1.12.2010 09:00 | MobilMania

Test Zio Lupus L1: Pod lampou a pod lupou

Zio Lupus L1 sa snaží osloviť staršie generácie. Ak to neprezrádza dizajn, zabudovaná lupa určite. Niektoré nedostatky ho ale môžu potopiť.

V posledných mesiacoch sa aj na slovenskom trhu vykresľuje nová trieda telefónov. Je venovaná predovšetkým seniorom a používateľom s horším zrakom. Zariadenia z tejto kategórie spája niekoľko vlastností – obrie klávesy, obrie písmo na displeji a minimum funkcií. Všetky tieto atribúty spĺňa aj Zio Lupus L1. Navyše pridáva výklopný aktívny flip s lupou, SOS tlačidlo a integrovanú „lampičku“. Za prijateľnú cenu.

Kľúčové vlastnosti:

  • prijateľné rozmery aj s väčšími ovládacími prvkami
  • jednoduché ovládanie
  • rozmerné klávesy
  • SOS tlačidlo
  • flip s lupou
  • prisvetľovacia dióda

Hlavné nedostatky:

  • displej mohol byť riešený inak
  • lupa je náchylná na poškodenie
  • trojsmerový navigačný kláves je malý
  • nie je možné nastaviť veľkosť písma
  • kalendár sa dá len prehliadať
  • chýba rádio

Dizajn telefónu je čisto účelový, vzbudzuje ale pocit, že v rukách držíme outdoorový model. Môžu za to najmä pogumované plasty a odolne pôsobiaca zadná strana. Klamanie telom odhalíme už pri študovaní systémového konektora, ktorý nie je voči vonkajším vplyvom nijako chránený. Dojem odolnosti napokon nevzbudzuje ani kvalita samotnej konštrukcie. Za kratšiu dobu používania sa začali ozývať nevítané zvuky najmä z oblasti výklopného flipu.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Lupus pôsobí odolne, no zdanie klame

Na pogumovanom povrchu sa časom isto vyskytnú lesklé vyšúchané plochy, zadná strana nie je prakticky nijako chránená pri posúvaní po rovnom povrchu. Drobným vyvýšením je iba lemovanie SOS klávesu. Rozmery 116 × 54 × 14 mm sú slabo nadpriemerné. Naopak, hmotnosť 95 gramov v ruke akoby nebadať, čo spôsobilo jej jednoduché matematické rozloženie vzhľadom na veľkosť zariadenia.

Jediný systémový konektor sa dostal na ľavú hranu mobilu. Ide o spomínaný univerzálny microUSB formát. Pod ním nájdeme posuvný kláves, ovládajúci prisvetľovaciu diódu. Dióda si svoje miesto našla v hornej hrane. Na rozhraní týchto dvoch strán sa nachádza otvor pre pripevnenie pútka. Na pravý bok sa zas dostalo dvojtlačidlo regulácie hlasitosti.

Kruhový výrez v zadnej strane pri drvivej väčšine telefónov znamená prítomnosť fotoaparátu. Lupus nahradil šošovku užitočným SOS tlačidlom. Je zapustené a teda chránené proti nechcenému stlačeniu. Zároveň je však v núdzi ľahko prístupné. V spodnej časti zadnej strany nájdeme kryt batérie, ktorý je zhruba milimeter pod úrovňou zvyšku povrchu.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Zadná strana

Proti nežiadanému odnímaniu ho sčasti chráni otočná mechanická poistka. Pre jej odistenie nepotrebujeme žiadny špeciálny skrutkovač, postačí prst. Už po niekoľkých otvoreniach zadného krytu poistka ostala voľná a aj pri jemnom zatrasení telefónom sa ozýva hrkanie. Kryt ochraňuje batériu Li-Ion s kapacitou 850 mAh. Číslo to v tejto kategórii nie je nijak prekvapujúce, rovnako ako reálna výdrž. Tá sa pohybuje v hodnotách päť až sedem dní bežného používania.

Lupus plastus

Na prednej strane zaujme skupina červených klávesov. Ich výrazné farebné odlíšenie podvedome napomáha pohodlnejšiemu ovládaniu. Opačný efekt má malý ovládací kláves. Slúži síce iba na pohyb nahor a nadol, no väčšie prsty majú problém ho narýchlo nahmatať. Mýliť pritom môže aj vyvýšený potvrdzovací stred.

Po stranách nájdeme dvojicu kontextových tlačidiel. Tie plnia tradičný účel, teda potvrdenie alebo návrat späť. Na domovskej obrazovke im patrí funkcia rýchleho vytáčania prednastaveného čísla. Okrem toho v červenom zhluku nájdeme aj klávesy pre príjem a odmietnutie hovoru.

Numerická časť klávesnice sa nachádza o stupeň nižšie, za čo môže výklopný flip. Výškový rozdiel opäť neocenia väčšie prsty, ktorým bude robiť problémy horný rad. Zvyšok klávesnice je výborný. Dovolím si povedať, že spomedzi seniorských telefónov sa Lupus v tomto smere vydaril najviac. Jednotlivé tlačidlá majú dobre nastavenú odozvu, sú dostatočne odlíšené a nemusíme pritom pri písaní prekonávať veľké vzdialenosti medzi nimi. Biele podsvietenie pomôže v tme.

Flip, zakrývajúci klávesnicu, nie je len estetickým doplnkom. Je známe, že výrobcovia seniorských telefónov berú do úvahy najmä fakt, že starší používatelia majú problémy so zrakom. Zio to doťahuje do konca tým, že súčasťou tela mobilu je lupa. Ponúka 3,5-násobné zväčšenie, čo pre bežné použitie postačuje. Flip je aktívny, pri jeho odklopení sa odomkne klávesnica a dokáže tiež prijať a ukončiť hovor.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Lupa sčasti zakrýva klávesnicu 

V rámci zachovania hmotnosti je vyrobená z plastu, čo je jej najväčšia nevýhoda. Po pár mesiacoch nešetrného zaobchádzania sa stáva nepoužiteľnou. Na jej povrchu sa veľmi ľahko vytvoria drobné škrabance a vážnejším nárazom určite jej statika neodolá. Výrobca tento nápad mohol ešte vylepšiť a prisvetľovaciu diódu umiestniť tak, aby lupu pri používaní dopĺňala.

Displej sa nepodaril

TFT panel prekvapí svojou veľkosťou, uhlopriečka dosahuje až 2,2 palca. Na prvý pohľad pôsobí ako farebný, ostávame však iba pri inverznom zobrazení bieleho písma na modrom podklade. Toto riešenie nepovažujeme za najšťastnejšie, oveľa lepšou voľbou by bol klasický monochromatický displej s oranžovým či zeleným podsvietením. Mobil zaostáva v čitateľnosti na slnku a nepríjemné je aj pomalé prekresľovanie. Navyše, stačí ho mierne nakloniť a čitateľnosť rapídne klesá.

Domovská obrazovka pozostáva z informácií o aktuálnom čase a dátume, názvu aktuálne používaného operátora a stavového riadku. Tu vidíme malé ikony s ukazovateľom stavu signálu a batérie. Taktiež nás informuje o zvolenom vyzváňacom profile. Stavové ukazovatele mohli byť rozmiestnené po stranách domovskej obrazovky, kde by boli viditeľnejšie.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Domovská obrazovka * Hlavná ponuka je skromná

Ponuku tvorí iba jednoduchý zoznam funkcií. Jednotlivé nepotrebné položky v nastaveniach ľahko skryjeme. Nečakajte žiadne grafické zázraky, nedočkáme sa dokonca ani miniatúrnych jednoduchých ikon. Škoda, mohli lepšie ilustrovať jednotlivé funkcie. Písmo je dostatočne veľké, chýba ale možnosť nastavenia tejto veľkosti v rôznych úrovniach. Čo sa týka používateľskej prívetivosti, ponuka mohla byť prehľadnejšia.

Kričí aj keď netreba

Zio Lupus je dvojpásmový GSM telefón, siete UMTS mu nehovoria vôbec nič. Aj pri telefonovaní riešime v prvom rade prístup ku starším používateľom. Podstatné sú teda rozmerné číslice pri vytáčaní, čo mobil spĺňa. Ešte dôležitejšia je ale hlasitosť zvuku pri hovore. Ani tu sa nemajú záujemcovia čoho obávať, hluku je dosť.

Vyzváňanie neprehliadnu ani v susednej dedine a to isté platí o vibráciách. Hlučnosť vibrovania nie je primeraná k jeho sile, diskrétne teda nie je. Pri používaní sme si všimli zaujímavý nedostatok. Aj v tichom režime mobil pri vypínaní a zapínaní prehrával nepríjemne hlasitú, priam škriekavú melódiu. Nikde v nastaveniach sme nenašli možnosť jej vypnutia. Ako sme týmto naznačili, vo výbave nechýbajú vyzváňacie profily.

V ponuke nájdeme tiež telefónny adresár. Ten pracuje s údajmi na SIM karte, no disponuje tiež vlastnou pamäťou. 250 jednopoložkových kontaktov sa presne vyrovná bežnej SIM karte. Pri prehliadaní zoznamu vidíme na displeji iba jeden kontakt. Čo je dôležitejšie, nedarí sa nám v ňom hľadať postupným zadávaním znakov.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Funkcie pre telefonovanie

Textom sa dá s telefónom komunikovať iba prostredníctvom SMS správ. Editor zobrazí naraz dva riadky. Vie tiež znaky odpočítavať a problém mu nerobia ani dlhšie správy. Pri vymazávaní znakov pozor, stačí o zlomok sekundy dlhšie podržanie klávesu a správa sa vymaže kompletne celá. Zio neponúka žiadnu vlastnú pamäť na SMS. Ak otvoríme ľubovoľnú správu, prekvapivo nevidíme ako prvý text, ale dátum a čas, kedy bola prijatá. Pri čítaní opäť vidíme len dva riadky.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Práca so správami

Iba pozerať, nechytať

V doplnkových funkciách je Lupus veľmi skromný. Snaží sa chrániť cieľovú skupinu od zbytočného rozptyľovania. Myšlienka možno dobrá, no privítali by sme aspoň jednoduché FM rádio. Taktiež by nebolo na škodu, keby mobil ponúkol možnosť pridávať do integrovaného kalendára vlastné pripomienky. Takto sme obmedzení iba na jeho prehliadanie. Čísla v ňom sú veľmi malé, parametre displeja ale nepustia. Pre porovnanie a zlepšenie reputácie, konkurenčná Emporia Talk Premium na kalendár zabudla úplne.

Okrem toho nájdeme v ponuke aj jednoduchú kalkulačku a budík. Trojica upozornení môže vyzváňať buď jednorázovo alebo pravidelne vo zvolené dni. Posledným doplnkom je už spomínaná prisvetľovacia dióda, ktorej patrí samostatný kláves na boku mobilu. Svietiť dokáže aj pri vypnutom zariadení.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Doplnkové funkcie

Možno radšej lacnejšie

Zio Lupus L1 ponúka pridanú hodnotu, s ktorou sme sa doposiaľ nestretli. Použiteľnosť výklopnej lupy je však vzhľadom k povrchu, náchylnému na poškriabanie, otázna. Dôležitý by mal byť dobre čitateľný displej. Ten zas stráca svoju silu po vystavení slnku či naklonení do nesprávneho uhlu. Ani klávesnica nie je pre cieľovú skupinu najvhodnejšie riešená, väčšie prsty s ňou môžu mať problémy. Zamrzí tiež absencia obľúbeného FM rádia.

Na druhej strane, obrovským plusom je hlasitý reproduktor a pomôcť vie aj núdzové SOS tlačidlo či prisvetľovacia dióda. Za predajnú cenu vyše 60 eur však môžeme novým telefónom vyzbrojiť oboch starých rodičov, pokiaľ siahneme po niektorej z lacných Nokií, LG či Samsungov. Naše domnienky sa potvrdili aj v praxi. Trom seniorom sme nezávisle od seba na pár minút požičali Nokiu 1616 , LG GS101 a dvojicu seniorských zariadení Emporia Talk Premium a Zio Lupus L1. Nanešťastie pre Zio, presne v takomto poradí skončila aj ich obľúbenosť medzi oslovenými používateľmi.

Fotogaléria k článku

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria