14.7.2010 10:02 | Bleskovky MobilMania.sk

Apple iPhone 4 radšej nekupujte, radia odborníci

Odborníci zo známeho amerického časopisu Consumer Reports, ktorý hodnotí kvalitu mnohých spotrebiteľských tovarov, od základov zmenili svoj názor na mobilný telefón iPhone 4 od Apple. Aktuálne už jeho nákup neodporúčajú. Z viacerých testov totiž vyplynulo, že problém prístroja by nakoniec mal byť predsa len v nevhodnej anténe, poukazuje ConsumerReports.org .

Spoločnosť Apple pritom používateľov viackrát presviedčala, že chybný je softvér, ktorý zabezpečuje výpočet a zobrazovanie sily signálu na obrazovke. Rovnaký už dlho používajú aj staršie modely iPhone 3G a 3GS. Firma mala začať pracovať na softvérovej aktualizácii, ktorá daný problém u všetkých troch zariadení účinne vyrieši. Dostupná má byť v priebehu nasledujúcich týždňov.

TIP: Apple: Problémom je softvér a nie anténa iPhone 4

Consumer Reports zakúpili tri telefóny iPhone 4 od trojice rôznych predajcov v New Yorku. K dispozícii mali miestnosť, ktorá je izolovaná od akýchkoľvek vplyvov vonkajších rádiových signálov. Za pomoci emulátora základňovej stanice vytvorili ideálne podmienky na bezchybnú analýzu, ktorej výsledky vraj spochybňujú tvrdenia Apple o chybe na úrovni softvéru.

iPhone 4 sa v USA na základe exkluzívnej zmluvy používa len v sieti operátora AT&T, ktorá máva často problémy s preťažením. Teraz však chyba s najväčšou pravdepodobnosťou nebude na strane amerického AT&T. Consumer Reports testovali rovnakým spôsobom napríklad aj ďalšie telefóny z ponuky AT&T - iPhone 3GS a Palm Pre. Žiadna chyba sa neobjavila. Fanúšikom iPhonu preto odporúčajú ostať pri staršom 3GS.

Za prvé tri dni sa stihlo predať 1,7 milióna kusov iPhone 4. Ihneď po začatí predaja si používatelia začali hromadne sťažovať na strácajúci sa signál. Zle skonštruovaná je podľa všetkého nerezová obruba telefónu po jeho obvode, ktorá je rozdelená izolačnými prúžkami na dve časti. Tá slúži ako anténa. Pri nesprávnom uchopení telefónu za ľavý spodný okraj sa prepoja obe jej časti, čo spôsobuje miznutie signálu a v najhorších prípadoch aj prerušenie hovoru.

TIP: Za tri dni sa predalo 1,7 milióna kusov iPhone 4

Ako riešenie sa ponúka špeciálny ochranný kryt, ktorý sa dá zohnať za 29 dolárov (23 eur). Lacnejší variant je prelepenie problematickej časti telefónu lepiacou páskou alebo iným nevodičom. Ďalšou z menej pohodlných možností je nedržať telefón tak, aby sa nerezová obruba spájala. Niektorí zákazníci už Apple zažalovali, údajne o probléme dopredu vedela a používateľov tak vedome oklamala.

TIP: Recenzia Apple iPhone 4: Ďalší bestseller