6.7.2010 00:00 | MobilMania

Test: Ako si mobilné dáta poradia s rýchlosťou

Vyskúšali sme HSDPA, Flash-OFDM aj EDGE vo vlaku a na diaľnici. Zachovávajú si rýchlosť a stabilitu pripojenia?

Najväčšia a kľúčová výhoda mobilného internetového pripojenia je obsiahnutá už v prvom slove jeho názvu. Mobilita je zásadným rozdielom oproti iným spôsobom pripojenia. Napriek tomu si mobilitu mnohí zamieňajú za možnosť preniesť si pripojenie napríklad z domu do práce a následne na chatu. Pripojenie sa teda využíva ako fixné, len na rôznych miestach.

Dôležitou vlastnosťou mobilného pripojenia je ale aj schopnosť zabezpečovať spojenie so sieťou internet v pohybe. Aj preto sme sa rozhodli otestovať siete našich operátorov v tejto disciplíne.

Tipovanie favorita

Do testu sme zaradili 3G siete Orangeu a T-Mobilu, technológiu Flash-OFDM T-Mobilu a EDGE pripojenie Telefónicy O2. Pri teoretickom porovnaní je naším favoritom tohto testu technológia Flash-OFDM. Papierovo je na využívanie vo vysokých rýchlostiach pripravená najlepšie. Pracuje v pásme 450 MHz, ktorá sa po krajine šíri lepšie ako vysoké frekvencie a pripojenie je tak stabilnejšie. Navyše nemecká matka T-Mobilu túto technológiu používa pre zabezpečenie pripojenia v rýchlovlakoch Deutsche Bahn.

3G siete majú oproti Flash-OFDM výrazný handikep. Obaja operátori touto technológiou pokrývajú iba mestá a priľahlé oblasti. Pri prechádzaní oblasťami s menšou hustotou osídlenia systém stratí signál sietí tretej generácie a automaticky sa prepne do sietí 2G. Samotný proces prepnutia niečo trvá a dochádza počas neho k úplnému zastaveniu toku dát. Dĺžka výpadku záleží od rýchlosti, ale aj kvality pokrytia či vzdialenosti od vysielača.

Nikoho neprekvapí pozícia outsidera pre Telefónicu O2 a ich EDGE pripojenie. Najväčším problémom sú nízke prenosové rýchlosti, ale aj nízka stabilita pripojenia vo vyšších rýchlostiach. Problémom siete O2 je tiež využívanie dátového roamingu T-Mobilu a rozdielne spoplatňovanie prenesených dát vo vlastnej sieti a v sieti národného roamingového partnera. Pri používaní v pohybe môže hroziť prepínanie do dátovej siete T-Mobilu, čo samozrejme chvíľu trvá a môže spôsobiť nepríjemné prekvapenie na faktúre. Preto O2 pri aktivovaní neobmedzenej dátovej služby štandardne zákazníkovi vypne možnosť surfovania v sieti T-Mobilu (dátový národný roaming).

Rovnaké podmienky pre všetkých

Test operátorských dátových sietí sme sa snažili spraviť čo najobjektívnejšie a zabezpečiť čo najlepšie podmienky pre všetkých operátorov. Jednotlivé dátové prenosy sme merali na primeraných modemoch a dátových zariadeniach. Pre testy 3G sietí Orange a T-Mobile sme použili modem Huawei E182E , ktorý ako jeden z mála na trhu podporuje 14,4 Mbit/s pripojenie na internet a zároveň ho má vo svojej akciovej ponuke Orange.

Do testu operátorských dát sme samozrejme zaradili aj technológiu Flash-OFDM. Službu sme testovali na PCMCIA karte s čipom od Qualcommu. Táto dátová karta v súčasnosti už nie je v ponuke T-Mobile. Operátor nám ale do testu neposkytol modernejší USB modem s čipom Leadtek.

Minulý rok sme testovali Flash-OFDM sieť T-Mobile s PCMCIA kartou, Express kartou a USB modemom a výsledky ukázali, že PCMCIA karta je v niektorých situáciách o jedno až dve percentá pomalšia ako modernejší USB modem. To je však pomerne nevýznamný rozdiel. 

TIP: Rýchly internet: S ktorým zariadením je najrýchlejší?

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Pokrytie sledovanej trasy signálom všetkých štyroch testovaných dátových technológií

Na testovanie sme použili notebooky Toshiba Satellite C650-145 s procesorom Intel Celeron s taktom 2,2 GHz a 320 GB pevným diskom. Ako testovací systém sme zvolili plne aktualizovaný Windows 7 vo verzii Home Premium v 64-bitovej verzii. Notebooky značky Toshiba do testu zapožičala spoločnosť eD systems.

Problém s PCMCIA kartou sa odrazil aj na použitom hardvéri. Vzhľadom na absenciu PCMCIA slotu v notebookoch používaných na meranie ostatných technológií sme museli použiť náhradný notebook. Voľba padla na Dell Latitude D430 s procesorom Intel Core 2 Duo ULV U7600 s frekvenciou 1,2 GHz a 32 GB SSD diskom. V tomto notebooku bol nainštalovaný úplne aktualizovaný systém Windows 7 Ultimate v 32-bitovej verzii. Na reálnych výsledkoch by sa zmena koncového zariadenia nemala prakticky vôbec prejaviť.

Na všetkých testovacích notebookoch boli odinštalované alebo úplne vypnuté všetky služby využívajúce internetové pripojenie, čiže namerané hodnoty nie sú nijako ovplyvnené.

Doplnené, august 2010: Operátor v reakcii na testy oficiálne priznáva limitovanie rýchlosti vybranej prevádzky pripojenia. Medzi inými ide aj o FTP prenosy.



Namerané rýchlosti prosím považujte za relevantné 3G Orangeu a T-Mobilu a pre Flash-OFDM T-Mobilu. Pre EDGE O2 sú umelo skreslené. Týka sa to však len testov vo vlaku - pripojenie na diaľnici bolo rozpájané, čo nie je chybou limitovania rýchlosti, ale slabého pokrytia operátora.

O2 umelo brzdí internet. Vieme ako Blog: O2 obmedzuje internet. Mal by zmeniť spôsob

Vlakom do Trnavy

Prvý pohybový test sa uskutočnil vo vlaku, ktorý premáva na trase Bratislava – Hlavná stanica a Trnava. Túto trať sme si vybrali najmä preto, že patrí medzi najvyťaženejšie železničné úseky na Slovensku. Vychádzali sme z predpokladu, že jej preto operátori venujú zvýšenú pozornosť.

Merali sme jednoduchým spôsobom – v momente, keď sa vlak pohol z bratislavskej hlavnej stanice (17:21) sme spustili počítadlo programu DU Meter. Keď sa vlak rozbehol z obce Cífer pred Trnavou, počítadlo sme vypli. Cesta vlakom trvala presne 42 minút a 15 sekúnd. Ako výsledky testu porovnávame reálny objem prenesených dát a priebeh pripojenia.

Test Orange 3G T-Mobile 3G T-Mobile Flash-OFDM Telefónica O2 EDGE
Celkové množstvo stiahnutých dát 547,8 MB* 766,8 MB 373,3 MB 10,2 MB
Priemerná rýchlosť 1,8 Mbit/s* 2,6 Mbit/s 1,2 Mbit/s 34,8 kbit/s

* Počas testu sieť Orange neudržala HSDPA pripojenie a asi na tri minúty sa prepla iba do základného 3G režimu s maximálnou prenosovou rýchlosťou 384 kbit/s. Modem sme zo základnej rýchlosti UMTS do rýchlejšieho HSDPA neprepájali - hoci by sa to zrejme podarilo pri manuálnom odpojení sa a opätovnom pripojení. Cieľom bolo zistiť, ako sa zariadenie bude správať v reálnej prevádzke a bežný zákazník väčšinou typ pripojenia nesleduje.

Aby sme vylúčili, že sa zariadenie preplo do základného UMTS náhodou, absolvovali sme rovnakú trasu ešte raz. Prepnutie nastalo opäť. MobilMania pritom otestovala Huawei E182E a aj iný typ modemu (Huawei E176) - prepli sa oba.

Po diaľnici

Druhou disciplínou nášho testu bolo diaľničné meranie rýchlosti. Počítadlo prenesených dát sme spustili v piatok 4. júna okolo 19:00 pri nájazde na diaľnicu pri Trnave. Vypli sme ho na Zlatých pieskoch v Bratislave. S výnimkou niekoľkých nedobrovoľných spomalení sme počas celej cesty udržiavali pomocou tempomatu tachometrickú rýchlosť 130 km/h. GPS navigačný systém ukazoval reálnych 124 km/h.

fotogaléria

Kolísavé pripojenie pri jazde na diaľnici

Diaľničný úsek medzi Trnavou a Bratislavou je určite najvyťaženejším cestným úsekom na Slovensku, preto sme pred testovaním vychádzali z predpokladu, že si ho operátori pri navrhovaní svojej siete postrážili. Diaľničná cesta z Trnavy do Bratislavy nám trvala 23 minút a 39 sekúnd.

Test Orange 3G T-Mobile 3G T-Mobile Flash-OFDM Telefónica O2
Celkové množstvo stiahnutých dát 283,1 MB 218,1 MB 72,7 MB n/a **
Priemerná rýchlosť 1,7 Mbit/s 1,3 Mbit/s 429,8 kbit/s n/a **

** Meranie bolo opakovane prerušené a pripojenie na internet stratené.

Všetko je o pokrytí

Naše pohybové testy ukázali reálne fungovanie sietí slovenských mobilných operátorov. EDGE sieť O2 úplne pohorela, keď pri teste vo vlaku bola schopná preniesť iba niečo málo cez 10 MB za 42 minút. Pri testovaní v aute sa pripojenie úplne prerušilo a nebolo ho možné opätovne nadviazať.

Prekvapivo zle dopadla aj sieť Flash-OFDM, ktorú sme pred začiatkom testovania považovali za akéhosi čierneho koňa mobilných dátových pripojení. Na mape pokrytia je celá diaľnica D1 označená ako pokrytá, napriek tomu sme medzi Sencom a Trnavou zaznamenali štvorminútový výpadok signálu.

Dobre sa v našom teste držali obe 3G pripojenia. T-Mobile vyhral test vo vlaku, kedy dokázal preniesť až 766 MB. Orange za ním zaostal o 220 MB, svoju zásluhu na tom má ale má trojminútová strata HSDPA pripojenia na konci Bratislavy a prepnutie do pomalého 3G režimu – základného 3G s rýchlosťou 0,375 Mbit/s.

HSDPA pripojenie Orangeu naopak vyhralo diaľničný test v automobile. Za necelých 24 minút sme v rýchlosti 130 km/h preniesli 283 MB. Pri meraní v sieti T-Mobile sa naplno prejavilo slabé pokrytie 3G sieťou ružového operátora. Počas cesty sa pripojenie niekoľkokrát preplo do 2G režimu. Napriek tomu sa nám podarilo preniesť 218 MB, čo za daných okolností považujeme za veľmi dobrý výsledok.

Keď sa treba hýbať

Pokiaľ plánujete používať mobilné dátové pripojenie v pohybe, je najlepšie vopred si stanoviť miesta, kade budete s pripojením cestovať. Pokiaľ si takúto trasu stanoviť neviete a plánujete cestovať po celej krajine, najlepšou voľbou bude pripojenie od Orangeu. Jeho pokrytie 3G sieťou je veľmi dobré - a pokiaľ sa aj dostanete mimo signálu 3G, stále máte možnosť prepnúť sa do EDGE siete. Operátor má nasadené EDGE na každej základňovej stanici.

T-Mobile má svoje pokrytie 3G sieťou podstatne chudobnejšie a v menej obývaných lokalitách je zákazník odkázaný iba na EDGE, alebo často aj GPRS. T-Mobile má EDGE v mnohých lokalitách, ale zďaleka nie všade.

fotogaléria

Ideálnym riešením nie je ani Flash-OFDM technológia T-Mobilu. Signál tejto technológie je nestabilný a pokiaľ ho stratíte, nemáte možnosť alternatívneho pripojenia (za predpokladu, že nevlastníte drahý hybridný 3G/Flash-OFDM modem ). Problémom je tiež výrazné preťaženie siete Flash-OFDM T-Mobilu a nízke reálne prenosové rýchlosti, ktoré dokázal veľký test dátových pripojení operátorov . O pripojení od O2 ani neuvažujte, EDGE sa na pripojenie v pohybe vôbec nehodí.

Víťazom nášho pohybového testu mobilných dátových pripojení sa teda stáva Orange a jeho 3G sieť. Dôvodom je najmä komplexné pokrytie obývaných oblastí a dopravných uzlov v kombinácii s vysokými reálnymi prenosovými rýchlosťami.

Pri výbere pripojenia, ktoré plánujete využívať v pohybe, nepodceňte typ modemu. Niektoré modely sú na vyššiu rýchlosť oveľa citlivejšie ako iné. Na prvý pohľad môže byť síce ťažké stanoviť, ktoré modely to sú, ale veľa napovie aj predajná cena (vyššia cena väčšinou značí lepšie prevedenie a novší použitý čip) či podpora HSUPA alebo HSDPA so 14,4 Mbit/s namiesto 7,2 Mbit/s.

Oboje značí novší použitý čip. Redakcia má skúsenosti so súbežným používaním modemov Huawei E182E (použitom v teste) a E1752 vo vlaku pri rýchlostiach do 140 kilometrov za hodinu, pričom na sledovanej trase stiahol nižší model modemu len polovicu dát z toho, čo vyšší. Častejšie sa totiž prepínal do základného UMTS a občas sa prepol i do EDGE. 

Na článku spolupracovali Filip Hanker a Alojz Vlčko. Na meraniach sa podieľali Filip Hanker, Matej Švantner, Ján Trangel, Alojz Vlčko a Ľubomír Vnuk. Techniku potrebnú na testovanie poskytli spoločnosti eD systemOpel . Redakcia používala FTP server spoločnosti Websupport .