21.1.2010 09:00 | MobilMania

YouTube spustil HTML5 prehrávač, dá sa vyskúšať

Predbežne len vo fáze experimentu je na stránke YouTube podpora HTML5. Dá sa však vyskúšať na vlastnej koži.

Pre komunitne orientovanú stránku YouTube , spadajúcu pod vyhľadávač Google, nie „koketovanie“ so štandardom HTML5 novou záležitosťou. No kým doteraz bolo prezentované len jednoduchšie demo prehrávača postaveného na technológiách HTML5, po novom YouTube predstavil experimentálnu verziu svojho HTML5 prehrávača. Experimentálna verzia je dostupná priamo zo stránky YouTube, pričom sa dá v praxi otestovať prehrávanie videí.

Portál vo svojom príspevku na blogu zároveň píše , že experiment s HTML5 má viacero obmedzení. HTML5 na YouTube nepodporuje v súčasnej dobe reklamu, anotácie ani titulky. Rovnako nie je zatiaľ podporované prehrávanie video obsahu v režime Celá obrazovka (Full Screen).

Samozrejmosťou tiež musí byť skutočnosť, že pracujeme s prehliadačom, ktorý je s HTML5 kompatibilný (podporuje tag zo špecifikácie HTML5) a korektne podporuje potrebné audio a video kodeky. YouTube využíva h.264 ku kódovaniu video obsahu.

Predbežne máme niekoľko možnosti na výber, ako s HTML5 v rámci YouTube pracovať. Využiť sa dajú prehliadače Google Chrome od Google, Apple Safari od verzie 4 aj Microsoft Internet Explorer s nainštalovaným  doplnkom Chrome Frame . Uvedený plug-in je open source projektom, ktorý prináša technológie zahrnuté do Google Chrome do prostredia prehliadača od Microsoftu.

fotogaléria

Následne na to môžeme prejsť k testovaniu prostredníctvom TestTube alebo priamo nasledovnej webovej stránky www.youtube.com/html5 . Na druhej spomínanej stránke je potrebné sa pripojiť do HTML5 beta (Join the HTML5 Beta). Potom už môžeme testovať jednotlivé videá.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

K dispozícii je zobrazovanie dĺžky nahrávky, posuvník, úprava hlasitosti, video je možné otvoriť v novom okne prehliadača. Novinku sme testovali v prehliadači Chrome. Testovanie môžeme opustiť cez Leave the HTML5 Beta.

fotogaléria
fotogaléria

Opúšťame betu, to isté video v pôvodnom prehrávači

YouTube v príspevku blogu dodáva, že k HTML5 ako otvorenému štandardu sa stavia vyslovene kladne a mieni byť súčasťou vlny expanzie HTML5 vo svete digitálnej pavučiny. Súčasné možnosti experimentálneho HTML5 prehrávača budú postupné vylepšované a vylaďované v priebehu nasledujúcich mesiacov.