2.7.2010 15:00 | MobilMania

Júnová roamingová nádielka: Nové akcie a plány EÚ

Európska únia chce do roku 2015 zjednotiť ceny doma a v zahraničí. Operátori predstavili nové služby. Nielen pre roaming. Prehľad mesiaca

Roamingové ponuky: Najmä na poli dát

Uplynulý mesiac poznačili nové roamingové ponuky operátorov. V popredí však boli hlavne dáta. T-Mobile predstavil nové balíčky Data roaming . Základný balík EÚ Data roaming obsahuje 3 MB dát pre krajiny EÚ a tiež na Islande, v Nórsku, Lichtenštajnsku, Švajčiarsku, Chorvátsku a USA, za 3,50 € mesačne. Cena megabajta nad rámec predplatených dát je 1,99 €.

Pripravené sú aj balíčky pre okolité krajiny po vzore Orangeu. T-Mobile ponúka 80 MB v sieti T-Mobilu v Česku, Maďarsku alebo Rakúsku za 7,99 € mesačne. Dáta nad rámec stoja 0,16 € za megabajt v sieti T-Mobile alebo 0,99 € v inej sieti v danej krajine a inom štáte EÚ a ďalších vyššie uvedených krajín.

T-Mobile tiež ponúka špeciálny hlasový roamingový balíček Roaming Plus . Za nulový mesačný poplatok ponúka 30 prichádzajúcich minút vo vybraných krajinách. Znížená je aj cena odchádzajúceho volania a to na 40 centov za minútu. Drahšie sú však SMS správy (30 centov) a prijímanie hovorov po 30. minúte (40 centov). Balíček tiež predraží roaming v ostatných krajinách (euro za minútu). Zmenená je aj tarifikácia na minútovú. Roaming Plus je možné aktivovať minimálne na tri celé zúčtovacie obdobia.

O2 spustil akciu na MMS správy. Tie môžu zákazníci posielať počas leta do siete O2 Slovensko zadarmo z domácej i zahraničnej siete . Službu si treba aktivovať zaslaním SMS správy za jeden cent.

Roamingom sa zaoberala aj Európska únia. Vyhrala súd nad najväčšími európskymi operátormi (Vodafonom, Orangeom, T-Mobilom a Telefónikou) ohľadne oprávnenosti roamingovej regulácie. Posilnená týmto víťazstvom prehlásila, že chce do roku 2015 úplne zrušiť roamingové poplatky . Zákazníci by tak volali v zahraničí za rovnaké ceny ako doma. Najskôr však musí Európska komisia vypracovať regulačný plán a predložiť ho na schválenie Európskemu parlamentu.

Zrušenie roamingových poplatkov sa príliš nepozdáva slovenskému Orangeu a T-Mobilu. Tí kritizujú už aj súčasnú reguláciu. Naopak, O2 tvrdí, že by navrhované opatrenie mohlo pomôcť niektorým zákazníkom, ktorým sa zdajú privysoké i súčasné ceny.

Na MobilMania.sk sme sa venovali aj cenám za surfovanie v roamingu . Porovnali sme všetky základné tarify i roamingové dátové balíčky operátorov. Poradili sme vám tiež to, ako si ustrážiť spotrebu dát v zahraničí.

TIP: Zrušenie roamingových poplatkov by prijal len O2

Predlžovanie akcií, lacnejšie MMS

Operátori ponúkli aj niektoré nové akcie v domácej sieti. Orange ponúka k vybraným službám benefit služby na tri mesiace zadarmo . Zľava je dostupná len cez e-shop alebo infolinku. Namiesto služby sa dá vybrať zľava z dotovaného mobilu vo výške 50 či 100 eur . Naopak, úplne končí dlhodobá ponuka na 2000 SMS správ na tri čísla v sieti Orange za mesačný poplatok tri eurá. Služba bude deaktivovaná aj tým zákazníkom, ktorí ju už majú aktivovanú.

Oranžový operátor tiež informoval, že rýchlosť 14,4 Mbit/s poskytuje už 82 percent jeho vysielačov . Čoskoro to má byť sto percent vysielačov 3G siete.

T-Mobile predlžoval hlavne súčasné ponuky . Pokračujú tak volania po 3. minúte zadarmo pre Easy a Fix, polovičné zľavy pre Easy Plus, 1500 MB dát k hlasu za 5 eur, volania za 6 centov do všetkých sietí či rôzne akcie pre podnikateľov. Pokračujú aj akcie na extra kredit pre Fix. Pre podnikateľov je dostupná zvýhodnená cena služby Príležitostný mobilný internet .

Magentový operátor upravil podmienky pre nulový paušál Bez záväzkov . Zákazník odteraz získa službu CLIP zadarmo, no nemôže po novom využívať žiadne dátové balíčky. T-Mobile opäť rozšíril 3G sieť do ďalších miest, tentoraz do Bánoviec nad Bebravou , Hlohovca a Leopoldova .

O2 okrem akcie na bezplatné MMS správy znížil cenu MMS správ pomocou Extra balíčkov . Balíček so 100 SMS správami je možné odteraz využívať aj na MMS správy. Cena zostáva nezmenená, 5 eur mesačne. Jedna MMS správa tak vyjde zákazníka na 5 centov. Novinkou je aj Extra balíček 50 SMS/MMS za tri eurá mesačne. Ten sa ale oplatí len tým, ktorí ho využijú aj na posielanie MMS správ. Cena za SMS správu v ňom totiž vychádza na štandardných 6 centov.

Najmladší operátor okrem toho zriadi na festivale Pohoda informačný servis cez SMS správy . Zaregistrovaní návštevníci dostanú aktuálne spravodajstvo z programu, v prípade núdzového stavu aj automatické informácie o núdzových východoch, zrušení festivalu a podobne. Záujemcovia mimo festivalu môžu taktiež dostávať spravodajstvo, napríklad ak majú na festivale svoje dieťa, kamaráta či príbuzného.

Nový Apple iPhone 4 bude u nás ponúkať opäť Orange a T-Mobile . Najmenší operátor O2 zaradenie iPhonu 4 do ponuky nepotvrdil.

Na našom portáli sme testovali mobilný internet Orangeu i T-Mobilu . Zistili sme, ako rýchly je v skutočnosti. Ponúkli sme vám tiež návod, ako zabrániť zasielaniu elektronických faktúr Orangeu do spamového koša . No a ku koncu mesiaca sme podrobne otestovali nový systém Orange Garancia v praxi .

TIP: Akciové ponuky operátorov (prehľad)

Pomoc obetiam povodní

Smutnou témou boli povodne. Snažili sa pomôcť aj operátori. O2 odpustil klientom postihnutých povodňami polovicu z dvoch faktúr a na predplatené karty pridal postupne 16,60 € kreditu navyše . Nadácia Orange vyčlenila 35 tisíc eur na pomoc obyvateľom najpostihnutejších obcí. Pridali sa i T-Mobile a pevnolinkový T-Com. Zákazníkom odpustili dva mesačné poplatky z faktúry alebo pripísali kredit vo výške 9 € .

Pomôcť mohli aj zákazníci operátorov zaslaním darcovskej SMS správy. Charitatívne zbierky vyhlásili mnohé organizácie, prehľad nájdete v tejto bleskovke .