28.6.2010 08:00 | MobilMania

Zrušenie roamingových poplatkov by prijal len O2

Budeme raz volať v zahraničí za zhodné ceny ako doma? Spýtali sme sa operátorov, čo si myslia o zrušení roamingových poplatkov.

Európska únia (EÚ) nedávno vyhrala súdny spor s najväčšími európskymi operátormi – Orangeom, Vodafonom, T-Mobilom a Telefónikou – o legálnosti roamingovej regulácie. Hneď na to ohlásila smelé plány. Do roku 2015 chce úplne zrušiť roamingové poplatky . Pre zákazníka by to znamenalo, že by v zahraničí volal a posielal správy za rovnaké ceny ako doma.

Spýtali sme sa preto slovenských operátorov, čo si o tomto smelom pláne EÚ na najbližších päť rokov myslia.

TIP: EÚ chce do roku 2015 zrušiť roamingové poplatky

Prínos regulácie? Operátori sa nezhodnú

Na reguláciu roamingových poplatkov má pozitívny názor len Telefónica O2. V minulosti podľa nej roamingové ceny zákazníkov odradzovali.

„Nanešťastie boli ceny určované primárne veľkými operátormi, pre ktorých predstavujú roamingové služby dôležitú časť príjmov a cenová politika našej spoločnosti musela túto situáciu a veľkoobchodné ceny reflektovať. Regulačné zásahy EÚ na veľkoobchodnej aj maloobchodnej úrovni tieto ceny výrazným spôsobom znížili a časť bariéry na strane zákazníka odbúrali,“ uviedol hovorca O2, René Parák.

Naopak, Orange a T-Mobile sa stavajú k euroregulácii skepticky. „Regulácia deformuje trh, zasahuje do konkurenčného prostredia a v konečnom dôsledku je neefektívna, nakoľko aj bez akejkoľvek regulácie v dôsledku konkurenčného boja sme priniesli zákazníkom ponuky, ktoré idú nad rámec dnešných regulovaných cien a umožňujú zákazníkom komunikovať v roamingu za výhodnejšie ceny ako sú ceny regulované,“ tvrdí v stanovisku pre MobilMania.sk hovorca Orangeu, Richard Fides.

„Zákazníci síce čiastočne zvýšili svoju prevádzku, no nárast nie je dostatočný na dosiahnutie rovnakej miery výnosov, a tak sa výnosy v kategórii roamingu medziročne prepadajú,“ uviedol hovorca T-Mobilu, Andrej Gargulák.

Podľa magentového operátora regulácia roamingu brzdí konkurenčnú súťaž a v konečnom dôsledku sa môže negatívne podpísať pod investície operátorov do nových technológií. „Pretože na jednej strane sa od operátorov neustále očakávajú investície do sietí a nových moderných technológií, a zároveň sú čoraz viac obmedzovaní v cenotvorbe, ktorá by vychádzala z tradičných trhových mechanizmov fungujúcich na plne konkurenčných trhoch," dodal Gargulák.

Roamingová prevádzka narástla

Samotná roamingová prevádzka ale, zdá sa, rastie. Okrem T-Mobilu to potvrdili aj Orange a O2. Obaja však vidia za zvýšením prevádzky iné dôvody. Kým oranžový operátor vyzdvihuje svoje nadštandardné roamingové balíčky, napríklad Ahoj, O2 chváli európsku reguláciu a v oblasti výnosov tvrdí dokonca opak toho, čo T-Mobile.

„V konečnom dôsledku tak regulácia prispela nielen k výraznému zvýšeniu využívania roamingových služieb, ale aj k zvýšeniu tržieb spoločnosti Telefónica O2 Slovakia v tejto oblasti,“ tvrdí Parák. Podľa neho stále vníma časť zákazníkov poplatky v zahraničí ako drahé a preto im môže plán EÚ na zjednotenie zahraničných a domácich cien pomôcť.

Orange predpokladá, že zrušenie roamingových poplatkov v rámci EÚ bude ešte predmetom diskusií. Operátor má pravdu. Regulačný plán ešte nie je vypracovaný a nakoniec ho aj tak musí schváliť Európsky parlament. Navyše, v roku 2012 by sa mala súčasná regulácia vyhodnotiť a európske inštitúcie by mali rozhodnúť, či je ešte stále potrebná alebo je možné ju úplne zrušiť.

TIP: Surfujeme v roamingu: Koľko zaplatíte, ako si ustrážiť spotrebu