11.2.2011 09:40 | MobilMania

Potvrdené: Nokia prechádza na Windows Phone

Platforma Windows Phone bude u Nokie kľúčová pre smartfóny vyššej triedy. Fínsky výrobca zmení organizačnú štruktúru aj vedenie. doplnené

Obsah článku doplnený a aktualizovaný

Nokia a Microsoft oznámili začiatok užšej spolupráce. Stephen Elop z Nokie a Steve Ballmer z Microsoftu o novom strategickom partnerstve hovoria vo videu zverejnenom na conversations.nokia.com .

Spolupráca prinesie nasadenie platformy Windows Phone na mobilné telefóny od fínskeho výrobcu. Do zariadení pribudne aj vyhľadávač Bing. Nokia zasa prispeje do spoločného projektu svojimi mapami Nokia Maps.

Nokia sa bude podieľať na definovaní budúcnosti Windows Phone. Prinesie svoje skúsenosti z hardvérového dizajnu a podpory jazykových verzií.

Spoločnosti prepoja aj marketingové aktivity, budú sa spolupodieľať na tvorbe aj realizácii kampaní. Výrobcovia spoja aj svoje obchody s aplikáciami.

Nokia okrem iného prispeje aj skúsenosťami v oblasti spolupráce s operátormi, a to najmä v oblasti zúčtovania za služby, čím sa umožní jednoduché účtovanie za služby Nokia Windows Phone v krajinách, kde sa málo využívajú platobné karty.

Microsoft poskytne vývojárske nástroje na tvorbu aplikácií pre Nokia Windows Phones, ktoré majú pomôcť expanzii celého nového mobilného ekosystému. Zároveň bude Microsoft podporovať vývoj on-line služieb s webovými úložiskami dát (tzv. cloud computing).

Tretí ekosystém

Za benefit považujú obe spoločnosti aj „spoločné pochopenie toho, čo je potrebné na budovanie a udržanie mobilného ekosystému, ktorý poskytne zážitok zo zariadenia, aplikácií aj služieb na trhu.“ Spojenie výrobcov a očakávané prístroje Nokia Windows Phones sa v materiáloch označujú aj ako Third Ecosystem (tretí ekosystém).

Nokia rozhodne nemá byť iba ďalším z radu výrobcov, ktorí Windows Phone nasadia. Plánuje sa veľmi intenzívna spolupráca. Spoločnosti budú disponovať potenciálom viacerých značiek ako Windows, Office, Bing, Xbox Live, NAVTEQ a Nokia. Nokia plánuje najmä skúsenosti na trhoch po celom svete a dostať nové zariadenia „do každého kúta sveta“.

Symbian bude sekundárny systém. Zariadenie s MeeGo do konca roka

Windows Phone sa stane primárnym operačným systémom pre smartfóny. Symbian sa stáva „frachizovou“ – sekundárnou platformou. Jeho podpora sa nekončí, keďže ho používa 200 miliónov používateľov po celom svete a v nasledujúcich rokoch sa očakáva predaj približne 150 miliónov ďalších kusov zariadení s týmto operačným systémom.

MeeGo sa stáva open-source platformou. Bude klásť dôraz na prieskum trhu a zisťovanie požiadaviek na zariadenia nasledujúcich generácií, ako aj na zisťovanie skúseností používateľov. Zariadenie s MeeGo uvedie Nokia do konca tohto roka.

Nový tím aj organizačná štruktúra

Strategické partnerstvo prináša aj nový tím, ktorý má ambície Nokia Windows Phone naplniť. Nový výkonný orgán sa volá Nokia’s leadership team a nahradí výkonnú radu.

Od prvého apríla bude mať Nokia novú organizačnú štruktúru s dvoma veľkými útvarmi - Smart Devices (smartfóny vyššej triedy) a Mobile Phones (mobilné telefóny pre masový trh). Útvar Smart Devices, ktorý má byť zodpovedný za naplnenie spoločnej stratégie s Microsofom, bude mať tri subdivízie – symbianové smartfóny, počítače MeeGo a strategické obchodné operácie.