15.2.2011 12:04 | Bleskovky MobilMania.sk

T-Mobile nasadí na Slovensku 21 Mbit/s do konca roka (MWC 2011)

Deutsche Telekom na MWC v Barcelone predstavil svoj program zrýchľovania mobilných sietí. Zrýchľovať chce siete nielen v USA a Nemecku, ale vo všetkých svojich pobočkách. Do konca roka má podľa informácií v tlačovej správe nasadiť zvýšenú rýchlosť sťahovania dát do 21 Mbit/s s technológiou HSPA+ aj na Slovensku.

Okrem Slovenska nasadí Deutsche Telekom technológiu HSPA+ do konca tohto roka aj v Chorvátsku, Českej republike a Macedónsku. V Nemecku a Rakúsku rýchlosť zdvojnásobí na 42 Mbit/s. Zvýšená rýchlosť odosielania cez HSPA+ sa už používa v sieťach pobočiek Deutsche Telekomu v Poľsku, Grécku a Bulharsku.

Cieľom operátora je pružne reagovať na vývin technológií a nasádzať ich tak, aby zákazník mohol surfovať na najrýchlejšom možnom pripojení. Preto plánuje vyvíjať aj iné dátové technológie ako vlastné WiFi hotspoty a LTE. Budovanie LTE sa zatiaľ týka v Európe iba Nemecka – tu operátor v roku 2010 pokryl LTE signálom 1000 lokalít, ktoré predým nemali dostupný broadband. Do konca roka 2011 chce pokryť ďalších 1500 takýchto lokalít.

T-Mobile pripomína, že na MWC sú predstavené aj zariadenia, ktoré zákazníkom umožnia naplno využiť zrýchlené dátové siete. Tie ponúkne svojim zákazníkom. Ide napríklad o Samsung Galaxy S II alebo LG Optimus Pad . Taktiež sa spomína Huawei E398 USB stick modem, ktorý je prvým zariadením pracujúcim v sieti s frekvenciami 800 MHz a 1,8/2,6 GHz, vďaka čomu sa s ním používateľ pripojí v  sieťach 2G, 3G aj 4G.

Cestu a pobyt redaktora na MWC 2011 v Barcelone hradí spoločnosť Slovak Telekom.