9.4.2010 00:00 | MobilMania

iPhone OS 4: V znamení multitaskingu

Nová verzia systému konečne umožní aplikáciám tretích strán beh aj na pozadí. Zaujme aj univerzálna schránka, čítačka kníh či mobilná reklama.

Článok prvýkrát publikovaný 8.4., presunutý na 9.4.

fotogaléria

Spoločnosť Apple poodhalila, na čo sa môžu používatelia s príchodom nového operačného systému iPhone OS 4 tešiť.

Nový iPhone OS 4 prináša niekoľko zásadných, ale aj menších vylepšení. Spolu má na používateľov čakať až 100 nových funkcií. Pre vývojárov je pripravených 1 500 nových API pre vývoj aplikácií.

Hlavných noviniek je sedem:

1. Multitasking: iPhone OS 4 bude umožňovať beh aplikácií tretích strán aj na pozadí. Používateľ bude mať možnosť spúšťania viacerých aplikácií naraz, pričom medzi spustenými aplikáciami sa bude dať prepínať prostredníctvom samostatnej ponuky. Tú si používateľ zobrazí dvojklikom na “Home” tlačidlo. Novinkou má byť aj možnosť vytvorenia lokálnych notifikácií autormi aplikácií, pri ktorých budú môcť obísť oficiálne servery Apple.

fotogaléria

iPhone OS 4 ponúka multitasking s prepínaním aplikácií prostredníctvom docku, zdroj fotografie: Engadget

2. Folders (Zložky) : iPhone OS 4 prináša možnosť zoskupovania aplikácií do jednej zložky. Používateľ si tak môže zoskupiť napríklad všetky hry do jednej zložky a do ďalšej napríklad kancelárske aplikácie. Uľahčí sa tak orientácia medzi množstvom ikon na plochách.

fotogaléria

Folders ponúkajú možnosť zoskupovania aplikácií do zložiek, zdroj fotografie: Engadget

3. Mail: Aplikácia Mail prináša hneď niekoľko vylepšení. Prvým je univerzálna schránka, do ktorej budú zoskupované správy zo všetkých účtov. Samozrejmé však bude aj rýchle prepínanie len na niektorý zo zvolených účtov. Rozšírená bola aj podpora pre Exchange. iPhone OS 4 bude ponúkať možnosť správy viacerých Exchange účtov. Ďalšou novinkou je možnosť organizácieorganizácia prijatých správ do vlákien konverzácie (takzvaných threadov). Poslednou novinkou je možnosť otvárania príloh externými aplikáciami.

4. iBooks - Apple prináša s iPhone OS 4 čítačku kníh, ktorá je známa ako doplnková aplikácia z nedávno predstaveného tabletu iPad.

5. Enterprise - iPhone OS 4 zlepší ochranu dát pre firemných zákazníkov. Rovnako bola rozšírená podpora Exchange (správa viacerých účtov, Exchange Server 2010), pridaná vzdialená správa zariadení, bezdrôtová distribúcia aplikácií.

6. Game Center - Sociálna sieť pre hráčov hier na iPhone a iPod Touch. Funkcia bude umožňovať pridávanie priateľov, porovnávanie získaného skóre, vzájomne herné súboje a iné. Funkcia bude dostupná koncom tohto roka.

fotogaléria

Game Center: sociálna sieť pre hráčov od Applu, zdroj fotografie: Engadget

7. iAd - Mobilná reklama od Apple. Vývojárom bude Apple ponúkať možnosť zobrazovania reklamy v ich aplikáciách. Na rozdiel od bežných bannerov, ktoré môžu používatelia vidieť v aplikáciách už teraz, chce Apple používateľa udržať v prostredí používanej aplikácie a zobraziť mu interaktívny reklamný obsah. Nie len odviesť používateľa od aplikácie na reklamnú stránku v Safari ako to robia súčasné reklamné bannery v aplikáciách. V skutočnosti sa tak bude jednať o akési interaktívne aplikácie vnorené v pôvodných aplikáciách ponúkajúce napríklad video, doplnkový obsah ako bezplatné tapety a iné. Apple si bude brať 40% podiel z predávanej reklamy. Služba bude implementovaná priamo v systéme.

Medzi ďalšie nové funkcie patria:

  • 5x digitálny zoom fotoaparátu,
  • priblíženie videa poklepom po displeji,
  • možnosť zmeny pozadia domovskej obrazovky,
  • geotagging,
  • funkcia Places pridaná do aplikácie s fotografiami,
  • kontrola pravopisu,
  • synchronizácia poznámok (Notes) prostredníctvom IMAP,
  • vyhľadávanie v SMS a MMS správach,
  • podpora bluetooth klávesnice,
  • vytváranie playlistov,
  • kalendár narodenín,
  • návrhy pri vyhľadávaní na internete.
fotogaléria

iPhone OS 4 konečne povoľuje používateľom zmenu pozadia, zdroj fotografie: Engadget

iPhone OS 4 bude dostupný pre iPhone 3GS, iPod Touch tretej generácie s podporou všetkých funkcií v lete tohto roku. Pre iPhone 3G a iPod Touch druhej generácie bude dostupný iPhone OS 4 s obmedzenou funkcionalitou, napríklad bude chýbať podpora multitaskingu. iPhone OS 4 bude neskôr dostupný aj pre iPad.

Apple sa aj chválil

(Doplnené o 8.4, 21:40)

Na úvod konferencie pre novinárov Apple sumarizoval svoje posledné úspechy. Podľa zverejnených informácií sa po spustení predaja iPadu podarilo dosiahnuť viacero významných míľnikov vo svete aplikácií. Prvým je 600 tisíc stiahnutí aplikácie iBooks, ktorá slúži na prehliadanie a nakupovanie elektronických kníh na iPade. Ďalším zaujímavým prezentovaným číslom bolo prekročenie jedného milióna stiahnutých aplikácií do iPadov počas prvého dňa otvorenia App Store pre iPad. V súčasnosti je v App Store dostupných 3 500 aplikácií pre iPad a spolu pre všetky podporované zariadenia je ich 185 tisíc. Okrajovo sa spomenul na úvod aj podiel iPhone OS pri prehliadaní internetu prostredníctvom mobilných telefónov. Tu si iPhone OS odkrojil z koláča na americkom trhu už 64 %, ďalšie priečky patria Androidu 19 %, BlackBerry 9 % a ostatné mobilné telefóny tvoria zvyšných 8 %.

Flash odmieta, multitasking bez správcu

Na záver konferencie odpovedali predstavitelia Apple na otázky novinárov. Na otázku, či Apple plánuje do budúcna implementáciu Flash Playera alebo Javy odpovedal šéf firmy Steve Jobs stroho: „Nie.“V spojení s reklamnou službou iAd Steve Jobs po chvíľke mlčania naznačil, že pridávané reklamy budú pravdepodobne podliehať akejsi bližšie nešpecifikovanej forme schvaľovacieho procesu. Jobs novinárom rovnako povedal, že si stále stojí za tvrdením, že pre niektoré aplikácie je lepšie používanie Push Notifikácie, ktorú poznajú používatelia zo súčasných aplikácií. Na otázku novinára o tom, ako bude môcť používateľ zatvoriť bežiace aplikácie, keď už nebude potrebovať ich beh na pozadí, odpovedal viceprezident pre vývoj iPhone aplikácií Scott Forstall. Uviedol, že nad touto činnosťou sa používatelia vôbec nebudú musieť zamýšľať a žiadna „Apple obdoba“ správcu procesov nebude existovať.