21.2.2011 00:00 | MobilMania

NTT DoCoMo ukázal v Barcelone vodeodolný aj drevený mobil

Portfólio operátora NTT DoCoMo je príkladom bláznivých nápadov, ktorými japonský trh hýri.

Na mobilnom kongrese v Barcelone je každoročnou samozrejmosťou aj stánok najvplyvnejšieho japonského operátora NTT DoCoMo. Obyvateľov východnej Ázie vystavené kusy ničím neprekvapia, európski návštevníci ich však s úsmevom a veľkým záujmom usilovne študujú. Niet sa čo čudovať, na konzervatívnej pôde starého kontinentu by si podobné modely ťažko hľadali stabilné miesto.

TIP: MWC 2011 na MobilMania.sk

Zaujímavé pritom je, že aj napriek filozofii pestrosti a elánu do života sa portfólio telefónov často neobmieňa. Niektoré nápady poznáme už z minulého roka a s niektorými sa pravdepodobne stretneme aj nabudúce. Ktoré modely budú dovtedy kľúčové?

SH-02B marimekko

Model SH-02B má predsa len nejaké korene aj v Európe. Môže za to fínska dizajnérska značka marimekko, ktorá navrhla sladké kvetinové vzory na jeho tele. Trojica farebných vyhotovení smeruje jednoznačne do dámskych rúk, i keď ktovie, čo Japoncov napadne.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

SH-02B marimekko

Funkčná výbava je štandardná aj na naše pomery. Véčková konštrukcia poskytla dostatok miesta pre 3,4-palcový displej s rozlíšením 480 × 854 bodov. Mobil si rozumie so sieťami tretej generácie, rovnako mu nerobí problém príjem GPS signálu či dokonca digitálnej televízie. Z multimediálnych funkcií je najpodstatnejší osemmegapixlový fotoaparát.

SH-04B a SH-04C Q-pot

Model SH-04B bol v uplynulom roku obrovským hitom. Šialený čokoládový dizajn sa presne trafil do vkusu zákazníkov, ktorí ho kupovali v húfoch. Mobil s trojpalcovým displejom, osemmegapixlovým fotoaparátom či GPS je vodeodolný, čo pri véčkovej konštrukcii prekvapuje.

Úspech chce zopakovať sušienkový variant SH-04C. Aby sme si nemysleli, že módna značka Q-pot iba kopíruje, displej narástol na 3,2 palca a fotoaparát zhotovuje snímky v rozlíšení až 9,6 Mpx. Telefonujúcu sušienku je možné ponoriť do omáčky aj čistej vody, je rovnako vodeodolná. Rozumie si s digitálnou televíziou a navigáciou.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

SH-04B Q-pot (prvé dva) a SH-04C Q-pot

P-03C LUMIX Phone

Séria kvalitných fotoaparátov od Panasonicu s prívlastkom LUMIX neostala nepovšimnutá ani v branži mobilných telefónov. Nejde iba o číry marketingový ťah, fotografie zhotovené telefónom P-03C vyzerajú skutočne použiteľne. Dizajn pripomína lacný kompakt, je však skôr účelový. Dostupný je v štyroch farebných vyhotoveniach.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

P-03C LUMIX Phone

3,3-palcový displej s rozlíšením 480 × 854 bodov je dotykový. Ovládaniu naviac pomáhajú funkčné klávesy a výsuvná numerická klávesnica. Parametre fotoaparátu zahŕňajú rozlíšenie 13,2 Mpx, prisvetľovanie xenónovým bleskom a nahrávanie HD videa. Nechýba GPS čip, televízia ani podpora sietí tretej generácie.

SH-08C Touchwood

fotogaléria
fotogaléria

Ekoteroristické skupiny môžu byť pokojné, SH-08C je vyrábaný iba z prebytočného dreva z japonských lesov. Pre drevenú zadnú stranu teda nepadajú hektáre stromových porastov a mobil sa v náväznosti na to snaží tváriť ako ekologický produkt.

Ktovie, čo je na tom pravdy. Ak však nie je ekologický, ergonomický je určite. Fazuľový tvar perfektne sedí v ruke a drevo je príjemné na dotyk. Spolu s chrómovými prvkami dodáva pocit luxusu. Displej má uhlopriečku 3,4 palca a zaužívané rozlíšenie 480 × 854 bodov. Nedôveryhodne vyzerajúca šošovka na zadnej strane zhotovuje snímky v päťmegapixlovom rozlíšení.

REGZA Phone T-01C

Výrobu tohto zaujímavého produktu má na svedomí Toshiba a je nám skutočne ľúto, že sa s ním neorientuje aj na európske trhy. Podarený vodeodolný smartphone s Androidom je totiž skvelý nápad. Odolnosť nemusí znamenať extrémne potápanie, takáto vlastnosť sa zíde napríklad aj v kuchyni, kúpeľni či za hustého dažďa.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

REGZA Phone T-01C

Okrem toho sa telefón chváli štvorpalcovým dotykovým displejom, dvanásťmegapixlovým fotoaparátom a prehrávaním videa vo vysokom rozlíšení za pomoci REGZA engine 3.0. Samozrejmosťou je GPS, televízia, ale aj podpora 3G sietí.

LYNX 3D SH-03C

Európa má LG Optimus 3D, Japonci zas tento podivný smartphone. Hlavným lákadlom je pomerne malý 3,8-palcový displej, ktorý v stánku usilovne lákal na rybičkový šetrič obrazovky. Ako inak, morské stvorenia boli trojrozmerné. S kľudným svedomím smieme prehlásiť, že na 3D obraz v LG sa pozerá lepšie.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

LYNX 3D SH-03C

LYNX 3D pracuje na platforme Android, update na dožívajúcu verziu 2.2 sa chystá až na jar. 9,6-megapixlový fotoaparát sám nezhotovuje trojrozmerné snímky, majiteľ je preto odkázaný na iné zdroje tejto výstrednej funkcie, či už ide o hry alebo obrázky. Napríklad rybičky.

Cestu a pobyt redaktora na MWC 2011 v Barcelone hradila spoločnosť O2.