17.2.2010 09:00 | MobilMania

MWC 2010: Bezdrôtový prenos energie v praxi

Nabíjanie mobilných telefónov, ale aj netbookov bez pripájania káblov je konečne realitou. Technológia PowerMat, živé video

Myšlienka bezdrôtového prenosu nie je nová. Už pred rokom 1900 si nechal Nikola Tesla zaregistrovať niekoľko patentov týkajúcich sa bezdrôtových prenosov. Najväčším problémom pri prenose veľkých výkonov boli vysoké straty. Veľkou obavou sa stala aj prípadná škodlivosť bezdrôtovo prenášanej energie.

Bezdrôtový prenos energie, slúžiacej napríklad na nabitie batérie mobilného telefónu sa uskutočňuje pomocou vysielača a prijímača. Vysielač býva pripojený k elektrickej sieti, alebo rozvodnej sústave auta a pomocou cievky vysiela elektromagnetické vlny na špecifickej frekvencii do okolia. Prijímač taktiež obsahuje cievku, ktorá je konštruovaná tak, aby na danej frekvencii čo najlepšie zachytávala tieto vlny a premieňala ich na elektrické napätie, ktorým nabíja batériu, či rozsvieti osvetlenie.

TIP: Všetko podstatné z MWC 2010 (Špeciálna rubrika MobilMania.sk)

Spoločnosť PowerMat uvádza na trh kompletné riešenie pre nabíjanie mobilných zariadení bezdrôtovo a rovnako sa angažuje aj v prenose väčších výkonov.

Sada zariadení známych ako PowerMat (power – sila, energia, mat - podložka) je revolučná v spôsobe pripojenia nabíjaného zariadenia. Spoločnosť popisuje typ pripojenia v troch fázach. Prvou bola úprava zadného krytu mobilného telefónu tak, aby obsiahol cievku a potrebnú elektroniku. Mobilný telefón tak nepatrne zhrubne.

V druhom kroku sa podarilo integrovať zmenšenú verziu prijímača do samotnej batérie, čo ponúka viacero výhod. V prvom rade jednoduchú výmenu – stačí vymeniť batériu a mobilný telefón je razom pripravený na bezdrôtové nabíjanie. V druhom rade možnosť kúpiť batérií viac a nabíjať ich samostatne jednoduchým položením na podložku.

Tretím krokom je výroba špeciálneho riadiaceho čipu, ktorý obsahuje všetky potrebné parametre pre nabíjanie zariadenia. O integráciu do zariadenia sa stará samotný výrobca, takže každé takéto zariadenie je od výroby schopné nabíjania bez použitia adaptéru.

Powermat Powerpak

Powerpak je upravenou batériou pre mobilný telefón, prípadne kombináciou batérie a zadného krytu. V batérii sa nachádza už spomínaná cievka, takže úprava mobilného telefónu na nabíjateľný batériou je veľmi rýchla a jednoduchá. Momentálne je podporovaných 12 najznámejších modelov svetových výrobcov, avšak možnosti integrácie sú prakticky neobmedzené, záleží iba od tvaru batérie. Tento produkt by mal byť dostupný v júni 2010 za odporúčanú cenu 40 dolárov (asi 30 eur / 900 Sk).

fotogaléria

Špeciálnou kategóriou je iPhone, ku ktorému Powermat bude predávať silikónový obal s technológiou bezdrôtového nabíjania za podobnú cenu ako Powerpak od apríla 2010, alebo rozšírený zadný kryt s prídavnou batériou, ktorý zdvojnásobí kapacitu iPhonu. Cena by sa mala pohybovať na dvojnásobku.

fotogaléria

Podložky Powermat

Výrobca bude ponúkať viacero podložiek s technológiou Powermat. Základné modely nazvané Powermat 1X, 2X a 3X predstavujú akúsi „placku“ pre 1-3 zariadenia, na ktorú mobil jednoducho položíme a necháme nabíjať. Po nabití batérie podložka prechádza do režimu Standby pre zníženie spotreby elektrickej energie. Ceny sa majú pohybovať okolo 40-60-80 dolárov (približne 30, 45 a 60 eur / 900, 1 350, 1 800 Sk).

fotogaléria

Powermat Portable 2X je skladateľnou podložkou pre dve zariadenia, ktorá obsahuje batériu. Môžeme ju tak nabiť v domácnosti zo siete a zobrať so sebou. Výrobca udáva kapacitu batérie postačujúcu pre štyri nabitia mobilného telefónu. Predpokladaná cena je 100 dolárov (73 eur / 2 200 Sk).

fotogaléria

Powermat 3X Netbook je podložkou pre dve menej výkonné zariadenia a jeden netbook. V balení sa nachádza Powercube, drobný prijímač s univerzálnymi koncovkami pre viacero typov netbookov, ako napríklad Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo, Samsung alebo Toshiba. Nevýhodou je nutnosť pripojiť Powercube káblom k netbooku. Kým výrobcovia nezačnú ponúkať netbooky alebo ich batérie s Powermat technológiou, káblov sa úplne nezbavíme. Rovnako cena je relatívne vysoká, až 150 dolárov(110 eur / 3 300 Sk).

fotogaléria

Samostatný modul Powercube s konektormi pre netbooky a mobilné telefóny má odporúčanú cenu 30 dolárov (22 eur / 660 Sk).

Powermat Car Charger sa pripája do zásuvky zapaľovača a funguje ako držiak pre mobilný telefón, ktorý ho zároveň aj bezdrôtovo nabíja.

fotogaléria

Nasledujúce video zachytáva predvádzanie technológie Powermat ja mobilných telefónoch, batériách s cievkou a netbookoch. Ako čerešničku na torte vám ukážeme aj integráciu Powermat do kuchynského stola, jej demonštráciu na podsvietených pohároch a čo je oveľa zaujímavejšie, na kuchynských spotrebičoch, či bezdrôtových lampách umiestnených na stenu.

Cestu a pobyt redaktorov v Barcelone hradia spoločnosti Orange a T-Mobile.  Videá boli spracované na notebooku HP Pavilion dv7.