3.2.2010 08:08 | MobilMania

Sieť Orangeu úplne funkčná, budú odškodňovať

Aktuálne Sieť Orangeu je už plne funkčná. Operátor poskytol dôvody výpadku a hovorí aj o kompenzácii.

Po viac ako desiatich hodinách sa Orangeu podarilo plne obnoviť svoju sieť. Výpadok trval od piatej hodiny rannej zhruba do štvrtej hodiny poobednej.

Ako príčinu tohto výpadku operátor uviedol nasledovné: „Na definitívnom určení jeho príčiny Orange spolupracuje s dodávateľom. Predpokladanou príčinou výpadku bola technická porucha na technologickom zariadení NG HLR – dôležitom sieťovom komponente, ktorý sa podieľa na riadení telekomunikačnej prevádzky v sieti.“

Nič podrobnejšie o chyba zatiaľ nezverejnil. Nie je známe, či už bola chyba úplne odstránená a nebude sa opakovať, alebo či prídu na rad ďalšie plánované odstávky siete.

Budú odškodňovať

Operátor tvrdí, že počas celého výpadku boli riadne dostupné volania na tiesňovú linku. To je samozrejme pravda, lebo volania na tiesňovú linku sa prepoja nezávisle na sieti operátora a pokojne môžu byť vykonané cez sieť T-Mobile alebo O2, ktorým sieť dnes nevypadla.Ako odškodnenie Orange zákazníkom účastníckych programov nespoplatní SMS správy odoslané z domácej siete v priebehu dnešného dňa na účastnícke telefónne čísla zákazníkov národných sietí SR. Zákazníkom predplatených služieb Orange navýši kredit. Presná čiastka nebola špecifikovaná. Ďalšie podrobnosti o kompenzácii Orange zverejní na svojej internetovej stránke.

Správa o čoastočnom spustení siete z 12:30 : Dnes okolo piatej hodiny ráno vypadla na veľkej časti územia Slovenska mobilná sieť spoločnosti Orange. Výpadok sa dotkol 2G aj 3G siete, na mnohých miestach nefungovali ani dátové prenosy.

Po viac ako šiestich hodinách sa Orangeu podarilo obnoviť fungovanie základnej 2G siete na väčšine územia Slovenska s výnimkou niekoľkých lokalít v Bratislave, Pezinku a Senci. Samotné lokality operátor nijako nešpecifikoval.

Vzhľadom na presmerovanie celej prevádzky iba do 2G siete zaznamenávame na niektorých miestach zvýšenú prevádzku. Napríklad v širšom centre Bratislavy je možné dovolať sa väčšinou až na druhý či tretí pokus.

Ako to bude s odškodnením?

V súčasnosti nie sú známe príčiny výpadku ani doba, kedy operátor odhaduje plné obnovenie prevádzky 2G aj 3G siete. Orange zatiaľ čerstvo pripojeným telefónom neposiela informácie o zmeškaných hovoroch. Zatiaľ nie je známe, či sa tak stane v budúcnosti. Vzhľadom na technologickú a kapacitnú náročnosť to ale považujeme za nepravdepodobné.

Zatiaľ sa Orange nevyjadril, či postihnutých zákazníkov odškodní. K podobnému celoplošnému výpadku hlasovej komunikácie došlo naposledy v roku 2005 ešte v sieti EuroTelu . Operátor vtedy rozhodol o odškodnení zákazníkov v podobe balíčka zvýhodnených SMS správ zadarmo . Výpadok sa však týkal iba zákazníkov predplatených služieb.

Príkladom by mohol byť aj český Vodafone . Po asi týždňovom výpadku služby Chytrý přehled a niektorých ďalších služieb, ktoré znemožňovali kontrolu spotreby, odpustil všetkým postihnutým zákazníkom jeden mesačný paušálny poplatok.

Pôvodný článok publikovaný o 8:30 : Orange má približne od 6:30 výpadky siete. Rozsah problému zatiaľ nie je známy. Redakcia MobilMania.sk na viacerých SIM kartách nebola úspešná pri nadväzovaní hovorov, posielaní SMS správ ani dátových službách v Prievidzi, Nitre a Trnave a pri volaní na číslo v Bratislave. Nefunkčné je spojenie v 2G i 3G sieti.

Naopak, volania z čísla v Bratislave a podľa čitateľov i volania vo vybraných iných mestách sú bez problémov funkčné.

Zatiaľ nie je možné zistiť viac podrobností, pretože nebolo možné dovolať sa na infolinku zo siete T-Mobile ani O2. Problém preverujeme aj oficiálnou cestou, správu budeme priebežne aktualizovať, sledujte nás.

Doplnené o 9:30: Orange oficiálne výpadok potvrdil. Podľa informácií, ktoré poskytol médiám, výpadok začal okolo 05:00 a naďalej pokračuje. Zasiahol celé územie Slovenska a dotýka sa 2G aj 3G sietí. Operátor v mediálnom stanovisku píše: "V súčasnosti identifikujeme príčinu problému. Akonáhle budú známe bližšie informácie o príčinách, ako aj predpokladanom termíne odstránenia výpadku, budeme Vás, ako aj našich zákazníkov, prostredníctvom médií informovať o ďalšom postupe."

Podľa informácií z infolinky operátora už niektoré oblasti začínajú nabiehať. Obnova ale bude postupná, podľa regiónov a môže ešte chvíľu trvať. Aká dlhá je chvíľa nám ale na infolinke nepovedali. Na infolinke nás tiež informovali, že mobilný telefón môže mať aj po spustení siete problém s prijímaním signálu. Pre správne fungovanie ho treba reštartovať.

Doplnené o 10:15: Podľa redakčných testov už funguje sieť Orange vo veľkej časti Bratislavy. Momentálne je ale v prevádzke iba 2G sieť. Redakčná Nokia E72 sa pripojila do siete automaticky, bez potreby reštartu. Orange zatiaľ čerstvo pripojeným telefónom neposiela informácie o zmeškaných hovorch. Či tak učiní v budúcnosti, zatiaľ nie je známe.

Doplnené o 11:45: Orange vydal ďalšie oficiálne stanovisko, v ktorom informuje o obnovení 2G siete na väčšine územia s výnímkou niekoľkých lokalít v Bratislave, Pezinku a Senci. Orange už postupne obnovuje aj prevádzku svojej 3G siete.