29.6.2010 13:28 | Bleskovky MobilMania.sk

EK stále nie je spokojná s konkurenciou mobilných operátorov

Napriek klesajúcim cenám za roaming nie je Európska komisia (EK) stále spokojná s konkurenčným prostredím na trhu mobilných operátorov. Ako vo svojej správe uviedla EK, ceny za roamingové služby sa pohybujú tesne pred hranicou maxima, ktorú stanovujú európske predpisy. „Znamená to, že konkurencia na trhu stále nie je dostatočne silná, aby zákazníci mali lepší výber a priaznivejšie ceny,“ uviedla EK.

EK sa nazdáva, že reguláciou cien poskytla operátorom dostatočný priestor, aby v rámci konkurenčného boja znížili ceny. Napriek tomu sa však ceny za hovory v roamingu v rámci EÚ stále príliš nelíšia od povolených maximálnych. Lepšia situácia je v cenách dátového roamingu. Najvyššia možná cena, ktorú si operátori môžu určovať medzi sebou, je 1 euro za megabajt sťahovaných alebo odosielaných dát, priemerná cena v skutočnosti dosahuje 55 centov. To sa odrazilo aj na poklese konečných cien pre spotrebiteľov, ktoré klesli ku koncu roka z 3,62 eur za megabajt na 2,66 eur.

Ako vo svojej správe dodáva EK, pokles cien motivoval zákazníkov viac využívať služby roamingu. Napriek očakávanému 12-percentnému poklesu zahraničných ciest, množstvo hovorov a textových správ v ostatných dvoch rokoch stúpol. Podľa EK zákazníci v lete roku 2009 poslali o 20 % viac textových správ ako v lete predchádzajúceho roku.

Reguláciu cien hovorov v roamingu v rámci EÚ zaviedla EK v roku 2007. Za minútu odchádzajúceho hovoru je od júna 2009 maximálny poplatok 43 centov a za minútu prichádzajúceho hovoru 19 centov bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Odoslanie sms správy môže stáť najviac 11 centov bez DPH a cena jedného megabajtu stiahnutých alebo odoslaných dát môže byť najviac 1 euro. Od 1. júla maximálne ceny opäť klesnú. Za odchádzajúce hovory sa bude môcť platiť najviac 39 centov a za prichádzajúce 15 centov za minútu bez DPH. Cena dátového roamingu, ktorú si operátori účtujú medzi sebou, sa zníži z 1 eura na 80 centov za megabajt. Do roku 2015 by sa ceny za medzinárodné hovory v EÚ mali vyrovnať vnútroštátnym hovorom.

(C) 2010, Autorské práva SITA a.s. a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto obrazovky bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.