11.8.2010 00:00 | MobilMania

O2 umelo brzdí internet. Vieme ako

Operátor okrem P2P sietí výrazne rýchlostne obmedzuje aj šifrované prenosy stránok a e-mailov či FTP prenosy. Plnou rýchlosťou idú len klasické stránky či ICQ. video

Článok prvýkrát publikovaný 10.8, presunutý na 11.8.

V piatok operátor Telefónica O2 Slovakia priznal rýchlostný limit na FTP prenosy, prenosy P2P či sťahovanie zo stránky Rapidshare. Podľa nových testov však nepovedal celú pravdu.

„Na základe našich meraní sme zistili, že niektorí užívatelia zneužívali služby typu P2P a veľkokapacitných databánk na neobmedzene veľké prenášanie dát primárne ilegálneho obsahu, čím výrazne zhoršovali zákaznícku skúsenosť ostatným klientom O2, a preto sme pristúpili k upraveniu rýchlosti na týchto stránkach,“ popísal hovorca René Parák obmedzenia. Limitovanie HTTPS protokolu poprel.

Namiesto rýchlosti do 296 kbit/s, ktorú ponúka sieť EDGE, možno vybrané dáta sťahovať len rýchlosťou mierne prekračujúcou 40 kbit/s. Zistili sme to testami FTP spojenia v ôsmich rôznych lokalitách a časoch.

Bezpečne? Pomaly

Čitatelia v diskusii pod článkom hovorili aj o limitovaní šifrovaných spojení HTTPS. Ide napríklad používanie zabezpečeného e-mailu, ktoré začína patriť k štandardom (po tom, čo ho zaviedol Google ), podobne ako občasné využívanie webových obchodov, rôznych zákazníckych zón či elektronického bankovníctva.

Cez klasický http protokol funguje pripojenie priemerne s rýchlosťou 133 kbit/s. To je v súlade s tvrdeniami operátora, ktorý pre MobilMania.sk na jar 2010 deklaroval priemernú rýchlosť pripojenia 130 kbit/s. Konkurenční operátori dosahujú v lokalitách pokrytých 3G sieťou okolo 170 - 190 kbit/s, v lokalitách bez tohto pokrytia ale ide len o 120 - 130 kbit/s.

Rýchlosť O2 dramaticky kolíše v závislosti od lokality. Pozrite si rýchlosti sťahovania 4 MB súboru klasickým spôsobom - cez HTTP protokol:

lokalita rýchlosť
Beluša (okres Púchov) 150,7
Bratislava 198,6
Košice 123,7
Krušovce (okres Topoľčany) 128,2
Malacky 198,7
Prievidza 80,7
Revúca 73,8
Trnava 102,7
Trnava (noc) 145,0
priemer 133,6
fotogaléria

Príklad http prenosu pri vyťaženejšej sieti

Situácia sa ale mení pri použití zabezpečeného pripojenia - HTTPS. 4 MB súbor sa zrazu sťahuje sotva tretinovou rýchlosťou. Testy pritom boli vykonané vždy bezprostredne po sťahovaní súboru cez HTTP spojenie, takže situácia v sieti sa nemohla radikálne zmeniť - a nie v deviatich lokalitách pri opakovaných meraniach. Rýchlosť cez HTTPS je vo všetkých lokalitách takmer rovnaká:

lokalita rýchlosť
Beluša (okres Púchov) 44,5
Bratislava 47,0
Košice 44,0
Krušovce (okres Topoľčany) 43,2
Malacky 48,1
Prievidza 36,9
Revúca 36,5
Trnava 43,6
Trnava (noc) 44,5
priemer 43,1
fotogaléria

Príklad https prenosu. Vidieť, že operátor prevádzku rýchlostne limituje

Video: Ako sa náhle zmení rýchlosť, keď využijeme HTTPS namiesto HTTP

Že operátor šifrovanú prevádzku limituje, dokazuje aj zvýšený výkon siete počas sťahovania súboru cez HTTPS v okamihu, keď začneme surfovať cez HTTP:

fotogaléria

Surfujeme cez HTTPS

Obmedzovanie rýchlosti znamená utrpenie pri práci s vybranými webmi. Stránky väčšiny bánk či niektoré jednoduché webové e-mailové rozhrania sú našťastie dátovo nenáročné a pri rýchlosti okolo 43 kbit/s si už používateľ veľký rozdiel medzi obmedzeným HTTPS a neobmedzeným EDGE nemusí ani všimnúť. Môže sa domnievať, že je sieť EDGE skrátka o niečo viac vyťažená.

Iné je to pri používaní zabezpečeného Gmailu, ktorý využíva protokol HTTPS štandardne. Pri ňom sa úvodná stránka načítala za 26 sekúnd, bez neho už za pätnásť. To nie je až taký priepastný rozdiel. No nepríjemné je napríklad sťahovanie príloh e-mailov či práca s časťami rozhrania, ktoré sa načítavajú prvý raz a prehliadač nemôže využívať cache. Používanie HTTPS si možno vypnúť v nastaveniach služby.

Doslova utrpením je čakať na načítanie dátovo náročnejších webov. Redakcia vyskúšala portál konkurenčného T-Mobilu, ktorý po prihlásení zákazníka presmeruje na zabezpečený protokol. Ak sa vráti na úvodnú stránku, jej načítavanie mu kvôli obmedzovaniu pripojenia zo strany O2 bude trvať priemerne dve minúty:

lokalita rýchlosť cez HTTP rýchlosť cez HTTPS
Beluša (okres Púchov) 49,3 25,8
Bratislava 134,7 44,3
Košice 88,8 47,7
Krušovce (okres Topoľčany) 62,3 36,1
Malacky 140,2 42,9
Prievidza 75,8 24,5
Revúca 34,5 22,8
Trnava 87,2 22,8
priemer 74,8 33,4

Stránka obsahuje veľa obrázkov a niekoľko flashových prvkov, preto má na rýchlosť vplyv aj odozva siete - a tá je pri EDGE niekoľko stoviek milisekúnd. V jednom prípade sa nám stránku nepodarilo načítať celú a meranie sme museli opakovať.

Operátor šifrované spojenia obmedzuje cielene. Skúsili sme neštandardný HTTP port (66), ktorý nám na surfovanie dočasne povolil webhostingový provider Websupport . Fungoval plnou rýchlosťou. Rovnako funguje aj alternatívny HTTP port 8080, ktorý majú k dispozícii vybrané weby.

Video: Sťahovanie dát cez neštandardný port

E-maily a ICQ naplno

Redakcia otestovala i sťahovanie e-mailu cez protokol POP3 použitím klienta Thunderbird. Operátor rýchlosť neobmedzil. Ak sme však nastavili zabezpečenie cez SSL s portom 995, začalo dochádzať k obmedzovaniu.

Video: Sťahovanie e-mailov bez šifrovania a s ním

(Pri väčšom a menšom vyťažení siete)

Poznámka: Na videu je vidieť logo T-Mobile. Test však prebiehal v sieti O2, nie v národnom roamingu. Logo je iba statickým obrázkom v brandovanej ovládacej aplikácii modemu. Akékoľvek ovplyvnenie výsledkov testovania touto aplikáciou je vylúčené.

Limitovanie ICQ sa nepotvrdilo. Posielali sme cez štandardný port služby 4 MB súbor, prišiel podobnou rýchlosťou, ako sťahovanie cez HTTP. Pokiaľ teda majú zákazníci so službou problémy, zrejme sú spôsobené preťažením siete v ich lokalite.

V testovacích lokalitách sme skúšali aj prenos cez stránky Rapidshare, pri ktorých operátor priznal rýchlostné obmedzenie. Sťahovanie prebiehalo s rýchlosťou 38,3 kbit/s.

fotogaléria

Sťahovanie z RapidShare

Začalo to zrejme na jeseň

Od kedy O2 aplikuje FUP, nie je úplne jasné. Indície ale smerujú k polovici októbra 2009. Vtedy si podozrivé správanie všimol prvý z čitateľov.

fotogaléria

Správanie sa siete od polovice októbra

Zaujímavosťou je, že operátor rýchlosť obmedzuje nielen používateľom O2 Data neobmedzene, ale aj pri 10 MB balíčku predplatených dát za tri eurá a aj pri platení po megabajtoch.

Operátor ale v tom čase i v tomto roku viacnásobne v diskusnom fóre tvrdil , že rýchlosť žiadnym spôsobom neobmedzuje.

Konkurenční mobilní operátori FUP priamo priznávajú: Orange pri internete na doma (po prekročení objemu dát príde k jasne definovanému spomaleniu), Slovak Telekom so značkou T-Mobile pri Mobilnom internete (P2P len v noci a s malou rýchlosťou). Výhrady máme ešte k Orangeu, ktorý pri svojich programoch Orange World neuvádza, že sú obmedzené na 3,6 Mbit/s, nie na maximum siete.

FUP, čiže zásady správneho používania služby, nie sú výnimkou ani v pevných sieťach - najmä pri DSL pripojení. Podmienky majú niektoré pripojenia vopred stanovené, iné limitujú len najväčších „sťahovačov“ s mesačnými prenosmi nad niekoľko stoviek gigabajtov.

TIP: Opatrenia voči sťahovačom: Ako obmedzujú operátori?

FUP nemá v podmienkach

O2 existenciu obmedzení v podobe FUP do piatku minulého týždňa nepriznal. Zmienka k dnešnej 11. hodine stále nebola na stránke, v letákoch, v cenníku ani vo všeobecných podmienkach (PDF súbor ).

Operátor síce na webe službu propaguje ako internet pre mobil, no zároveň nehovorí nič o obmedzení využitia na počítači. „Bez viazanosti môžete za mimoriadne výhodnú cenu plne využívať internet v mobile napríklad s prehliadačom Internet do vrecka, emailové služby a všetky svoje obľúbené internetové aplikácie. Už sa nemusíte obmedzovať,“ znie propagačná veta operátora na stránkach sk.o2.com/o2-data-neobmedzene . Limitovanie HTTPS pritom nie je vhodné ani pre mobil - moderné zariadenia ho pri vybraných aplikáciách môžu využívať.

V cenníku nie je o obmedzeniach ani veta. Body všeobecných podmienok (PDF ), ktoré by sa naň mohli vzťahovať, sú nasledovné:

13.5 Poskytovateľ je oprávnený obmedziť alebo prerušiť poskytovanie všetkých Služieb, ktoré sa poskytujú podľa zmlúv uzatvorených medzi Účastníkom a Poskytovateľom, ak Účastník porušuje Všeobecné podmienky alebo Cenník; ak Účastník používa zariadenie, ktoré nespĺňa požiadavky osobitných predpisov; v prípadoch, ak podľa uváženia Poskytovateľa existuje riziko, že Účastník nebude riadne a včas plniť budúce záväzky voči Poskytovateľovi; ak existuje dôvodné podozrenie, že Účastník alebo tretia osoba zneužívala alebo zneužíva Služby prostredníctvom Účastníkovej SIM karty; v prípadoch, keď je Poskytovateľ oprávnený požadovať od Účastníka zloženie zálohy alebo inej zábezpeky, ktorú Poskytovateľ stanoví; ak Účastník využíva Služby spôsobom, ktorý môže negatívne ovplyvniť prevádzku siete alebo ktorejkoľvek jej časti alebo kvalitu Služieb, ktoré sa poskytujú iným Účastníkom, alebo keď sa preukáže, že údaje poskytnuté Účastníkom boli nepravdivé alebo doklady v zmysle čl. 2.4 neplatné; v prípade podozrenia na podvodné dobitie Kreditu a/alebo na porušenie Zákona o platobných službách.

13.6 V prípade služby prenosu dát je Poskytovateľ oprávnený zamedziť šíreniu dát, ktoré Účastník šíri v rozpore s pokynmi Poskytovateľa, Zmluvou, Zákonom a/alebo inými všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky a/alebo v rozpore s dobrými mravmi. Poskytovateľ je oprávnený zamedziť Účastníkovi prístup k internetovým stránkam na určitých serveroch siete Internet s nelegálnym obsahom alebo s obsahom odporujúcim dobrým mravom.

13.7 Za zneužívanie služieb sa považuje aj využívanie Služieb iným spôsobom, ako sa uvádza vo Všeobecných podmienkach, Cenníku, písomných návodoch a pokynoch Poskytovateľa, prípadne spôsobom, ktorý nie je v súlade so Všeobecnými podmienkami, Cenníkom, písomnými návodmi a pokynmi Poskytovateľa.

Prvý bod dáva možnosť blokovať alebo rýchlostne limitovať „sťahovačov”, ale nie obmedzovať prevádzku všetkým používateľom už vopred. Jedine prostredný bod dáva operátorovi možnosť na preventívne limitovanie, ale selektívne. Určite nemôže ísť o všetky FTP servery. A P2P nie sú serverové služby, dáta si zdieľajú priamo používatelia.

Doplnené v sobotu o 13:35: Čitateľ našiel v podmienkach možnosť zaviesť dodatočné spôsoby ochrany, ak operátor usúdi, že zavedenie takejto ochrany je v prospech účastníka alebo siete:

3.2 Poskytovateľ má okrem ďalších práv uvedených vo Všeobecných podmienkach právo:(...)zaviesť dodatočné spôsoby ochrany siete Poskytovateľa a Služieb, ak usúdi, že zavedenie takejto ochrany je v prospech Účastníka alebo siete.

Táto formulácia dáva operátorovi širokú právomoc - sme si istí, že neustále limitovanie HTTPS či FTP a naopak neustále plné rýchlosti HTTP nie sú v prospech siete, problémom je ale, že o tom rozhoduje operátor. Zákazník s tým predsa súhlasil, keď podpisoval zmluvu alebo si aktivoval predplatenú kartu.

Záver: Pripojenie na základné použitie

(Komentár)

EDGE sieť O2 sa oproti konkurentom podľa našich testov líši väčším kolísaním rýchlostí v jednotlivých lokalitách (pohybujú sa od slabých po výborné) a „preventívnym“ FUP, ktorý už vopred obmedzuje použitie - a to aj pri bežnom surfovaní, akonáhle je šifrované.

Komunikáciu produktu ako internetu pre mobil hodnotíme vzhľadom na existenciu FUP nedostatočne. Operátor zákazníkom len jemne naznačuje odporúčané použitie, pritom podľa štýlu komunikácie v znamení férovosti by sme očakávali jasné priznanie FUP priamo na stránkach. Aspoň malé písmo, na ktoré si O2 sťažuje pri konkurencii a ktoré na popísanie vlastností produktu nepoužíva, by na FUP použiť mal.

Obrovským pozitívom operátora sú ceny. O2 láka na cenu 6 eur mesačne za neobmedzený balík dát, ktorú hodnotíme ako výbornú. Cena nižšieho dátového balíka (3 eurá) nie je vzhľadom na zahrnutý objem len 10 MB práve najatraktívnejšia, ide však o najnižšiu neviazanú cenu dátového balíka na Slovensku. Cena za megabajt - 0,95 eura - je na trhu tiež spodnou hranicou, ktorú konkurenti dorovnávajú len pri vybraných službách.

Vzhľadom na cenu chápeme, že sieť treba chrániť pred pokusmi pomalšie, ale lacno sťahovať mesačne jednu až tri desiatky gigabajtov. Prílišným sťahovaním by mohli trpieť zákazníci v niektorých lokalitách. Ak by spoločnosť obmedzila len prevádzku P2P sietí a Rapidsharu a o tomto fakte vopred informovala, nebol by žiaden dôvod na kritiku. Na limitovanie modernejšieho, šifrovaného spojenia ale nevidíme dôvod. Isteže, šikovný používateľ by pomocou neho dokázal skryť prevádzku, ktorá má byť blokovaná - ale to isté dokáže aj cez obyčajné HTTP.

V článku bola po publikácii opravená informácia na vyznačenom mieste. Video: Filip Hanker. Na meraniach sa podieľali Juraj Ducký, Filip Hanker, Ivan Kvasnica, Alexander Letkovský, Jaroslav Repák, Matej Švantner, Ján Trangel, Alojz Vlčko a Karol Zrelák. Redakcia používala FTP server spoločnosti Websupport , ktorá vyšla v ústrety aj dočasným prekonfigurovaním servera na naše potreby.