20.7.2010 00:00 | MobilMania

Windows Phone 7 bude na jeseň aj u nás (rozhovor)

O Windows Phone 7, ale aj celkovej stratégii a filozofii Microsoftu v oblasti mobilných zariadení hovoril René Keyzlar z Microsoftu.

fotogaléria

Porozprávali sme sa s Reném Reyzlarom, Mobile Solution Managerom CEE z Microsoftu. Vysvetlil nám plány i filozofiu Microsoftu v oblasti mobilných zariadení, povedal o budúcnosti Windows Mobile 6.5 a v krátkosti predstavil nový operačný systém Windows Phone 7.

Aký je vzťah medzi Windows Mobile a Windows Phone a aká je globálna filozofia Microsoftu v oblasti smartphonov?

Windows Mobile je názov softvérovej platformy ako takej, Windows Phone je sub-brand, ktorým Microsoft komunikuje všetky produkty, ktorých súčasťou je Windows Mobile. Windows Mobile sa používa v komunikácii, iba pokiaľ je k tomu pripojená konkrétna verzia softvéru. Windows Phone sa zase používa pri klasickej marketingovej komunikácii, keď sa zákazníkom komunikuje konkrétny model.

Kde v tejto hierarchii stojí Windows CE?

Windows CE je vlastne predchodca všetkých týchto systémov. A je to „kórová“ platforma, z ktorej vyrástli všetky tie vetvy Windows Mobile a Windows Phone. V súčasnosti sa v určitej modifikovanej podobe používa pre profesionálne handheldy.

Ako by ste stručne vyšpecifikovali produkty Windows Mobile 6.5 a Windows Phone 7? Aké sú tam základné rozdiely?

Windows Phone 7 je v podstate úplne nová kategória. Microsoft sa pred osemnástimi až dvadsiatimi mesiacmi rozhodol zresetovať štandardnú platformu ako takú a ísť úplne iným smerom. Trendy vo svete

fotogaléria

ukázali, že súčasná platforma sa už nedá škálovať do používateľsky prívetivej podoby. Rozhodol sa ísť inou cestou. Sedmičková platforma vychádza z koncepcie multimediálneho prehrávača Zune, ktorý sa už predáva v Spojených štátoch. Microsoft sa preto rozhodol použiť toto know-how ako východisko a zakomponovať do mobilného telefónu tento multimediálny prehrávač.

Technologicky teda ide o úplne odlišné systémy?

Technologicky sú úplne odlišné. Majú úplne iné jadro.

Ako chcete tento produkt profilovať na trhu?

V prvej fáze sme s výrobcami mobilných zriadení uzavreli dohodu o tzv. minimálnych hardvérových požiadavkách pre používanie Windows Phone 7. Microsoft dal jasný signál vývojárom aj používateľom, že platforma už nebude taká roztrieštená, fragmentovaná. Bude ďaleko jednoduchšie písať aplikácie. Dnes, keď si kúpim nejaké aplikácie a po nejakom čase si kúpim nové zariadenie povedzme s iným rozlíšením displeja alebo iným procesorom, nemám nijakú záruku, že mi tie aplikácie budú fungovať aj na novom zariadení. Pri Windows Phone 7 by tento problém nastať nemal, bude tam garantovaná spätná kompatibilita. Koncovému používateľovi to prinesie rovnaké používateľské rozhranie, nech si zaobstará prístroj od ktoréhokoľvek výrobcu. 

Nájdeme teda Windows Phone 7 v celej škále produktov, od tých najlacnejších po najdrahšie?

Minimálne hardvérové požiadavky, tak ako sme ich stanovili, budú zo začiatku tie produkty radiť do prémiovej kategórie. Ceny komponentov sa ale znižujú a postupne tak aj cena tých prístrojov bude klesať. Predpokladáme, že cena prvých zariadení s Windows Phone 7 sa bude pohybovať okolo 500 euro, ale veľa bude záležať aj od kurzu dolára voči euru.

Hardvérové požiadavky sa týkajú iba vnútra zariadení – procesora, operačných pamätí, atď., alebo aj „form factoru“ telefónov?

Hardvérové požiadavky sa netýkajú iba „čriev“, ale aj šasi ako takého.

Budú aj nejaké špeciálne nároky na konštrukciu telefónu? Budú to všetko klasické „slaty“, alebo sa dočkáme aj „sliderov“?

Do budúcnosti chceme priniesť aj iné konštrukcie. Stále je veľa používateľov, ktorí preferujú hardvérovú klávesnicu. Pre túto cieľovú skupinu budeme prinášať aj zariadenia s klávesnicou. Podľa dostupných informácií výrobcovia uvažujú o rôznych druhoch sliderov – či už vertikálnych, alebo horizontálnych.

Zo začiatku bude dostupná iba dotyková verzia Windows Phone 7. Príde časom aj verzia pre zariadenia, ktoré nemajú dotykový displej?

Nie, u sedmičiek už bude iba plne dotyková verzia. Už nebude nedotyková verzia.

Ako v súčasnosti vnímate trh operačných systémov?

Je na vzostupe. Práve preto si Microsoft uvedomil dôležitosť tejto kategórie mobilných telefónov, a preto sa rozhodol pre zresetovanie minulej stratégie a vytvoril Windows Phone 7.

Nemyslíte si, že to je trošku neskoro?

To je otázka, ktorú si budeme schopní zodpovedať zhruba za dvanásť mesiacov a budeme na ňu poznať presnú odpoveď. V súčasnosti by sme iba špekulovali. Ja si nemyslím, že to je neskoro. Sedmička prináša celý rad revolučných funkcií, unikátne používateľské prostredie, ktoré do budúcnosti bude inšpirujúce aj pre ostatných výrobcov.

Viete konkretizovať, čo bude inšpirujúce pre ostatných výrobcov?

fotogaléria

Ide o systém celého používateľského rozhrania. Najmä minimalistický dizajn, ktorý by mal umožniť jednoduché ovládanie a okamžitú reakciu na nové udalosti bez potreby preklikávania medzi aplikáciami. Všetky najčastejšie používané funkcie sú  vytiahnuté z jadra systému na úvodnú obrazovku.

Spomínali ste, že výrobcovia si nebudú môcť vytvárať vlastné prostredia do telefónov s Windows Phone 7. Nemyslíte si, že je to trošku obmedzujúce?

Ako obmedzujúci faktor to môže byť vnímané zo strany používateľov. Microsoft chce, aby nová  platforma bola transparentná pre všetkých používateľov a bola zachovaná konzistencia používateľského rozhrania. Z pohľadu výrobcov je tam ešte jeden veľký benefit. Oni v dnešnej dobe investujú veľké prostriedky do vývoja týchto používateľských prostredí. Tieto náklady pri zariadeniach s Windows Phone 7 odpadnú. Zariadenia preto budú môcť byť lacnejšie, budú rýchlejšie dostupné a hlavne Microsoft bude garantovať plnú funkcionalitu všetkých zariadení.

Veľkým benefitom Windows Mobile prakticky od verzie 2002 sú pestré možnosti používateľského prispôsobenia, upravovania, atď. Bude táto vlastnosť zachovaná aj v sedmičkách?

V sedmičkách to v takej miere možné nebude. Ale práve preto, že existuje veľká používateľská základňa Windows Mobile 6.5, s touto verziou nekončíme. Budeme s nimi pokračovať aj naďalej, práve kvôli používateľom, pre ktorých sú tieto funkcie a parametre kľúčové.

Ako dlho ešte budete podporovať staršie „šesť-päťky“?

Do tej doby, kým bude o tieto produkty záujem. Nie je stanovený žiadny termín, ku ktorému Microsoft ukončí podporu Windows Mobile 6.5.

Bude Windows Phone 7 podporovať multitasking?

V tejto chvíli podporu multitaskingu Microsoft nepotvrdil, ale ani nevyvrátil. Už čoskoro sa to dozviete a myslím si, že budete milo prekvapený.

Aké sú vaše plány ohľadne celosvetového podielu Windows Phone 7?

Plány sú ambiciózne, lebo vo Windows Phone 7 veľmi veríme. Každá firma svoje strategické ciele a plány drží v tajnosti, konkrétne čísla teda nemôžem komentovať. Microsoft sa vždy snažil v oblastiach, v ktorých pôsobil, stať sa dominantným hráčom a dá sa očakávať, že podobné alebo identické ciele si bude stavať aj pri Windows Phone 7.

Kto bude zabezpečovať aktualizácie softvéru pre zariadenia? Výrobcovia alebo priamo Microsoft?

Aktualizácie bude zabezpečovať Microsoft.

Čiže bude fungovať nejaký jednotný systém aktualizovania?

Aktualizácie budú distribuované centrálne. Koncový používateľ ich nebude musieť hľadať na webových

fotogaléria

stránkach výrobcov, hľadať konkrétnu verziu, porovnávať regióny. Nie. V momente, keď príde aktualizácia, okamžite bude indikovaná verzia softvéru, ktorá je v tom zariadení, a pokiaľ aktualizačný softvér zistí, že je dostupná nová verzia, používateľ bude vyzvaný na aktualizáciu.

Ako bude vyzerať nový Windows Marketplace?

Budú tam jasne určené pravidlá. Samozrejme, sú postavené tak, aby boli na prospech koncového používateľa. Zatiaľ ešte neboli úplne presne stanovené, ale napríklad by mali obmedzovať aplikácie, ktoré by výrazným spôsobom znižovali výkonnosť zariadenia, spotrebu batérie, atď.

Aký model platenia za aplikácie a vyplácania vývojárov zvolíte?

To je zaujímavá otázka. Microsoft ide v tejto oblasti trošku iným smerom ako konkurenčné platformy. Budeme napríklad ponúkať možnosť operátorského billingu, keď operátor má možnosť nainštalovať do svojho systému rozhranie medzi obchodom a billingovým systémom, a umožniť tak sprostredkovanie platby cez jeho platobný systém. Samozrejme za podmienok zdieľania zisku medzi Microsoftom, vývojárom a operátorom. Pre koncového používateľa by to malo byť ďaleko jednoduchšie a odstránilo by to akúsi bariéru nedôvery v platobné karty.

Je takýto systém pre vás podmienkou, aby ste začali distribuovať vaše zariadenia na trh a dovolili ich operátorom zaradiť do ponuky?

Podmienka to nie je. My to ponúkneme, sme už v prvých fázach jednania a máme na to veľmi pozitívny ohlas od veľkých svetových operátorov. Teraz je rad na nich, aby tento interface implementovali. Oni si musia vyhodnotiť, či je pre nich tento biznismodel zaujímavý, a či sa im oplatí investovať do implementácie tohto platobného rozhrania.

Budú aplikácie, ktoré boli vytvorené pre Windows Mobile 6.5, kompatibilné s Windows Phone 7?

fotogaléria

Vzhľadom na to, že ide o úplne inú platformu, tak kompatibilné nebudú. Microsoft by ale rád aspoň tie najsťahovanejšie aplikácie nejakým spôsobom replikoval pre tie sedmičkové zariadenia.

Bude existovať nejaký priamy replikátor, ktorý by umožnil spúšťanie starších aplikácií v novom prostredí?

V tejto chvíli o ničom takom neviem.

Plánujete pre novú platformu marketingovú podporu?

Samozrejme, každý revolučný produkt, ktorý sa uvádza na trh, a ktorý Microsoft kedy uvádzal na trh, bol sprevádzaný reklamnými kampaňami; a to sa plánuje aj pri Windows Phone 7.

Považujete Windows Phone 7 za revolučný produkt?

Zo strany Microsoftu úplne jednoznačne.

Poďme späť do Európy, na Slovensko. Kedy budú zariadenia s Windows Phone 7 dostupné na Slovensku?

V tejto chvíli prebiehajú inicializačné rokovania medzi Microsoftom, výrobcami mobilných zariadení a lokálnymi operátormi. Zo strany všetkých lokálnych operátorov máme úplne jednoznačne indikovaný zámer mať Windows Phone 7 zariadenia v portfóliu. V tejto chvíli to vyzerá, že by produkty mali byť lokálne dostupné prakticky v rovnakom časovom období, ako je plánovaná globálna dostupnosť, čo je začiatok vianočnej sezóny 2010. To znamená niekedy na prelome októbra a novembra.

Viete už povedať, od ktorých výrobcov budú tie zariadenia?

Rodina výrobcov sedmičkových zariadení je v podstate rovnaká ako rodina výrobcov šesť-päťkových zariadení.

Ako to bude s hrami na platforme Windows Phone 7?

Celá platforma bude priamo previazaná s Xboxom. Je to jedno z najväčších know-how, ktoré do sedmičiek dávame. Možnosť priamo z telefónu hrať online hry proti používateľovi na druhom konci sveta. Alebo

fotogaléria

napríklad možnosť pokračovať v hre na mieste, kde som doma na klasickom Xboxe skončil. Prináša to aj nové možnosti pre vývojárov. Vývojárske nástroje pre konzolu a pre Windows Phone 7 sú z 80 až 90 % zhodné.

Vaša predstava je taká, že keď si kúpim hru na Xbox, následne dostanem zadarmo alebo za nejaký drobný poplatok verziu pre mobilný telefón?

Presne tak, to je jedna z možných variant obchodného modelu.

René Keyzlar, Mobile Solution Manager CEE, Microsoft

René Keyzlar pochádza z južných Čiech. V roku 1996 sa presunul do Prahy, kde začal pracovať pre lokálnu pobočku spoločnosti Grundig. V roku 1999 ho zlákala oblasť telekomunikácií, v ktorej pôsobí dodnes na rôznych obchodných, produktových či marketingových manažérskych pozíciách. Postupne pracoval pre spoločnosti T-Mobile, Sony Ericsson, Samsung a od jesene minulého roku pre spoločnosť Microsoft, kde pôsobí na pozícii Mobile Solution Manager pre strednú Európu a je zodpovedný za produkty Windows Phone.