16.8.2010 00:00 | MobilMania

O2: Rýchlostný limit nie je FUP. Ide o prioritizáciu

Operátor zareagoval na kritiku obmedzovania HTTPS prenosov. Pripomína, že sa nikdy nechválil rýchlosťou. Vyjadrenia O2, komentár

Článok prvýkrát publikovaný 14.8, doplnený a presunutý na 16.8

Telefónica O2 Slovakia obhajuje rýchlostné stropy, ktoré vo svojej dátovej sieti uplatňuje na šifrované typy prenosov ako HTTPS, FTP prenosy, P2P prevádzku či sťahovanie cez stránky RapidShare. „Ponuka mobilných dátových služieb našej spoločnosti je určená predovšetkým na využívanie pripojenie na internet v mobilnom telefóne. Tomuto sú prispôsobené aj doplnkové služby (prehliadač Internet do vrecka, chat v mobile, e-mail v mobile) a takto je nastavená aj komunikácia smerom k zákazníkom pri predaji služby aj na našich webových stránkach,“ popisuje ponuku hovorca operátora René Parák.

Preventívne prioritizovanie

Nielen komerčná ponuka, ale aj mobilná dátová sieť O2 z technického pohľadu je podľa Paráka „prispôsobená a optimalizovaná pre pripojenie na internet v mobilnom telefóne.“ Ako vysvetlil pre MobilManiu, „internetové služby využívané primárne v mobilných telefónoch (web, e-mail, chat,...) majú v mobilnej dátovej sieti TO2SK prioritu pre ostatnou prevádzkou.“

Ako dokázali testy MobilManie, operátor služby prioritizuje neštandardne. Aby mali vybrané služby vždy plnú rýchlosť, ostatné už preventívne obmedzuje - v smere sťahovania dát a na rýchlosť priemerných 43,1 kbit/s. Ide o približne tretinu toho, čo sieť zvládne. Rozpätie rýchlostí HTTPS sa pohybuje od 36,5 do 48,1 kbit/s. Väčšie rýchlosti dosahujú lokality, kde je sieť - súdiac podľa rýchlostí klasických HTTP prenosov - viac v danej dobe vyťažená.

Na obr.: Limitovanie rýchlosti O2 pri HTTPS prenosoch. Špičky grafu znázorňujú chvíľkové HTTP prenosy

Podobné rozpätie dosiahla sieť aj s FTP prenosmi . V nárazoch ide o maximálne 60 kbit/s. MobilMania vybrané testy realizovala aj v noci okolo 1., resp. 3. hodiny, kedy sa predpokladá úplne minimálne až nulové vyťaženie siete.

Rýchlosť nepropagujeme, uvádza O2

Operátor pripomína, že sa nikdy nechválil rýchlosťou siete. „Naša spoločnosť nikdy klamlivo nezavádzala zákazníkov informáciami o vysokých prenosových rýchlostiach. Prenosová rýchlosť (maximálna ani minimálna) nikdy nebola parametrom ani komunikačným ťahákom žiadnej z mobilných dátových služieb TO2SK,“ uvádza Parák.

O rýchlosti ako slabine operátor vie, vyplýva z vyjadrení. „Naša spoločnosť si je vedomá, a tento fakt sme zákazníkom od začiatku aj komunikovali, že prenosová rýchlosť zodpovedá použitým technológiám GPRS/EDGE, je výrazne ovplyvňovaná externými aj internými faktormi siete a môže sa neustále meniť,“ podotkol Parák. Ďalej argumentuje, že žiadne dátové prenosy ani internetové služby spoločnosť „úplne neblokuje ani ich neznemožňuje obmedzením na úrovni nepoužiteľnosti. Toto sa týka aj momentov, keď by teoreticky bola sieť TO2SK prípadne niektorá jej časť úplne vyťažená.“ A dodáva, že aj pri využívaní služieb, ktoré nie sú určené pre mobilné telefóny, spoločnosť vždy účtuje cenu podľa cenníka.

O sieť sa stará

Neštandardné prioritizovanie podľa Paráka nie je jediným opatrením pre zabezpečenie kvality služby. „Naši technici v teréne, v regiónoch ako aj centrále v Bratislave a Prahe neustále mobilnú dátovú sieť sledujú, prakticky denne prispôsobujú potrebám zákazníkov a neustále rozvíjajú,“ uviedol v stanovisku pre MobilManiu.

O2 tiež hovorí, že pripraví lepšiu dátovú sieť. Bude to 3G sieť a stane sa realitou, keď príde čas. Potvrdil to výkonný riaditeľ a predseda predstavenstva spoločnosti Telefónica O2 Europe Matthew Key v rozhovore pre týždenník Trend. „Prirodzenú evolúciu mobilného biznisu smerom do dát neignorujeme, budeme do 3G investovať aj na Slovensku. Ako materská spoločnosť poskytneme slovenskému O2 v správnom čase zdroje na investície,“ uviedol. Zároveň sa však podľa neho spoločnosť nemá v tomto smere kam ponáhľať. „Keď sa teraz pozrieme na trh, náš rozmach nevykazuje žiadne známky spomalenia,“ ohradil sa voči možnému zaostávaniu operátora voči konkurentom.

3G sieť má O2 spustenú už teraz, ale len formálne, aby dodržal povolenie od Telekomunikačného úradu. Dva vysielače v centre Bratislavy fungujú v 3G režime, no len s 2G službami. Podľa hovorcu Telekomunikačného úradu Romana Vavra má operátor právoplatne povolené len tieto dva vysielače. Či si operátor pýtal povolenia na ďalšie, nespresnil.

Komentár: O2 si našiel náhradný pojem

Nazývať výrazné limitovanie vybraných typov prenosov prioritizáciou je nesprávne. Ak sa hovorí o dátach, prioritizáciou sa označuje uprednostňovanie vybraných dát na úkor iných v čase prenosu typov, ktoré majú prednosť. A to takmer vždy za podmienky, že existuje nejaké „úzke hrdlo“ kdekoľvek po trase dát a čochvíľa sa jeho priepustnosť vyčerpá alebo je už vyčerpaná. Nemôže však ísť o stav, kedy je kapacity zďaleka dostatok a dáta sú rýchlostne limitované napriek tomu.

Stav, kedy operátor selektívne znižuje rýchlosť vybraným typom dátovej prevádzky, sa nazýva uplatňovanie Zásad korektného využívania služby (FUP). Operátorov z tohto hľadiska možno deliť tých, ktorí žiadne FUP neuplatňujú; tých, ktorých FUP je úplne jasne stanovené a veľkú kategóriu tých, ktorí majú možnosť obmedzovania danú aspoň všeobecnejšie vo Všeobecných podmienkach pre svoje služby.

Do poslednej kategórie patrí aj O2. Jeho podmienky mu však umožňujú len blokovať alebo rýchlostne limitovať „sťahovačov” alebo zamedziť sťahovaniu nelegálnych súborov alebo dát, ktoré odporujú dobrým mravom. Nemôže obmedzovať prevádzku všetkým používateľom a už vopred. Doplnené 14.8 o 11:55: Čitateľ našiel v podmienkach možnosť zaviesť dodatočné spôsoby ochrany, ak operátor usúdi, že zavedenie takejto ochrany je v prospech účastníka alebo siete. Táto formulácia dáva operátorovi širokú právomoc - sme si istí, že neustále limitovanie HTTPS či FTP a naopak neustále plné rýchlosti HTTP nie sú v prospech siete, problémom je ale, že o tom rozhoduje operátor. Zákazník s tým predsa súhlasil, keď podpisoval zmluvu alebo si aktivoval predplatenú kartu.

O2 však vo svojom vlastnom diskusnom fóre viacnásobne tvrdil , že rýchlosť neznižuje. Naposledy koncom júla doslova uviedol, že by pripojenie malo ísť na maximum: „Naša spoločnosť poskytuje dátové služby prostredníctvom technológie GPRS/EDGE. Rýchlosť nie je našou spoločnosťou obmedzovaná alebo umelo znižovaná. Naši zákazníci môžu využívať plnú rýchlosť tejto technológie.“

Keďže FUP už O2 kvôli predošlým vyjadreniam nemôže oficiálne priznať, našiel si náhradný pojem - prioritizácia. Dokázať operátorovi, že skutočne nemá v sieti akékoľvek úzke hrdlo, cez ktoré najprv púšťa hlas a internú prevádzku, potom vybrané internetové služby a až potom tie ďalšie, na ktoré zhodou okolností vždy zostane len tretina bežnej rýchlosti, sa nedá. Sieť predsa cez deň môže byť vyťažená. V noci zase môže operátor prenášať svoje vlastné dáta. Máme teda pocit, že ide o výhovorku, ale celkom dobrú.

Smutné je, že na ochranu siete sa dali zvoliť lepšie metódy, napríklad znižovanie rýchlosti na základe objemu preneseného za istý časový úsek. No nikdy nie je neskoro súčasné obmedzenia prehodnotiť.