11.6.2010 00:00 | MobilMania

S iPhone 4 prichádzajú aj problémy. Kvôli Micro SIM

Miniatúrna SIM karta pre mnohých používateľov znamená poplatky za výmenu alebo kúpu adaptéra. Možno tiež zariskovať a kartu si vyrobiť. video

S príchodom novej verzie mobilného telefónu iPhone 4 sa do širšieho používania dostane aj nový formát SIM kariet Micro SIM (3FF). Tie sa rozhodla spoločnosť Apple zaviesť okrem nedávno predstaveného tabletu iPad aj v najnovšom iPhone 4 a odôvodnila to potrebou úspory miesta.

Keďže iPhone 4 bude Micro SIM vyžadovať a slovenský mobilní operátori Orange aj T-Mobile už oficiálne potvrdili zaradenie nového iPhone do predaja, čoskoro tak môžeme očakávať aj príchod nového formátu SIM kariet na Slovensko. V prípade T-Mobile sa karty dostávajú reálne už do obehu, o čom spoločnosť informovala v tlačovej správe .

Za výmenu SIM karty si bude treba zaplatiť

fotogaléria
fotogaléria

S iPhone 4 a iPadom sa v obehu viac rozšíria Micro SIM aj u nás. Zdroj: Apple.com

S novým formátom SIM kariet však prichádzajú aj problémy. S nutnosťou výmeny klasickej SIM karty za novú Micro SIM sa budú spájať aj rôzne poplatky mobilných operátorov. V prípade používateľov berúcich si telefón s viazanosťou je možné očakávať odpustenie takéhoto poplatku, prípadne štandardný cenníkový poplatok za výmenu karty. Pri novom záväzku bude služba aktivovaná už priamo na novú Micro SIM.

Majitelia už existujúcich hlasových programov budú musieť požiadať o výmenu svojej SIM karty u operátora. Spoločnosť T-Mobile dnes informovala vo svojej tlačovej správe o príchode nových Micro SIM kariet do obehu, pričom si za výmenu pôvodnej karty za novú Micro SIM (operátorom nazvanú Mini SIM) bude účtovať štandardný poplatok 3,95 € (119 Sk) a v prípade doručenia karty kuriérom to bude 5,93 € (179 Sk). Spoločnosť Orange sa s uvedením Micro SIM veľmi neponáhľa a očakávať ich je tak možné až s príchodom iPhone 4 do predaja.

Výroba vlastnej Micro SIM

fotogaléria

Po domácky zostrojená Micro SIM zo štandardnej SIM karty. Zdroj: TechRadar.com

Pre „domácich majstrov” pripadá do úvahy aj výroba Micro SIM karty „na kolene”. S ušetrením peňazí sa však spája aj riziko poškodenia funkčnej SIM karty. Názornú ukážku pre jej zhotovenie je možné vidieť napríklad na tomto videu. Ako šablóna bol použitý adaptér pre použitie Micro SIM ako štandardnej SIM. Podrobný návod na jej zhotovenie priniesol napríklad aj server TechRadar.com .

Bez adaptéru ani na krok

Ďalším pohotovostným výdavkom bude - ako je možné vidieť v predchádzajúcom videu - potreba zakúpenia adaptéra, ktorý urobí z Micro SIM kartu so štandardnými rozmermi SIM kariet, ktoré používame bežne doposiaľ. Prečo? Postačí si predstaviť situáciu poškodenia iPhone 4 a nevyhnutnosť vloženia SIM karty pre jej ďalšie používanie do niektorého iného telefónu. S Micro SIM tu so 100% istotou pochodíte len ťažko. Za malý kúsok plastu si internetové obchody pýtajú aj 6 € (181 Sk).

fotogaléria

V praxi bude často nevyhnutnosťou aj adaptér. Zdroj: microsim-shop.com

Adaptér bude nevyhnutnosťou aj pre prípadných budúcich majiteľov iPadov s 3G modulom. Využitie si nájde v prípade, ak bude chcieť používateľ využívať svoju SIM kartu s hlasovým programom na mobilnom telefóne podporujúcom štandardné SIM karty, no dátové služby bude chcieť využívať aj prostredníctvom iPadu podporujúcom Micro SIM.