8.7.2010 00:00 | MobilMania

Mobil na dovolenke: Ako výrazne ušetriť

Ktoré služby a kedy si deaktivovať a ktoré naopak aktivovať? Ako si pozastaviť mesačný program? Aké sú nástrahy roamingových ponúk? Súhrn roamingových tipov

Čas dovoleniek je tu a len málokto si pred odcestovaním nechá mobil doma. Roamingové poplatky sú napriek euroregulácii oproti domácim cenám dosť vysoké a ušetriť nie je nikdy na škodu. Prinášame vám užitočné tipy, ako na to, a tiež súhrn všetkých článkov o roamingu na MobilMania.sk.

1. Aktivujte si najvýhodnejšiu ponuku

Operátori chrlia na zákazníkov veľké množstvo roamingových balíčkov a akcií. Niekde vám nasľubujú lepšie ceny za prichádzajúce hovory, inde vám dajú dokonca bezplatné minúty na prijímanie telefonátov v cudzine. Než si podobné služby v záchvate eufórie aktivujete, vždy si vopred spočítajte, či sa naozaj vyplatia aj vám v konkrétnej destinácii.

Napríklad služba Roaming Plus od T-Mobilu je obmedzená na vybrané dovolenkové krajiny. V takom Nemecku, Poľsku či Maďarsku s ňou budete volať oveľa drahšie, za euro za minútu. Taktiež, ak preferujete SMS správy, nie je ponuka vhodnou voľbou. Za jednu textovú správu s ňou zaplatíte 30 centov. Pri klasickom roamingu stojí SMS správa len 13 centov.

Podobne je to aj s roamingovými balíčkami Orangeu Ahoj. Tie síce ponúkajú zvýhodnenú sadzbu na prichádzajúce hovory, no až po prvej minúte a za mesačný poplatok. Ahoj Európa+ sa vyplatí zákazníkovi až po pretelefonovaní 22 minút nad jednu minútu v EÚ, pri dovolenkových destináciách to už je len päť prichádzajúcich minút.

Podobne je to aj s dátovým roamingom. Hoci tam sa už balíčky vyplatia aj pri nízkom objeme dát. Pred odchodom si určite všetky ponuky porovnajte a analyzujte, či sa vám vyplatia viac než klasický roaming bez balíčkov.

Ideálnu pozíciu majú majitelia SIM kariet od viacerých operátorov. Môžu si tak vybrať skutočne najvýhodnejšiu ponuku na trhu.

2. Uvažujte nad kúpou zahraničnej SIM karty

Tak, ako si v dovolenkovej destinácii nakupujete potraviny či suveníry, môžete zakúpiť aj SIM kartu tamojšieho operátora. Ceny medzinárodných hovorov a SMS správ u zahraničných operátorov nebývajú také vysoké ako roamingové poplatky. Ušetriť môžete aj viac ako polovicu. Vždy však záleží na konkrétnej krajine.

Odporúčame vám okrem študovania roamingových ponúk slovenských operátorov prebehnúť aj weby zahraničných operátorov a zistiť si ceny predplatených kariet. Ak plánujete telefonovať a posielať SMS správy v trochu väčšom množstve, určite sa vám kúpa vráti. Pri surfovaní v mobile to platí dvojnásobne. Domáce ceny za dáta sa s tými roamingovými nedajú porovnávať, sú mnoho ráz nižšie (rozdiel je ešte priepastnejší mimo EÚ, napríklad v Chorvátsku). Pri veľkých objemoch dát môžete zaplatiť aj desiatky ráz menej.

Nevýhodou riešenia je pridelenie iného telefónneho čísla a prepadnutie kreditu v prípade, ak ho nestihnete vyčerpať celý.

Doplnenie o 18:03: Ak sa vám nechce študovať internetové stránky zahraničných operátorov, môžete využiť prehľady predplatených kariet operátorov napríklad na stránke prepaidgsm.net . Nájdete na nej rozpísané ponuky operátorov v jednotlivých krajinách sveta spolu so základnými cenami za domáce a medzinárodné hovory a SMS správy či dáta. Stránka je len v angličtine. Za tip ďakujeme čitateľovi.

3. Ako ušetriť na hlase a SMS

Ak to nie je nutné, nevolajte vy. Dohodnite sa s rodinou a blízkymi, že vám po vašom prezvonení zavolajú naspäť. Prichádzajúci hovor je takmer vždy podstatne lacnejší než odchádzajúci. Výnimku tvorí O2 pri krajinách mimo EÚ. V T-Mobile môžete na tejto stratégii ušetriť ešte výraznejšie po aktivovaní služby Roaming Plus, v rámci ktorej získate vo vybraných štátoch 30 prichádzajúcich roamingových minút zadarmo.

V EÚ sa vám vyplatí skôr posielať SMS správy, ktoré sa už približujú domácim cenám. Jedna vás vyjde na 0,13 €. Ak cestujete mimo EÚ, jednoznačne sa oplatí siahnuť po MMS správach. Často stoja rovnako alebo len o niečo viac než SMS správy. Navyše do nich vtesnáte niekoľkonásobne dlhší text alebo obrázok, zvuk či video. Pred odchodom sa však uistite, či máte správne nastavený mobil pre posielanie multimediálnych správ.

Pre zasielanie SMS správ môžete využiť aj dátový roaming a niektorú z wapových SMS brán, napríklad Doodeetoo . Pred použitím brány T-Mobilu netreba zabudnúť na dobitie T-zones kreditov, služba totiž nedokáže posielať SMS klasickou platbou v mesačnej faktúre. Oplatí sa používať mobilný Java prehliadač Opera mini, ktorý komprimuje dáta cez svoje servery. V nastaveniach si navyše môžete vypnúť načítavanie obrázkov. Operu mini v slovenskej verzii stiahnete na tejto stránke .

Ak vlastníte smartphone s Wi-Fi pripojením a nájdete vhodnú a rýchlu verejnú sieť, môžete skúsiť využiť aj telefonovanie cez Skype alebo inú VoIP službu. Vopred si zakúpte kredit alebo aktivujte jeden z paušálov. Na slovenské mobily sa dovoláte so Skypom bez balíčkov za 20 centov za minútu, na pevné linky za 6,3 centa. V prípade paušálov si môžete vybrať. Voľné minúty na mobily i pevné linky stoja 11,48 € mesačne za 60 alebo 21,83 € mesačne za 120 minút. Všetky paušály nájdete na stránkach Skype .

4. Ako ušetriť na dátach

Dátový roaming je stále značne predražený. Ak si plánujete pravidelne kontrolovať e-maily alebo dokonca používať mobilné pripojenie na notebooku, o dátovom roamingu radšej neuvažujte. V tomto prípade siahnite radšej po zahraničnej SIM karte, prípadne si nájdite verejnú Wi-Fi sieť. Ušetríte v závislosti od spotreby desiatky eur. Pri Wi-Fi sieti, ktorej prevádzkovateľ je neznámy, odporúčame nepoužívať citlivé služby ako internet banking a celkovo si dať pozor na bezpečnosť .

Ak už si zoberiete na dovolenku svoj smartphone so slovenskou SIM kartou, nastavte si ho čo najlepšie pre nízku dátovú spotrebu. V internetovom prehliadači zapnite kompresiu obrázkov a zapnite manuálnu kontrolu e-mailov. Pozor si dávajte aj na ďalšie automatické pripojenia ostatných aplikácií. Zakážte všetky automatické synchronizácie. Opatrní by mali byť v tomto smere najmä majitelia iPhonov, ktoré sa pripájajú bez vedomia používateľov na pozadí.

Doplnené 13.7. o 2:08: Spotrebu dát v roamingu si môžete jednoducho ustrážiť. Operátori ponúkajú prednastavené cenové či dátové limity, ktoré sú od 1. júla aktivované automaticky. Po vyčerpaní ich časti vám zašlú upozorňujúcu SMS správu. Ak chcete využívať dátové služby aj po vyčerpaní celého limitu, musíte svoj záujem potvrdiť spätnou správou. Nemusíte mať preto strach z extrémne vysokých účtov. Presné limity a možnosti aktivácie či deaktivácie nájdete v tomto článku .

5. Blokovanie odkazovej schránky a hovorov

Doplnené 13.7. o 2:08: Automatické presmerovanie hovorov do odkazovej schránky je od 1. júla 2010 bezplatné .

Pri používaní roamingu so súčasne aktivovanou hlasovou odkazovou schránkou sa vystavujete riziku vysokých účtov. Pokiaľ vám niekto zavolá a nezdvihnete alebo bude linka obsadená či nedostupná, hovor - smerovaný do zahraničia - sa presmeruje do schránky späť na Slovensko. Zaplatíte tak za prichádzajúci i odchádzajúci hovor z roamingovej krajiny, teda spravidla vysokú čiastku.

Pri Prime či Clicku sa aktiváciou roamingu odkazová schránka deaktivuje automaticky, pri iných službách ju treba deaktivovať. Prinášame najjednoduchšie postupy pre jednotlivých operátorov:

  • Orange: Sieťovým kódom ##002# zrušíte všetky presmerovania, a tak sa do schránky nikto nedovolá.
  • T-Mobile: Postup je rovnaký, ako pri Orangei. O dva mesiace T-Mobile schránku zruší, pokiaľ si cez infolinku presmerovanie dovtedy znovu nenastavíte. Možné je tiež zrušenie odkazovej schránky ihneď - operátorom na infolinke.
  • O2: Zaslanie bezplatnej SMS na číslo 94 202 v tvare „HS D“. Pre opätovnú aktiváciu stačí poslať text „HS A“

Možno si tiež nastaviť rôzne blokovania hovorov a SMS. Ponúkame odkazy na informácie jednotlivých operátorov:

        aktivácia: *33*heslo*DH #        deaktivácia: #33*heslo#        stav služby: *#33*heslo#        Heslo je štandardne 9999. Zmena hesla: *03*330*stare_heslo*nove_heslo*nove_heslo#        Písmená DH nahraďte číslami podľa vašej požiadavky: 11 - hlas, 13 - fax, 16 - SMS, 20 - dáta.

6. Aktivujte si prenos minút

Ak máte paušál s voľnými minútami a viete, že kvôli dovolenke ho nespotrebujete celý, aktivujte si v dostatočnom predstihu prenos nespotrebovaných minút do ďalšieho fakturačného obdobia – ak teda službu neobsahuje už váš mesačný paušál. V Orangei sa služba volá Prenosné minúty, aktivácia aj mesačný poplatok sú za 0,75 €. Niektoré programy majú službu zahrnutú v cene. V T-Mobile služba existuje pod názvom Presun voľných minút. Aktivovať si ju môžete za 3,95 €, mesačne zaplatíte podľa paušálu, ktorý využívate, od 0,36 € pri 20+20Viac po 3,91 € pri 1000Viac. Službu si môžete aktivovať len k paušálom Viac a Podnikateľ, nie k programom Podľa seba.

Presunuté minúty musíte pri oboch operátoroch spotrebovať v nasledujúcom fakturačnom období. Ich ďalší presun nie je možný. Presúvať nemôžete ani voľné jednotky z doplnkových balíčkov či predplatené dáta.

O2 podobnú službu neponúka. Jeho jediným paušálom je O2 Fér, ktorý ak nebudete využívať a deaktivujete si všetky Extra balíčky, nezaplatíte ani cent.

7. Vypnite si doplnkové služby

Rôzne dlhodobo aktivované SMS/MMS balíky, balíky dát či prídavné minúty sa pred cestou do zahraničia zväčša oplatí deaktivovať. Vypnutie je štandardne bezplatné, no často prebieha až ku koncu fakturačného obdobia. Vypnutie si preto treba naplánovať vopred.

Niektoré služby sa po návrate z cudziny dajú aktivovať hneď - operátor vám naúčtuje alikvotnú časť mesačného poplatku a zároveň ponúkne alikvotný objem jednotiek do konca zúčtovacieho obdobia. Časť služieb ale možno aktivovať až od ďalšieho zúčtovacieho obdobia. Čerpanie dát bez balíka je pritom často pridrahé – operátori si účtujú sumy od necelého eura (paušály i predplatené karty O2) za megabajt cez 1,4 eura (paušály Orangeu) až po 4 eurá (paušály T-Mobilu). V prípade dát a odchodu len na časť fakturačného obdobia alebo na ich prelome tak treba deaktivovanie balíka dobre zvážiť.

8. Prejdite na nulový paušál, pozastavte si ho

Aby ste zbytočne neplatili mesačný paušál za minúty, SMSky či dáta, môžete si váš program u operátora zmeniť alebo pozastaviť. Výhodu majú zákazníci O2, keďže pri nulovej spotrebe neplatia žiadne poplatky.

V prípade Orangeu a T-Mobilu možno po skončení viazanosti prejsť na programy Paušál Štart či Bez záväzkov . Majú nulové mesačné poplatky a minimálne v prípade Orangeu je zadarmo aj samotný prechod. Pri T-Mobile ešte situáciu overujeme. Prechod nastane až od nového fakturačného obdobia, preto treba na situáciu myslieť dostatočne vopred.

Viazaní zákazníci na nízky paušál nemôžu prejsť. Môžu si vybrať len vyšší, ako využívajú, teda takmer vždy tie s vyšším mesačným poplatkom. Prechod na vyšší paušál je bezplatný, no táto možnosť sa oplatí iba v malom množstve prípadov - napríklad pri SMS paušále, kde si nevyčerpané jednotky nemožno preniesť a ktorý je pred koncom viazanosti. Zmenou na minútový paušál a aktiváciou prenosu minút možno mesačnú sumu za paušál „zachrániť“ a po konci viazanosti prejsť zase na iný paušál.

Alternatívou je dočasné pozastavenie paušálu. Prestanete tak na určitú dobu platiť mesačné poplatky a operátor vám nebude poskytovať služby. Táto možnosť sa vyplatí pri dlhšom odcestovaní, napríklad za prácou. Využiť ju však môžu štandardne len zákazníci bez zmluvnej viazanosti.

V T-Mobile stojí táto služba jednorazovo 15 €. Dočasné pozastavenie je možné maximálne na dobu šiestich mesiacov. Orange vás môže odpojiť na vlastnú žiadosť za jednorazový poplatok 3,95 €. Infolinka dokonca uvádza, že v prípade cestovania na dovolenku je odpojenie bez poplatku. Opätovné pripojenie je bezplatné. O odpojenie možno požiadať aj e-mailom, operátor vám pošle príslušné dokumenty. Tie stačí podpísať a priniesť do predajne.

9. Pozor na susediace krajiny

Problém, keď mobilný telefón stratí signál miestneho operátora a prihlási sa do siete inej krajiny, je aktuálny aj v zahraničí. Napríklad pri krajinách, ktorých susedmi sú tie s vyššou tarifikáciou. Niekedy ani nemusí ísť o pohraničné oblasti - napríklad z niektorých gréckych ostrovov (s tarifikáciou pre EÚ) sa bez problémov a niekedy aj automaticky prihlásite do tureckých sietí. V týchto krajinách sa za volania účtujú podstatne vyššie sumy.

Pokiaľ sa mobil omylom prihlási do operátora inej krajiny, bude musieť jeho signál klesnúť pod kritickú hranicu, aby sa prihlásil opäť do sietí miestnych operátorov. Mobil so slovenskou SIM kartou totiž v čase dostatočnej intenzity signálu hľadá len domácu (slovenskú) sieť - ak ju nenájde, zostane v aktuálnej sieti.

Na predchádzanie podobnej situácii odporúčame zapnúť manuálnu voľbu siete (téme sa bližšie venujeme v tomto článku ). Tá sa hodí aj kvôli blokovaniu operátorov, pôsobiacich na výletných lodiach. Spomeňme ako príklad maltský Vodafone - na niektorých lodiach pôsobí ako operátor Maritime Services a za minútu hovoru na Slovensko si účtuje okolo 2,73 € (Orange). Na podobné služby sa nevzťahuje ani eurotarifa.

Na záver tohto tipu ešte jedna užitočná poznámka. Pri prechádzaní hraníc si pre istotu vypnite a zapnite mobilný telefón. Pred vypnutím by ste sa mali presvedčiť, či máte signál siete. Ak nie, mohol by vás zahraničný operátor registrovať ako svojho účastníka aj po návrate na Slovensko až do niekoľkých minút po tom, čo sa prihlásite do siete nášho operátora.

10. Medzinárodný tvar čísel: Je nutný?

Zadávať telefónne číslo v medzinárodnom tvare (pre Slovensko +421 či 00421) pre odosielanie SMS nemusíte - stačí, ak je v medzinárodnom formáte samotné číslo SMS centra, ktoré je nastavené v telefóne. Ak ste ho nemenili, takmer iste bude v medzinárodnom formáte predvolene zadané. Pri hovoroch a MMS je naopak medzinárodný formát nevyhnutnosťou. Výnimkou je malá časť operátorov, ktorá si prípadné zlé číslo automaticky opraví.