touto kamerou sa nedá ani fotiť. Predpokladáme ale, že videohovor bude dostupný v ďalšej verzii firmware.

Vedľa kamery sú dva snímače. So svetlocitlivým sa stretávame bežne. Stará sa o reguláciu intenzity podsvietenia displeja v závislosti od okolitých svetelných podmienok.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega obr 61 Zdroj: Zive.sk

Hráš štyrmi tónmi

Zaujímavý je však druhý senzor. Ten sníma vzdialenosť slúchadla od iného predmetu, v praxi teda od tváre. Ak pri telefonovaní priložíte mobil k uchu, senzor to zaznamená a vypne displej. Tým sa vylúči možnosť náhodného stlačenia ovládacích prvkov a zároveň sa šetrí batéria. Hneď ako sa telefón vzdiali od ucha na dva centimetre, displej sa opäť zapne. Veľmi užitočná funkcia. Senzor je infračervený, teda skutočne reaguje na prekážku a nie na tmu, ktorú spôsobí jeho prekrytie.

Posledným prvkom je informačná LED. Je to veľmi praktický, no zároveň najviac „odfláknutý“ prvok tohto modelu. Výrobca totiž vôbec nevyužil jej potenciál. Svetielko je schopné žiariť až štyrmi farbami. Bielou farbou „dýcha“, teda prezrádza, že je telefón zapnutý. Toto poznáme zo všetkých novších Nokií. Ide skôr o efektný ako praktický prvok, no mnohí používatelia sa mu potešili.

Rýchle blikanie modrej farby upozorňuje na novú udalosť (neprijatý hovor, SMS, e-mail alebo pripomienku). Poblikávanie oranžovej farby indikuje nabíjanie a svietiaca zelená hovorí o plnom nabití. A v čom je problém? V tom, že indikovaniu novej udalosti je priradená len jedna farba zo štyroch. Navyše farby a frekvencie blikania by sa dali kombinovať. Používateľ by tak mohol pohľadom rozlíšiť či má neprijatý hovor, alebo inú udalosť.

Namiesto LED tranzistory

Hlavným a najpodstatnejším ovládacím prvkom Nokie N900 je tri a pol palcový, dotykový TFT displej so superjemným rozlíšením 800 × 480 bodov. Jeho senzitívna vrstva reaguje na tlak, teda aj na dotykové pero. Je to omnoho presnejšie a podľa nášho názoru pohodlnejšie ovládanie ako odtláčať prst na kapacitných snímačoch. Grafické riešenie systému sa ovládaniu prstom nebráni. Práve naopak – veľkosť virtuálnych ovládacích prvkov pre telefonovanie a iné základné funkcie je pre prsty dostatočná.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega obr 27 Zdroj: Zive.sk

Tu si ale pripomeňme základný fyzikálny princíp. S väčšou plochou (prsta), klesá pri rovnakej sile úroveň tlaku na podložku. V praxi to znamená, že pri ovládaní prstom bude potrebné silnejšie pritlačiť. Nie je to nič tragické, časom si zvyknete. Chceme tým len naznačiť, že „tuhosť“ displeja je väčšia, ako je bežné pri iných prístrojoch. Dotyk na displej sprevádza krátky vibračný impulz a decentná zvuková spätná väzba. Nám takáto reakcia vyhovuje, no nie je problém obe funkcie nezávisle vypnúť.

Kvalita zobrazenia má vynikajúcu úroveň. Displej namieša 16,4 milióna farieb a bleskové prekresľovanie zatraktívni sledovanie filmov. Prekvapilo nás však, že na telefón najvyššej triedy v  multimediálnej sérii nebol použitý AMOLED displej. Jeho kontrastný pomer a vernosť farieb by určite neostali nevyužité.

Odolnosť displeja voči poškriabaniu je lepšia, než sme čakali. Znesie dokonca viac, ako väčšina bežných telefónov. Nebojte sa teda, že by ste ho stylusom nejako poškodili. Najväčšou hrozbou bude pre veľkú plochu nosenie po vreckách. Preto si telefón zvyknite odkladať tam, kde určite nebude minca, alebo kľúče.

Nesplnila účel dokonale

Pri dotykových telefónoch často kritizujeme zadávanie znakov. Nokia N900 dáva na výber medzi virtuálnou a hardvérovou QWERTY klávesnicou. Je len trojradová. Preto sa na ňu nezmestili znaky s diakritikou. Mäkčene a dĺžne musíte pridať ku každému písmenku ručne. Je tu aj možnosť využívať služby prediktívneho slovníka. Ten však nepodporuje slovenčinu.

Tlačidlá sú pre pohodlné písanie z celkového hľadiska prituhé a niektoré v hornom rade s tým zachádzajú takmer do extrému. Pri stláčaní by mohli aj viac „cvakať“, pretože pri takto malom zdvihu chýba hmatová spätná väzba.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega obr 69 Zdroj: Zive.sk

Vystupujúci objektív výrazne narúša stabilitu telefónu položeného na stole. Nie je preto možné položiť ho a písať dvoma prstami. Výrobca si mal buď odpustiť orámovanie objektívu, alebo ho kompenzovať podpornými výstupkami aj na druhej strane. Používanie virtuálnej klávesnice nie je podľa nás dobrý nápad. Aj keď v prvom momente sa vám možno bude zdať rýchlejšia, po niekoľkých správach zistíte, že hardvérové tlačidlá sú výhodnejšie.

V zložení klávesnice je aj množstvo interpunkčných znakov, ktoré sú väčšinou integrované ako druhá funkcia písmenového tlačidla. Sekundárne funkcie majú modré popisy a aktivujú sa vyhradeným tlačidlom s veľkou modrou šípkou. Jej dvojnásobným stlačením prejdete do režimu stáleho využívania druhej funkcie. To sa hodí napríklad pri písaní väčšieho množstva číslic.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega obr 111 Zdroj: Zive.sk

Mobil s grafickou kartou

Nokia N900 je prvý model fínskeho výrobcu s novým operačným systémom Maemo 5. Jeho základom je Linux, čo čiastočne prezrádza aj konzola, prístupná cez ponuku aplikácií. Takýto systém vyžaduje pevnú hardvérovú podporu.

Nokiu N900 poháňa 600 MHz procesor s jadrom ARM Cortex A8. Pri náročnejších grafických výpočtoch mu pomáha grafický čip PowerVR SGX 530 s podporou OpenGL. Systém je naozaj veľmi stabilný a rýchly. Aktuálna verzia firmware ešte nepodporuje slovenčinu, pracovali sme teda s českým rozhraním.

Základom používateľského rozhrania systému Maemo 5 je jedna až štyri pracovné plochy. Sú umiestnené vedľa seba a používateľ sa vie medzi nimi prepínať tak, že ich jednoducho chytí a presunie. Určite vám neušla nápadná podobnosť s plochami systému Google Andorid. Podobne ako v ňom, aj tu si používateľ môže nastaviť kontinuálne pozadie, ktoré zabezpečí efektný, plynulý prechod.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega scr scr3 Zdroj: Zive.sk

Na každú pracovnú plochu si používateľ podľa vlastných predstáv a potrieb umiestňuje miniaplikácie (widgety) a odkazy na webové stránky, nainštalované programy alebo kontakty. Všetko je jednoducho ovládateľné až na jeden podstatný detail. Prvkom na pracovnej ploche chýba automatické ukotvenie k virtuálnej mriežke. A umiestniť čo i len zopár ikon pekne do matice či vedľa seba, to dá robotu.

Dôraz na priestor a prehľadnosť

Maemo 5 bol evidentne vytvorený s ohľadom na jednoduchosť ovládania. Jedným z prvkov ktoré to dokazujú je aj ovládanie multitaskingu, teda prepínanie medzi bežiacimi aplikáciami. V pravom hornom rohu displeja je vždy tlačidlo na otvorenie zoznamu spustených programov. Zobrazujú s tam ako malé náhľady okien a priamo z tejto ponuky sa dajú i zatvoriť. Spoľahlivý chod systému podporuje aj 256 MB operačnej pamäte, vďaka ktorej môže byť bez badateľného spomalenia naraz spustených skutočne veľké množstvo aplikácií.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega scr scr21 Zdroj: Zive.sk

Viacero aplikácií na plochu je dostupných v telefóne, iné si stiahnete napríklad aj z oficiálnej stránky systému Maemo. Rozmanitosť aplikácií je naozaj pestrá. Predpoveď počasia, počítadlo prenesených dát, okienko s prezentáciou obrázkov, zobrazovač IP adresy či stavu pamäte a mnoho ďalších, ktorých ponuka neustále rastie. Milé a praktické sú na pracovných plochách aj fotografie obľúbených kontaktov. Dotykom na kontakt sa otvorí ponuka s možnosťou hovoru, SMS, e-mailu a instant messaging adresami.

Okrem widgetov je na pracovnej ploche aj nenápadná, no dôležitá stavová lišta. V základnom stave zobrazuje aktuálny čas, intenzitu signálu, stav batérie a aktivitu bezdrôtových sietí. Dotykom na stavovú lištu sa otvorí jej rozšírená verzia. Tu môžete nastaviť budík, zmeniť vyzváňací profil, pripojiť telefón k sieti, zapnúť bluetooth či nastaviť dostupnosť pre instant messaging. Ďalšie ovládacie prvky možno doinštalovať. Napríklad posuvník pre rýchle nastavenie intenzity podsvietenia.

A neporiadok do posledného priečinka

Priamo z pracovnej plochy alebo dvojitým dotykom na prepínač aplikácií sa otvorí hlavná ponuka. Je to matica ikon, v základe rozdelená do dvoch úrovní. Prvá úroveň zobrazuje pätnásť fixných ikon, s ktorými používateľ nič nezmôže. Nedajú sa presunúť ani premenovať. Posledná ikona otvára ďalšiu „stránku“, ktorá obsahuje ďalšie položky. Ani tie nemožno upravovať, no ich počet narastá s počtom nainštalovaných programov. Jednoducho povedané, všetky položky systém nahádže tam. Čím ich je viac, tým horší prehľad v nich budete mať.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega scr scr7 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2009 testy n900mega scr scr8 Zdroj: Zive.sk

Dve stránky hlavnej ponuky

Na druhú stranu, pre najčastejšie používané položky je tu priestor na štyroch pracovných plochách. Takže do druhej úrovne ponuky takmer nebudete musieť ísť. Ďalšia práca so systémom prebieha v oknách, ktoré sa otvárajú cez seba. Pod aktuálnym oknom vždy vidno efektne zahmlený kúsok toho predošlého. Dotyk na toto spodné okno vlastne znamená krok späť. Farebnosť grafického prostredia upravujú okrem dominantného pozadia pracovných plôch aj grafické témy. Hlasové ovládanie Nokia N900 nepodporuje.

Nokia N900 sa s GSM sieťou dohovorí na frekvenciách 850, 900, 1800 a 1900 MHz. Sieť tretej generácie poteší podporou 900, 1700 a 2100 MHz. Tento model je zameraný na multimédiá a nie pracovné využitie. To cítiť aj na telefónnych funkciách, ktoré by zaneprázdneného manažéra obmedzovali. Nemáme teraz na mysli samotný telefónny hovor. Nokii N900 chýba podrobný register  všetkých komunikačných udalostí, už spomínaný videohovor, malú kameru nemožno použiť ani na videohovory cez Skype.

Telefonovanie bokom

Adresár kontaktov ich síce pojme obrovské množstvo mien, no ich detaily nie sú tak podrobné ako v E-sérii. Našťastie nechýba vlastný tón zvonenia ani fotografia. Tiež chýba vyhľadávanie vo firme a telefón nedokáže zobraziť súčasne adresár kontaktov s telefónnym zoznamom SIM. Nepozná ani skupiny kontaktov.

V adresári sa vyhľadáva postupným zadávaním znakov. Písať môžete z hardvérovej klávesnice aj priamo na pracovnú plochu, bez predchádzajúceho otvorenia adresára. Na neprijaté hovory a nové udalosti všeobecne neupozorňuje len stavová LED. Slabo sa „rozžiari“ aj multitaskingová ikona. To ale ľahko prehliadnete. Až po otvorení ponuky spustených programov zbadáte nažlto zvýraznenú položku, ktorá upozorňuje napríklad na nový e-mail.

S telefonovaním úzko súvisia vyzváňacie profily. Tak ako si ich v „éčkových“ Nokiách môžete vytvoriť desiatky, tu máte k dispozícii dva. Normálny a tichý. Po niekoľkých dňoch si uvedomíte, že to pre bežný život vlastne stačí.

Avšak keď často meníte prostredie, je vhodné nechať mobil inak vyzváňať v kancelárii a inak vo veľkom rodinnom dome. Tichý profil ponúka len možnosť (ne)povoliť vibrácie. Normálny profil umožňuje veľmi plynulé nastavenie hlasitosti zvlášť pre zvonenie hovoru, SMS aj e-mailu. Zvuky tlačidiel a dotykového displeja majú dve úrovne intenzity, alebo ich môžete vypnúť.

Samotné zvonenie je vďaka reproduktorom dostatočne hlasné a veľmi kvalitné. Pri prichádzajúcom hovore ho možno stíšiť príslušným virtuálnym tlačidlom na displeji, alebo telefón jednoducho otočiť. To platí aj pre hlasný odposluch. Druhú stranu počuť zreteľne a bez silných rezonácií. S hlučným prostredím si však neporadí mikrofón, ktorý nedokáže okolité zvuky odfiltrovať.

Bez dátového flatu ju nekupujte

Systém podporuje tri druhy správ. SMS, e-mail a instant messaging najrôznejších poskytovateľov. Všimli ste si správne, MMS v ponuke nie je. Maemo 5 združuje správy do konverzácií. Pre každý kontakt eviduje jednu konverziu, do ktorej zapisuje SMS aj instant messaging. Nová SMS je v systéme rovnocenná s novou správou v instant messagingu. Je to tak preto, že internetová komunikácia je so systémom neoddeliteľne previazaná.

Nokia N900 totiž natívne podporuje pripojenie ku Skype, Google Talk, Jabber a Ovi. Napríklad taký Skype nevyžaduje žiadnu doplnkovú inštaláciu. Stačí zadať prihlasovacie údaje a ste on-line. Vaše kontakty v Skype sa automaticky prepoja s adresárom. Pri kontakte potom malý symbol zobrazuje jeho aktuálny stav pripojenia. Plná integrácia so systémom sa prejavuje aj v nastavení dostupnosti priamo v stavovej lište.

E-mail len z rýchlika

E-mailový klient podporuje viacero účtov, protokoly POP, IMAP a SMTP. Editor je príjemný, prehľadný a nemá problém s prílohami. Office dokumenty číta externá aplikácia, ale len 30 dní bezplatného skúšobného obdobia. Klient HTML e-maily nie len že bez problémov zobrazuje, ale i vytvára. Formátovanie textu teda zvláda bez mihnutia oka. Chýba nám však detailné nastavenie automatického preberania, s určením dní a dennej doby. Klient si poradí aj s Exchange serverom, pozor však na staršie verzie. Plná kompatibilita s nimi by mala byť jedným z prvkov nového firmware.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega scr scr80 Zdroj: Zive.sk

Klient veľmi nemusí ani push e-mail. Podporuje síce pripojenie k Nokia Messaging, to však v nijakom prípade nefunguje korektne. Z diskusií na oficiálnom fóre Maema je jasné, že ide o globálny problém. Niektoré správy dorazia neskoro, niektoré až po ručnej synchronizácii. Tá väčšinu trvá veľmi dlho, podobne ako preberanie e-mailu ktorý má čo i len 5 kB.

Nokia N900 mala nábeh na redakčný titul multimediálny komunikátor roka. No bez videohovorov, s chýbajúcou podporou MMS, slabým e-mailovým klientom a problematickým spojením s Nokia Messaging ďaleko nedôjde. V niektorých detailoch vyzerá Maemo 5 tak, akoby nebol celkom dokončený. Keď navyše uvážime, že Nokia N900 len tak tak stihla predvianočný trh, možno nie sme ďaleko od pravdy.

Kalendár hodný manažéra

Napriek multimediálnemu zameraniu má Nokia N900 veľmi kvalitne prepracovaný kalendár. A vlastne nie len jeden. Používateľ si môže vytvoriť ľubovoľný počet kalendárov, alebo lepšie povedané databáz udalostí. Každej priradí názov a farbu. Udalosti tejto databázy sú potom v kalendári zobrazované jej farbou.

Jednotlivé databázy možno jednoducho skrývať a zobrazovať. Pohodlne si tak môžete odfiltrovať napríklad osobné od pracovných záznamov. Škoda len, že na ukrytie databázy je nutné vojsť hlbšie do nastavení, zišiel by sa ovládací prvok priamo v hlavnom okne aplikácie. Možno to časom niekto vyrieši widgetom na plochu.

Kalendár sa zobrazuje v náhľade mesiaca, týždňa, dňa alebo v prehľade agendy. Najprehľadnejšie je zobrazenie mesiaca, pričom po dotyku na číslo týždňa sa tento otvorí vo svojom náhľade. V zobrazení týždňa zase dotykom pohodlne otvoríte podrobný náhľad dňa. Zadávané udalosti majú v kalendári len jednu kategóriu.

Chýba nám možnosť voľného nastavenia dátumu a času upozornenia. Výber je obmedzený na prednastavené hodnoty. Pri zadávaní udalosti si používateľ vyberá aj kalendár (databázu), do ktorého sa udalosť má zapísať. Program dokáže automaticky odstraňovať udalosti staršie ako týždeň, dva, mesiac alebo rok.

Ďalšie programy rýchlo pribúdajú

Textový poznámkový blok umožňuje formátovanie textu, no poznámky samotné nedokáže triediť podľa dátumu ani mena. Na najvyššej úrovni v zozname je vždy posledná upravená. Zoznam úloh je prehľadný, splnené záznamy vie skrývať. Budík má neobmedzené množstvo samostatných, opakovaných alarmov. Kvalitná kalkulačka ponúka štandardný aj rozšírený režim. Zaujímavým programom je aj skicár.

Sklamala nás aplikácia Documents to Go. Ide o mobilný balík Office, pracujúci so súbormi programov Word, Excel a PowerPoint. V telefóne je však len 30 dňová verzia. Nepríjemné, hlavne keď uvážime cenu telefónu. Manažér súborov je kvalitnejší ako ten v Symbiane, šírka displeja ale dáva priestor i dvojpanelovému správcovi. Časom sa nejaký určite objaví.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega scr scr94 Zdroj: Zive.sk

Veľký displej, dobrý prijímač, ale bez navigácie

V Nokii N900 je zabudovaný rýchly A-GPS prijímač. Ten poskytuje údaje pre geotagging fotografií a aplikáciu Mapy. Tá dostala v Maeme 5 novú podobu, i zopár ovládacích prvkov. Funkcie má ako štandardné Ovi Maps, zatiaľ ale nevie navigovať a neobsahuje ani prehľad bodov POI. Ak tento program vývojári dotiahnu do konca, z Nokie N900 môže byť výborný navigátor. Zatiaľ však vie len nakresliť trasu.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega scr scr139 Zdroj: Zive.sk

V multimediálnom mobile by nemali chýbať hry. Okrem Tetrisu, šachov, Mahjongu a logických guľôčok je tu pripravená inštalačka hry Bounce Evolution. Má len dva levely - ani ju asi vývojári nestihli dokončiť. Jej účelom je demonštrovať grafický potenciál. Aj z tejto ukážky je zjavné, že mobilné herné technológie majú pred sebou sľubnú budúcnosť. Guľôčka Bounce je ovládaná výlučne pohybom, teda akcelerometrom telefónu.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega scr scr64 Zdroj: Zive.sk

Nokie N900 má veľký potenciál ďalšieho softvérového rozšírenia. Vývojárov pribúda a popularita systému rastie. Tadiaľto zrejme vedie cesta. Veľké možnosti voľakedy otvorila Java, aplikácie  inštalujeme do Symbianu, iPhonu, Androidu, Windows Mobile a výnimkou  nebude ani Maemo 5. Programov je stále viac. Aj preto by sme mali brať softvérové nedostatky s miernou rezervou.

Fotky pekné, škoda videí

Päťmagapixlový fotoaparát s optikou Carl Zeiss je doplnený žiaľ len LED bleskom. Nevyrovná sa teda xenónu Nokie N82 , či 6220 Classic . Cez deň ale fotí výborne napriek striedmejším nastaveniam. Nokia N900 fotí v dvoch pomeroch strán. Fotky v širokouhlejšom pomere 3:2 majú len tri megapixle, pomer 4:3 ponúka plnú veľkosť. Fotografie nás celkom prekvapili, pri dobrých svetelných podmienkach Sú skutočne pekné. Zahanbiť sa nenechal ani makro režim.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega scr scr148 Zdroj: Zive.sk

Prostredie aplikácie fotoaparátu

Rozlíšenie videa 848 × 480 je síce pekné, no samotná kvalita nás sklamala 25 fps je pri rýchlejších scénach málo, telefónu chýba dynamické zaostrovanie (znovuzaostrenie na nový objekt počas nahrávania). Používateľ môže nastaviť vyváženie bielej a kompenzáciu expozície. Digitálne priblíženie je počas nahrávania extrémne trhané.

Nastavenie fotoaparátu:

  • Blesk: vyp / zap / auto / redukcia červených očí
  • Režim fotenia: auto / makro / krajina / portrét / akcia (šport)
  • Vyváženie bielej: auto / slnečno / zamračené / žiarovka / žiarivka
  • Kompenzácia expozície: -2 až +2 po 0,5
  • ISO: 100, 200, 400

Ukážkové fotografie:

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega foto foto2 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2009 testy n900mega foto foto5 Zdroj: Zive.sk

Nedokončené dielo

Základný multimediálny prehrávač zvláda MPEG4 a AVI v kodekoch DivX a XivD. Na veľkom displeji je sledovanie filmov pohodlné a oceníte aj kvalitu stereo reproduktorov. Prehrávač nevie pridať titulky z externého súboru. Pri prehrávaní hudby je k dispozícii knižnica, opakované prehrávanie aj náhodný výber. Chýba však podstatný prvok, ekvalizér. Posledný modul prehrávača obsluhuje internetové rádio. Aplikácia neponúka sťahovanie podcastov.

Vcelku unikátnou je možnosť prehrávať zdieľané médiá prostredníctvom Wi-Fi siete z kompatibilných UPnP zariadení. Tie sa nenápadne zobrazujú v hlavnom okne prehrávača. Realita ale nie je až taká jednoduchá. Aby prehrávanie fungovalo, je potrebné pohrať sa s nastaveniami zdieľania a parametrami siete. Naopak, hudbu z telefónu môžete napríklad do autorádia dostať vstavaným FM vysielačom.

Hardvérovým zvukovým výstupom je 3,5 mm konektor jack. Okrem zvuku sprostredkúva aj výstup TV signálu. Nokiu N900 môžete k televízoru pripojiť pribaleným káblom jack-cinch. Kvalita obrazového výstupu je žiaľ nízka. To je obrovská nevýhoda, pretože inak by sa tento telefón dol využiť ako plnohodnotný prehrávač filmov. Softvérový prehrávač má svoje nedostatky, no už dnes sú dostupné alternatívy napríklad s podporou titulkov.

Nokia N900 obsahuje FM prijímač. Aplikáciu pre počúvanie rádia tu však nenájdete. Stiahnuť si môžete externú, tá však nezobrazuje RDS informácie.

Pripojí sa skoro ku všetkému

Pripojenie k počítaču zabezpečuje Bluetooth 2.1 s podporou audio profilov HFP, HSP, A2DP, AVRCP, FTP a OPP. Rýchlejšie, káblové spojenie sprostredkúva USB s podporou režimu Mass Storage. Správu telefónu by mal zabezpečovať softvér Nokia PC Suite. V balení s telefónom ale žiadne inštalačné médium nenájdete. Je potrebné stiahnuť poslednú verziu z internetu. Tá ma aktuálne označenie 7.1.40.1. Pripojenie cez Bluetooth môže byť na niektorých adaptéroch problematické. Ak sa predsa podarí, PC Suite zatiaľ úspešne zvláda len synchronizáciu a pripojenie telefónu ako modemu.

Nokia N900 ponúka používateľovi papierových 32 GB vnútornej pamäte. V skutočnosti však môže využiť takmer 27 GB pre vlastné dáta a 2 GB pre inštaláciu aplikácií, správy, kontakty a záznamy organizéra. Ak by to bolo málo, pod krytom batérie je slot pre microSD(HC) kartu do 16 GB. Pre lokálnu internetovú konektivitu je určené Wi-Fi 802.11b/g. Mobilné dáta sprostredkúva GPRS a EDGE v triedach 32. Rýchlejšou možnosťou je HSDPA (do 10 Mbit/s) a HSUPA (do 2 Mbit/s).

Najlepší mobilný prehliadač

V celom prostredí telefónu sa používateľ stretáva s možnosťami zdieľania médií, obrázkov a fotografií. Celá Nokia N900 je v podstate neoddeliteľne prepojená s internetovými službami. Vývojári však dbali aj na internetový prehliadač. Je to upravený Firefox, čo už samo o sebe vypovedá o kvalitách.

Aj s ohľadom na veľkosť a jemnosť displeja je tým najlepším, s čím sme sa v mobiloch stretli. Pohodlné ovládanie, približovanie ovládané gestami dotykového pera, rýchle načítanie, prehliadanie v kartách, záložky, plná podpora Flash, JavaSript. To sú niektoré jeho črty.

fotogaléria
obr 2009 testy n900mega scr scr101 Zdroj: Zive.sk

Prácu spríjemňuje rýchle prepínanie do režimu fullscreen a späť, či jednoduché a pohodlné záložkovanie. Keďže ide o Firefox, podstatným prvkom sú doplňujúce moduly. Tie začínajú postupne pribúdať. „RSS-ky“ už nemá na starosti Firefox, ale externá aplikácia. Tu príde vhod aj widget na pracovnú plochu, ktorý funkcionalitu ešte zvýrazní.

V balení s Nokiou N900 nájdete akumulátor BL-5J, cestovnú nabíjačku AC-10, TV kábel CA-75U, utierku na displej, redukciu zo starších typov nabíjačiek na Micro-USB a stereo headset WH-205. Práve ten označuje Nokia za „nezamotateľný“. Princíp by mal spočívať v plochých kábloch, ktoré majú menšiu tendenciu zauzliť sa. Niečo na tom bude, ale z nášho pohľadu to skôr pomôže k rýchlejšiemu rozmotaniu. Pri rýchlom natlačení do vrecka sa totiž slúchadlá pomotajú tak či tak.

Novinka s veľkým potenciálom

Nokia N900 je v každom prípade sviežim vánkom. Systém Maemo prichádza možno aj ako reakcia na Google Android, ktorý sa teší obľube najmä na západ od našich hraníc. Po výkonnostnej stránke je medzi mobilnými telefónmi na vrchole. Hardvérovo akcelerovaná grafika sa v telefóne často nevidí. Či tento model nazvať vreckovým počítačom je vecou pohľadu. My radšej ostaneme pri vynikajúco vybavenom mobilnom telefóne najvyššej triedy.

Poniektoré detaily v Maeme 5 sú podľa nás v  jednoznačným dôkazom, že Nokia N900 bola vypustená skôr ako mala. Preto s napätím očakávame nový firmware, ktorý má doladiť načaté a pridať nové funkcie. Niektoré vlastnosti sa už asi nezmenia. Máme na mysli napríklad nízku kvalitu TV výstupu. Naopak s vlastným riešením mnohých softvérových nedostatkov prídu asi skôr dobrovoľní vývojári, ako výrobca.

Na Nokii N900 pozitívne hodnotíme ovládacie a zobrazovacie vlastnosti veľkého displeja, stabilitu systému, podarené grafické rozhranie, široké možnosti konektivity a aj otvorenosť systému. Kladov je asi rovnako veľa ako nedostatkov. Veľmi nás mrzia nedostatky hardvérovej klávesnice, nekvalitné nahrávanie videosekvencií a zanedbateľná nie je ani neustála potreba nabíjačky. Jedno by si však pred kúpu toho mobilu mal uvedomiť každý. Nokia N900 je predovšetkým silný internetový nástroj a ak nie je on-line, väčšina jej funkcií ostane nevyužitá. Na pultoch obchodov ju nájdete za rovných 500 EUR (cca 15 000 Sk).

Druhý pohľad: Ján Trangel

Nokia N900 ešte nie je úplne dokončený telefón. Fínsky výrobca sa pravdepodobne veľmi snažil stihnúť vianočný trh a vypustil na pulty predajní zariadenie, ktoré ešte nemá ani zďaleka vychytané všetky muchy. Faktom ale je, že operačný systém Maemo 5 je výborným východiskovým bodom do budúcnosti. V spojení s kvalitným hardvérom otvára Nokii nové možnosti používania mobilného telefónu, pričom potenciál Nokie N900 ešte poriadne dlho nebude naplno využitý.

Nokia N900 má mnoho nedostatkov, ale práve ich hľadanie a odstraňovanie by mohlo byť výbornou motiváciou ku kúpe pre určitú skupinu technologických nadšencov. Pokiaľ hľadáte pracovný telefón alebo jednoduchý multimediálny nástroj, klopete na zlé dvere. Nokia N900 je špičkový stroj pre fajnšmekrov, ktorí sa chcú so svojím mobilom hrať, maznať, zveľaďovať ho a tešiť sa z každej aktualizácie.