25.6.2010 00:00 | MobilMania

Recenzia Samsung Wave: Budúcnosť strednej triedy

Zdroj: Ján Trangel

Technologicky mimoriadne vyspelý telefón ponúka operačný systém Bada, špičkový SuperAMOLED displej, 1 GHz procesor či Bluetooth 3.0.

Možno vás prekvapuje titulok článku, v ktorom o perfektne vybavenom Samsung Wave hovoríme ako o strednej triede. Sám Samsung nechce model Wave vydávať za high-end. Radí ho do vyššej strednej triedy, aj keď tabuľkovo by sme ho pokojne mohli zrovnávať aj s čistokrvnými high-endami. Tomuto radeniu zodpovedá aj cena, ktorú Samsung nastavil prekvapivo nízko. Konkurenčné telefóny z vyššej triedy majú cenu spravidla o 100 eur vyššiu.

Aj cieľová kategória Samsungu Wave je odlišná od high-end telefónov. Nechce osloviť technologicky orientovaných používateľov, pre nich je tu stále iPhone, zariadenia s Windows Mobile (alebo v budúcnosti Windows Phone 7) a Androidom. Nezameriava sa ani na konzervatívnych používateľov klasických Symbianov.

Priamou konkurenciou mu budú symbianové telefóny s dotykovým displejom, ktoré si minimálne na našom trhu vydobyli pozíciu ľudových dotykových smartphonov. Práve do tejto kategórie chce Samsung modelom Wave, ale i ďalšími zariadeniami s operačným systémom Bada priniesť nový vietor, alebo, pokiaľ chcete, novú vlnu.

fotogaléria
Samsung Wave Zdroj: Ján Trangel

Druhým veľkým bojiskom pre Samsung Wave sú používatelia, ktorí si pred dvoma rokmi vybrali z akciových ponúk dotykový telefón bez operačného systému a teraz sa im žiada niečo nové, lepšie, prepracovanejšie. Tomu zodpovedá aj načasovanie príchodu na trh.

Pevné telo

Samsung Wave s kódovým označením S8500 je telefón klasickej konštrukcie, ktorá sa v zahraničí označuje aj ako slate. Nemá žiadne významné pohyblivé konštrukčné časti, pričom hlavným ovládacím prvkom je rozmerný dotykový displej.

Klasická dotyková konštrukcia

Prvou silnou zbraňou Samsungu Wave je kvalitné továrenské spracovanie. Jeho telo je vyrobené z hliníku, ktorý na menej citlivých miestach dopĺňa plast. Jednotlivé časti telefónu držia pevne pri sebe, praskanie sa neozýva ani pri silnom stláčaní. Povrch telefónu je matný a prekvapivo zachytáva odtlačky prstov iba v minimálnej miere. Jedinou výnimkou je lesklá plastová brada, na ktorej je vidieť každú nečistotu.

Dizajnéri pri navrhovaní modelu Wave stavili na klasiku. Svojimi tvarmi novinka neurazí a väčšinou ani nenadchne. Čierne časti strieda konzervatívna šedá. Jediným ozdobným prvkom je masívne tlačidlo, ktoré sa nachádza uprostred spodnej časti, pod displejom. Bočné strany telefónu sú oblé, vďaka čomu sa prístroj dobre drží v ruke.

Za vydarený kompromis môžeme považovať aj rozmery a hmotnosť telefónu. 118 × 56 × 11 mm sú rozmery dobre korešpondujúce s radením do vyššej strednej triedy. Hmotnosť sa zastavila až na hodnote 118 gramov, čo je trošku viac, ako je bežné v tejto triede, ale treba zohľadniť hliníkové telo, ktoré tiež niečo váži. Ani hmotnosť teda nepovažujeme za problém.

Dva dni ako štandard

Strany telefónu ničím neprekvapia. Vpravo sa nachádza dobre umiestnené tlačidlo blokovania displeja. Mierne vystupuje nad pôdorys zariadenia a je možné ho ľahko nahmatať. Samotné stlačenie ale ešte displej neodblokuje, na to treba ešte posunúť virtuálny šetrič obrazovky po displeji do strany. Tento krok sa dá preskočiť dlhším podržaním tlačidla odblokovania.

V ponuke systému je možné zvoliť spôsob aktivácie dotykového displeja – buď po stlačení akéhokoľvek tlačidla, alebo iba týmto tlačidlom. Odporúčame druhú možnosť, lebo inak môže dôjsť k nechcenej aktivácii displeja napríklad pri neopatrnom vyberaní z vrecka nohavíc. Nižšie na tejto strane má svoje miesto dvojpolohová spúšť fotoaparátu.

Spodná strana je úplne holá. Vľavo výrobca umiestnil tlačidlo ovládania hlasitosti pri hovore alebo prehrávaní multimédií.

fotogaléria
Samsung Wave Zdroj: Ján Trangel

Na vrchnej strane sa nachádza štandardný MicroUSB konektor, ktorým sa telefón nabíja a pripája k počítaču. Jeho umiestnenie na vrchnú stranu považujeme za drobný nedostatok. Pokiaľ chcete telefón používať na navigovanie v aute, bude kábel autonabíjačky trčať zhora alebo zboku. Vedľa neho je ešte umiestnený klasický 3,5 mm Jack konektor pre pripojenie ľubovoľných slúchadiel.

Masívny zadný kryt je vyrobený z hliníku. Systém otvárania je spracovaný dobre a nepredpokladáme jeho zničenie ani pri častom používaní. Pod krytom sa už nachádza batéria typu Li-Ion s kapacitou 1 500 mAh.

Pri bežnom používaní dokáže telefón napájať bez problémov dva dni. Pokiaľ patríte k aktívnym používateľom a radi surfujete cez Wi-Fi a hráte hry, čakajte polovičnú výdrž. Ani pri najintenzívnejšom testovaní sa nám však nestalo, že by telefón vydržal menej ako jeden deň.

Naopak, pri menšej frekvencii využívania sme dosiahli až hranicu štyroch dní. Pri testovaní sme sa stretli aj so zaujímavým javom. Telefón signalizoval nízky stav batérie podstatne skôr, ako bola naozaj vybitá. Po prvom upozornení sme ho dokázali bez problémov používať ešte pol dňa.

Pod masívnou batériou je umiestnený štandardný slot SIM karty a aj konektor MicroSD-HC karty. Pre výmenu jednej z kariet teda treba telefón vypnúť a vybrať batériu.

Špičkový displej

Prednej strane telefónu dominuje dotykový displej. Po uhlopriečke meria 3,3 palca a pracuje v rozlíšení 480 x 800 obrazových bodov. Nepatrí síce k fyzicky najväčším, máloktorý používateľ ale bude sklamaný. Je vyrobený technológiou s marketingovým názvom SuperAMOLED. Takéto displeje zatiaľ integruje do svojich zariadení iba Samsung.

Oproti konkurencii ponúka špičkové farebné podanie, takmer kolmé pozorovacie uhly, výrazne vyšší jas i kontrast. Na priamom slnku Samsung Wave nepatrí medzi preborníkov, zrkadlový displej si vyberá svoju daň, napriek tomu je SuperAMOLED displej lepšie viditeľný ako napríklad klasický AMOLED v HTC Desire. Keď sa to celé spočíta, vďaka SuperAMOLED displeju predbieha Samsung Wave všetkých konkurentov z vyššej strednej triedy o celú dĺžku.

fotogaléria
Samsung Wave Zdroj: Ján Trangel

Displej je samozrejme dotykový, pričom dotyk sníma kapacitná vrstva. Vyznačuje sa teda vysokou citlivosťou na dotyky prstov, nezaznamená ale dotyk neživých predmetov, ako je napríklad stylus. Dotyková vrstva je spracovaná skutočne kvalitne a možnosti práce s telefónom určite neobmedzuje.

Niekedy by sme povedali, že displej je citlivý až príliš. Displej zaberá prakticky celú prednú stranu a je natiahnutý až k okrajom. Pri klasickom držaní vo väčšej ruke a ovládaní palcom môže správnemu snímaniu dotyku brániť prostredník, ktorý nepatrne zavadí o okraj displeja. Na správne držanie telefónu si treba chvíľu zvykať.

Displej podporuje technológiu snímania viacerých dotykov, teda multitouch. Využijete ju napríklad pri prezeraní fotografií, ale i pri surfovaní na webe. V telefóne je integrovaný senzor naklonenia, ktorý automaticky mení orientáciu displeja. Je niekedy až príliš citlivý, čo je občas nepríjemné. V ponuke telefónu nie je možné nastaviť strany, do ktorých sa displej bude otáčať. Pri držaní v pravej ruke sa teda často mimovoľne otáča, čo je nepríjemné a obťažujúce. Celý problém by vyriešila voľba smeru otáčania (pre praváka doľava, pre ľaváka doprava), ktorá ale v prostredí absentuje.

Nemá sa za čo hanbiť

Hardvérovo sa Samsung Wave určite nemá za čo hanbiť. Základom je výkonný procesor ARM Cortex A8 s frekvenciou 1 GHz. Tento procesor viac ako postačuje pre plynulý chod operačného systému Bada, umožňuje hrať graficky náročnejšie hry a problém mu nerobí ani video vo formátoch DivX a Xvid. Celkovo je práca so Samsungom Wave rýchla a plynulá.

Samsung Wave S8500 sa bude predávať na rôznych trhoch v rôznych verziách, ktoré sa budú líšiť veľkosťou pamäte. My sme testovali základnú verziu s 2 GB pamäte. Táto pamäť je primárne určená na dokumenty, aplikácie a dáta súvisiace priamo s používaním telefónu. Na uloženie multimédií a ostatných dát poslúži MicroSD-HC karta, ktorá môže mať maximálnu kapacitu až 32 GB.

V oblasti dátových prenosov nie je čo Samsungu Wave vytknúť. Podporuje všetky bežné pásma sietí druhej a tretej generácie, pričom cudzie mu nie sú technológie GPRS, EDGE, HSDPA (7,2 Mbit/s) a HSUPA (2 Mbit/s).

Pre komunikáciu s inými zariadeniami na krátke vzdialenosti dobre poslúži Bluetooth 3.0. Samsung Wave je vôbec prvým mobilným telefónom, ktorý podporuje novšiu a rýchlejšiu verziu rozhrania Bluetooth vo verzii 3.0. Zatiaľ je na trhu iba minimum zariadení schopných pracovať s týmto štandardom, už čoskoro by ale ich počet mal začať rapídne narastať.

Nikoho neprekvapí ani integrované Wi-Fi, ktoré okrem bežných štandardov „b“ a „g“ dokáže komunikovať aj v sieťach typu „n“. Zaujímavou funkciou, natívne podporovanou Samsungom Wave, je možnosť spraviť z telefónu Wi-Fi router. Telefón je pripojený do operátorskej dátovej siete a toto pripojenie následne zdieľa ďalším zariadeniam prostredníctvom Wi-Fi siete.

V telefóne sa nachádza aj GPS čip, priamo Samsung ale nedodáva navigačný softvér. Spoľahnúť sa teda treba na softvér tretích strán. Napríklad spoločnosť Sygic už oznámila prípravu svojej navigačnej aplikácie pre operačný systém Bada.

Nový systém Bada

Samsung Wave je prvým telefónom, ktorý používa operačný systém Bada. Samotnému systému sme sa už mimoriadne detailne venovali v megarecenzii, ktorú sme kvôli nezvyklej obsiahlosti museli rozdeliť na dve časti. Aj preto sa v tejto recenzii nebudeme venovať opisu systému a prostredia. Pokiaľ máte záujem dozvedieť sa o operačnom systém Bada viac, prečítajte si nasledovné články:

TIP: Megarecenzia Samsung Bada: Oceán príležitostí (prvá časť)  - Megarecenzia Samsung Bada: S veľkými ambíciami (druhá časť)

Rovnako samostatne sme sa venovali aj fotoaparátu Samsungu Wave. Publikovali sme detailný článok z množstvom ukážok fotografických vlastností tohto telefónu.

TIP: Ako fotí Samsung Wave S8500

Ukazuje budúcnosť

Samsung Wave môžeme smelo označiť za technologického ťahúňa tohto roka. Napriek tomu, že ho formálne radíme do vyššej strednej triedy, prináša viac inovácií ako väčšina čistokrvných high-endov. Vďaka otvorenému operačnému systému Bada, kvalitnému konštrukčnému spracovaniu, perfektnému dotykovému displeju, plnej komunikačnej výbave a primeranej cene sa stáva jednoznačným lídrom svojej triedy.

Pri pohľade na tabuľky, ale aj na reálny potenciál Samsungu Wave sa v súčasnosti konkurenti hľadajú iba ťažko. Pri zohľadnení možností prístroja ho musíme porovnávať s drahšími telefónmi vyšších tried.

Pokiaľ z podmienok trošku zľavíme a vrátime sa späť do vyššej strednej triedy, jeho najväčšími konkurentmi sú Nokia X6 16 GBSony Ericsson Vivaz , prípadne HTC HD Mini alebo Orange Boston . Všetky tieto telefóny ale majú menej kvalitné dotykové displeje s horším rozlíšením, slabšie procesory a chýbajú im také technologické vychytávky ako Bluetooth 3.0 či podpora sietí Wi-Fi typu „n“.

Aj to dokazuje, že sa Samsungu podarilo pripraviť a hlavne priniesť na trh unikátny a technologicky mimoriadne vyspelý telefón. Túto situáciu si uvedomujú aj operátori. Model Wave už do akciovej ponuky zaradili obaja veľkí operátori. V ponuke Orange ho nájdete za 109 eur s DPH pre stredné paušály, cena v T-Mobile je o niečo vyššia. Vo voľnom predaji sa jeho cena pohybuje okolo 330 eur s DPH.

V prípade, že hľadáte plnohodnotný smartphone a plánujete využívať maximum jeho funkcií, poobzerajte sa radšej po zariadeniach s Androidom či Windows Mobile, prípade po iPhone. Operačný systém Bada predsa len trpí niektorými detskými chorobami a hlavne je preňho dostupných iba minimum aplikácií. Pokiaľ sa vám síce žiada otvorenej platformy, nepatríte ale k najnáročnejším používateľom a viac ako k práci inklinujete k zábave, Samsung Wave jednoznačne odporúčame.