9.7.2010 00:00 | MobilMania

Recenzia Sony Ericsson J20i Hazel: Červené drevo

Sony Ericsson Hazel ponúka 5 Mpx fotoaparát, plnú dátovú výbavu vrátane rýchlych prenosov, GPS, Bluetooth a Wi-Fi s možnosťou pripojenia na domácu sieť.

Kľúčové vlastnosti

  • Wi-Fi b/g s DLNA, Bluetooth 2.1
  • Integrovaný modul GPS
  • 5 Mpix fotoaparát s autofocusom
  • Podpora rýchlych dát HSDPA a HSUPA
  • 2,6 palcový displej so senzorom pre reguláciu jasu
  • Možnosť ručne nastaviť intenzitu podsvietenia displeja
  • Dve farebné vyhotovenia

Hlavné nedostatky

  • Veľmi nekvalitný výsuvný mechanizmus
  • Zlé továrenské spracovanie
  • Hmotnosť 120 gramov je nerovnomerne rozložená
  • Platená navigačná aplikácia Wisepilot podporuje len mapy on-line
  • Zastaraný systémový konektor FastPort, chýba audio jack
  • Ekvalizér v hudobnom prehrávači nemožno používateľsky nastaviť
  • Neprimerané rozlíšenie displeja zviditeľňuje raster
fotogaléria
fotogaléria

Sony Ericsson J20i Hazel patrí do aktuálnej série telefónov s ekologickým kontextom nazývanej GreenHeart. Na ich výrobu a obaly sú vraj použité recyklované materiály a pomenovanie modelov po stromoch vôňu prírody ešte zosilňuje.

Lieska, ako by sme Hazel nazvali po našom, má vďaka výsuvnému konštrukčnému riešeniu dominantný displej. Vo výbave nechýbajú rýchle dáta, GPS ani Wi-Fi. Keďže sme pred nedávnom testovali príbuzný model Elm , budeme mnoho vlastností a funkcií porovnávať práve s nim.

V znamení kriviek

Plastová kôra telefónu je u nás v červenej alebo čiernej farbe. Výrobca nepoužil žiaden kovový diel a konštrukcia vydáva nepríjemné vŕzgavé a praskavé zvuky. Otváranie krytu akumulátora nie je problémové, ale uchytenia sa po chvíli ešte viac vybehajú.

fotogaléria
fotogaléria

Priestor batérie 

Na obvodových hranách nájdete veľký a zastaraný systémový FastPort, kolískový ovládač hlasitosti, spúšť fotoaparátu a očko pre šnúrku. Oceňujeme prvok pre jednoduchšie vysúvanie telefónu. Je ním strieborná skosená hrana pod displejom, o ktorú možno pohodlne zaprieť palec.

fotogaléria
fotogaléria

Lesklá opierka pre palec

Zadný kryt nie je plochý, vďaka čomu sa pri položení na stôl podložky nedotýka mriežka hlasného reproduktora. O bezpečnosť nechráneného objektívu máme trochu obavy. LED blesk možno použiť ako baterku. Rozmery telefónu sú 103 × 50 × 16 mm pri hmotnosti 120 gramov, čo je o 30 viac, ako má model Elm.

Najväčším problémom modelu J20i Hazel je bezpochyby veľmi nekvalitný výsuvný mechanizmus. Ak sa nejedná o chybu testovaného kusu, tak úspech tohto telefónu padne práve na ňom. Vysúvanie nie je plynulé, prechod pruženia na dotlačenie neistý a celkový pocit značne nepríjemný.

fotogaléria
fotogaléria

Vysúvanie je problém

Li-Pol akumulátor má kapacitu 1 000 mAh. Pri bežnom hovore by mal vydržať do 10 hodín, 3G sieť ho vybije za štyri. 18 dní v pohotovostnom režime, ktoré udáva výrobca, nie je reálne číslo. Pri maximálnom podsvietení displeja, bez nočného vypínania vydržal s desiatimi minútami hovoru a s občasnou e-mailovou komunikáciou plné štyri dni.

Na margo rôznych ponukových listov k týmto modelom sa musíme vyjadriť aj ku otázke odolnosti. Mnohé zdroje totiž udávajú zvýšenú odolnosť týchto modelov voči kvapkám vody, nárazu či prachu. Tento parameter odporúčame úplne prehliadnuť. Výrobca negarantuje odolnosť žiadnou normou a ani konštrukčné spracovanie žiadne zvýšenie odolnosti nenaznačuje. Viac o odolných telefónoch sa dočítate v samostatnom článku .

Písanie sťažené konštrukciou

Klávesnica je rozdelená do dvoch blokov. Ovládacia časť je na výsuvnej časti a okrem navigačného štvorca s potvrdzovacím stredom obsahuje aj dve výberové tlačidlá, tlačidlá pre ovládanie hovoru, vymazávacie a systémové tlačidlo pre rýchly prístup k vlastnej ponuke a multitaskingu java aplikácií. Možno tu umiestniť odkazy na programy, záložky a jeden z oddielov zobrazuje posledné udalosti.

fotogaléria
fotogaléria

Červená i čierna

Tlačidlá samotné sa ovládajú bez problémov, ale pri ich stláčaní sa ozývajú praskavé zvuky celkovej konštrukcie telefónu. Práca s číselnou časťou je znepríjemňovaná nerovnomerným vyvážením mobilu. Môže za to veľký displej, ale aj vnútorné usporiadanie. K ovládaču hlasitosti nemáme výhrady, avšak spúšť fotoaparátu je plytká.

Príliš veľké sústo

Na rozdiel od modelu Elm má tento displej uhlopriečku 2,6 palca a zobrazuje 16 miliónov farieb. Avšak zachovanie pôvodného QVGA rozlíšenia 240 × 320 bodov nebolo rozumným rozhodnutím. Na obraze už totiž vidno raster a to je v dnešnej dobre v tejto triede telefónov už naozaj nezvyklé.

fotogaléria
fotogaléria

Porovnanie uhlopriečky s modelom Elm

Intenzita podsvietenia je regulovaná svetelným senzorom. Používateľ však môže nastaviť minimálnu hranicu jasu, čo je oproti modelu Elm výhoda. Čitateľnosť na priamom slnku je v poriadku a zmena orientácie môže byť pri médiách realizovaná automaticky polohovým senzorom.

Plus sociálne siete

Sony Ericsson Hazel je vybavený štandardným uzatvoreným systémom, ktorý jeho výrobca integruje do všetkých telefónov tejto triedy. Grafické prostredie sa upravuje témami a oživujú ho svižné animácie. Svojskú logiku majú niektoré podponuky, napríklad nastavenia. To je ale vecou subjektívneho pohľadu. Firmware v testovanom kuse ešte neobsahoval slovenskú lokalizáciu.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Pohotovostná obrazovka a hlavná ponuka

Pohotovostná obrazovka podporuje špeciálne widgety od výrobcu. Nejde teda o plnohodnotné miniaplikácie, známe z iných systémov. Výrobca udáva, že k dispozícii ich je päť: widget pre siete Twitter, Facebook a MySpace a tiež miniaplikácia kalendára a zelenej Sony Ericsson aplikácie Walk Mate Eco. V telefóne sme však našli len prvé dve menované.

fotogaléria

Niektoré z aplikácií

Z pohotovostnej obrazovky možno priamo vyhľadávať kontakty podobne, ako to poznáme z Nokií pracovnej E-série. Zadávanie mena sa realizuje jeho priamym napísaním pri zobrazení pohotovostnej obrazovky, pričom na mená v zozname sa vzťahuje predikcia. Hlavná ponuka je zobrazená ako mriežka ikon, rotujúci zoznam alebo ako veľké, meniace sa ikony. Podponuky sú poväčšine usporiadané v štýle zoznamu.

Štipka pracovného korenia

S „Lieskou“ možno telefonovať v GSM sieti na frekvenciách 850, 900, 1800 a 1900 MHz. Sieťam tretej generácie rozumie v kmitočtoch 900 a 2100 MHz. Aj tento model disponuje hovorovou funkciou „Noise Shield“, ktorá filtruje okolitý hluk. Funguje tak, že okrem hlavného mikrofónu má telefón i sekundárny, ktorý je umiestnený na hornej hrane.

Rozdiel medzi zvukom ktorý zachytia mikrofóny umožní systému rozpoznať, čo je reč a okolitý hluk tak možno umelo potlačiť. Funkcia sa v praxi skutočne ukázala byť účinná na rušných uliciach. V aule kde sa miešali ľudské hlasy si počínala slabšie. K rovnakým výsledkom sme dospeli aj pri teste tejto funkcie na modeli Elm.

fotogaléria
fotogaléria

Hlavný a sekundárny mikrofón

Výhrady máme aj k hlasnému reproduktoru. Pri vyššej hlasitosti rezonuje a výhrou nie je ani hlasný odposluch. Adresár má kapacitu tisíc kontaktov. Kontakty možno zatriediť do skupín, no využijete ich len na hromadné posielanie správ. Nemožno im nastaviť dostupnosť pre profily, ani vlastný vyzváňací tón.

Systém zobrazuje buď adresár kontaktov alebo telefónny zoznam na SIM karte. S kombinovaným zobrazením nepočítajte. Mená však môžu byť triedené podľa požadovaného kľúča, napríklad podľa priezviska. Na vyhľadávanie kontaktov odporúčame používať spomínané zadávanie z pohotovostnej obrazovky.

Dominantný e-mail

Písanie správ je trochu skomplikované zlým vyvážením tela telefónu. Môže za to predovšetkým ťažký displej. Editor správ SMS a MMS bol skombinovaný v jeden. Správa sa na multimediálnu zmení pridaním objektu (textové pole, obrázok, či zvuk). Zostávajúci počet znakov zobrazí editor až tesne pred ich vyčerpaním. V nastaveniach nájdete možnosť zmeniť pozadie a farbu textu.

fotogaléria

Hlavná ponuka správ

Chválime e-mailový klient. Vie automaticky získať konfigurácie všetkých väčších poskytovateľov e-mailových služieb a podporuje obsluhu viacerých účtov súčasne. Nemá problém s POP, IMAP ani SMTP protokolom. Správy kontroluje v intervaloch 5, 10, 30, 60 minút až každých 24 hodín. Umožňuje nastavenie limitu pre počet aj veľkosť preberaných správ.

fotogaléria

Zadávanie novej schránky

E-maily s prílohami ukladá systém v závislosti od nastavenia do internej pamäte mobilu, alebo na pamäťovú kartu. Dôležité je, že program podporuje push e-mail. Nové správy teda nie je nutné kontrolovať v pravidelných intervaloch, ale ak to server poskytovateľa podporuje, novú správu si telefón na jeho požiadavku prevezme automaticky a ihneď.

Pomocník pre správu času

Organizáciu času rieši Hazel predovšetkým kalendárom. Ten ponúka náhľad mesiaca, týždňa aj prehľad udalostí zvoleného dňa. Pri zadávaní novej udalosti nájdete v detailoch začiatok a koniec trvania, predmet a upozornenie v ľubovoľnom dátume a čase. V podrobnostiach potom možno spresniť miesto konania, popis a prípadné opakovanie.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Budík • Náhľad mesiaca a týždňa v kalendári

Budík obsahuje päť alarmov, ktoré sú opakované v nastavených dňoch týždňa. Pre každý zvlášť môže používateľ navyše nastaviť dobu odloženia budenia. Poznámkový blok, zoznam úloh, diktafón, kalkulačka, stopky i časovač sú samostatnými aplikáciami. Cez program PlayNow možno stiahnuť hry a ďalšie programy.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Podrobnosti novej udalosti

Navigáciu zabezpečuje prostredníctvom integrovaného GPS modulu predinštalovaný Wisepilot. Obsahuje databázu cestných radarov aj predpoveď počasia prostredníctvom služby Foreca. V telefóne však nájdete len skúšobnú 30-dňovú verziu a navyše, program neumožňuje nahrať mapy do telefónu. Podporuje len ich získavanie on-line, počas navigácie.

V ponuke navigačných programov ešte nájdete Google Maps a Tracker pre zaznamenávanie prejdenej trasy. V nastaveniach možno zakázať používanie asistovaného GPS (približné určenie oblasti pomocou siete operátora pre rýchlejší výpočet polohy).

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Wisepilot a GPS aplikácie

Celkom príjemné fotenie

Podobne ako je tomu pri modeli Elm, ani päťmegapixlový autofocus fotoaparát modelu Hazel nepatrí do rodiny CyberShot. Napriek tomu ponúka rozšírené softvérové možnosti.

  • Špeciálne funkcie: rozpoznanie úsmevu, panoramatický režim, rámčeky, geotagging LED blesk ako luminátor pre zaostrovanie
  • Preddefinované scény: krajina v šere, portrét v šere, krajina, portrét, pláž alebo sneh, šport, textový dokument
  • Zaostrovanie: na objekt v strede hľadáčika, na rozpoznanú tvár, na nekonečnú vzdialenosť, makro
  • Blesk: automatický, trvalo vypnutý
  • Samospúšť: 2 sekundy, 10 sekúnd
  • Meranie expozície: z celej snímky, na zameraný objekt
  • Predvoľby vyváženia bielej: denné svetlo, oblačno, žiarivka, žiarovka
  • Farebné efekty: čiernobiela, negatív, sépia a solarizácia
  • Zvuk uzávierky: možno vypnúť

LED blesk možno použiť aj ako svetlo pre nahrávanie videa. To má rozlíšenie 640 × 480 a MP4 formát.

Ukážky fotografií

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Toto nie je prehrávač...

Prehrávač podporuje formáty, MP3, WMA, M4A, eACC++, WAV a tiež kodeky MP4, H.203 a H.204. Knižnica triedi hudbu podľa interpretov, žánrov, albumov, názvov skladieb alebo rokov publikácie. Sú tu však aj dve samostatné kategórie – zvukové knihy a podcasty. Program podporuje náhodný výber aj opakovanie skladieb.

fotogaléria
fotogaléria

Hlavná ponuka prehrávača

Výhrady máme k ekvalizéru, ktorý síce ponúka päť predvolieb, no používateľ ich nemôže upravovať. Navyše zvukový výstup sprostredkúva systémový FastPort. Stereo FM rádio podporuje RDS. Pomocou prepojenej aplikácie TrackID môžete pomocou krátkej nahrávky hudby prostredníctvom služby výrobcu identifikovať o akú skladbu ide.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Prehrávač a jeho „ekvalizér“

Prepojiteľnosť na výbornú

Okrem microSD(HC) karty, ktorá môže mať maximálnu kapacitu 16 GB má používateľ k dispozícii približne 280 MB vnútornej pamäte. Pripojenie k počítaču sprostredkúva USB rozhranie s podporou Mass Storage, avšak pozor. Pre prenos je potrebné použiť kábel USB – Fast Port, ktorý však v balení nenájdete. Alternatívou môže byť pomalý Bluetooth 2.1 alebo Wi-Fi b/g s podporou DLNA.

fotogaléria

Ani kolega na tom s káblami nie je lepšie

To v praxi znamená, že po pripojení do domácej Wi-Fi siete vyzerá telefón pre pripojené počítače ako sieťové zariadenie. Vďaka tomu možno priamo cez sieť pracovať s jeho integrovanou pamäťou i vloženou microSD kartou. Tento spôsob prenosu dát je rýchly a pohodlný. Kábel však budete časom aj tak potrebovať napríklad pre aktualizáciu firmware.

fotogaléria

Slot pamäťovej karty je pod krytom

Základné mobilné dáta zabezpečí GPRS a EDGE. Oplatí sa však využiť aj UMTS s dátovými nadstavbami HSDPA s rýchlosťou do 7,2 Mbps a HSUPA s maximálnym tokom 2 Mbps. Podpora HTML je v internetovom prehliadači samozrejmosťou. Zobrazuje náhľad stránky, ukladá obrázky, rozumie cookies súborom a šírku stránky prispôsobuje displeju.

Súboj je rozhodnutý 

Sony Ericsson Hazel je dvojčaťom testovaného modelu Elm. Rovnaká výbava, cieľová skupina aj príslušnosť k zelenej rase. Sliderová Lieska má oproti Brestu väčší displej, ktorý zobrazuje 16 miliónov farieb a ponúka používateľskú reguláciu jasu displeja. Inak je výbava prakticky rovnaká.

Na konštrukčnom spracovaní sa nám jednoznačne nepozdáva kvalita výsuvného mechanizmu. Počítať je treba aj s hmotnosťou 120 gramov. Ak nemáte nakúpené príslušenstvo tejto značky, problémom bude aj konektor Fast Port. Ani jeden z modelov si nekupujte, ak chcete z mobilu primárne počúvať hudbu.

Hazel sa u nás predáva za spotrebiteľskú cenu jemne pod hranicou 200 EUR. To je o 30 viac, ako je priemerná cena sesterského Elmu. Z nášho pohľadu je výber medzi týmito súpermi jasný. Elm má neporovnateľne lepšiu konštrukciu a tej sa väčšia uhlopriečka Hazel displeja nevyrovná. Obzvlášť nie pri poddimenzovanom rozlíšení a nevydarenej konštrukcii.

Fotogaléria k článku

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria