15.4.2011 00:00 | MobilMania

Športujeme s mobilom (tipy na aplikácie)

Pre milovníkov športu a fitnes existuje hneď niekoľko zaujímavých aplikácii pre ich smartphony. Prinášame prehľad najlepších.

Jarné dni predstavujú pre aktívnych ľudí výzvu konečne si zabehať, vytiahnuť bicykel alebo praktizovať rôzne iné druhy športov, ktorým sa počas zimnej sezóny museli zrieknuť. Vybrali sme preto niekoľko praktických aplikácií, ktoré môžu športuchtivým používateľom mobilných telefónov pomôcť zaznamenávať či porovnávať namerané výkony. 

Cieľom týchto aplikácii je priebežne sledovať športové aktivity ako je chôdza, beh, cyklistika, no v zimnom období aj lyžovanie či snowboarding. Zozbierané informácie sa zobrazujú na obrazovke zariadenia. Väčšina z nich používa pre svoje správne a korektné fungovanie dáta GPS, akcelerometer alebo gyroskope, pričom minimalizujú potrebu používateľských vstupov počas športových aktivít.

Vo všeobecnosti dokážu analyzovať výsledky, na základe ktorých je možné porovnávať výkony nazbierané za určité obdobie. Niektoré sú prepojené so sociálnymi sieťami, disponujú grafom, meračom srdcovej frekvencie alebo dokonca zobrazujú zvládnutú cestu.

V tomto smere samozrejme nikto neostane ukrátený. Pre jednotlivé operačné systémy je v ich internetových obchodoch k dispozícii pestrá paleta športových aplikácií. Výber teda zostáva na našich potrebách a na operačnom systéme, ktorý používame. Ukážeme si tie najzaujímavejšie možnosti.

Sports Tracker

Prvou ponúkanou aplikáciou pre operačný systém Symbian je Sports Tracker. Po pripojení cez GPS signál je táto aplikácia schopná sledovať priemernú rýchlosť na bicykli alebo nadmorskú výšku. Sports Tracker ponúka mapy, kalkulačku pre čas a vzdialenosť, počítač krokov a s kompatibilným HR pásom (hearthrate) dokáže merať srdcovú frekvenciu.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Všetky dáta sa ukladajú do kalendára, takže je možné mapovať pokrok, nájsť svoje silné a slabé stránky a zdieľať ich s ostatnými na oficiálnej stránke aplikácie alebo na Facebooku. Tento športový pomocník je k dispozícii zadarmo.

Produkt Operačný systém Stiahnutie Cena
Sports Tracker Symbian Ovi Store (0,93 MB) freeware

Endomondo

Endomondo Sports Tracker je ďalšou športovou aplikáciou. Pomocou vstavaného GPS v mobilom telefóne sleduje beh, cyklistiku, turistiku, lyžovanie a mnohé iné športy. Na konci aktivity dostaneme spätnú väzbu na svoj ??výkon. Endomondo v sebe zahŕňa sledovanie času, vzdialenosti, rýchlosti, nadmorskej výšky, tepu, spálených kalórií, komunikáciu s priateľmi a zachytáva históriu.

Taktiež po zaregistrovaní na stránkach výrobcu môžeme sledovať podrobnú analýzu a súťažiť s ostanými členmi. Endomondo je  zadarmo dostupná pre viaceré operačné systémy . V Android Markete ju nájdeme aj v profesionálnej verzii, používatelia Androidov na Slovensku si ju však neužijú, pretože sťahovanie z Android Marketu neumožňuje nákup platených aplikácií.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
Produkt Operačný systém Stiahnutie Cena
Endomondo Viaceré OS Ovi Store (0,79 MB) freeware

NIKE+ GPS

Aplikácia Nike+ GPS je určená špeciálne pre zariadenia používajúce operačný systém iOS. NIKE+ ponúka funkciu ako Push Challenge, ktorý motivuje na lepšie výkony alebo funkciu Challenge Me. Tá je skôr komerčného charakteru a ponúka spätnú väzbu a povzbudenie od športovcov Nike a rôznych osobností.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Kombináciou GPS signálu a Nike technológii je možné sledovať svoj ??beh v interiéri alebo exteriéri. Samozrejme existuje možnosť uloženia výsledkov a ich zosynchronizovania s účtom na stránke výrobcu , kde si môžete vytvoriť vlastný profil. Funkcia je plne funkčná cez iPhone alebo iPod Touch. Cena v App Store je 1,40 eur.

Produkt Operačný systém Stiahnutie Cena
Nike+ GPS iOS App Store (14,0 MB) 1,40 €

RunKeeper PRO

fotogaléria
fotogaléria

Pre menej komerčne založených športovcov je k dispozícii bezplatná aplikácia s názvom RunKeeper PRO. Je bohatá na mnoho, síce už spomenutých funkcií, no predsa ponúka niečo viac. Na začiatku aktivity si môžeme prednastaviť čas trvania danej dráhy a cez slúchadla nás aplikácia oboznámi, či sme pozadu alebo nie.

Ďalšou zaujímavou funkciou je Geo-Tagged Photos. Po zosynchronizovaní s RunKeeper.com sa nám zobrazí mapa a ak sme počas športovania stihli urobiť pár fotiek, tak sa nám vyznačia na exaktnom mieste ich vytvorenia. RunKeeper PRO je možné použiť cez iPhone a iPod Touch.

Produkt Operačný systém Stiahnutie Cena
RunKeeper PRO iOS, Android App Store (8,8 MB) Android Market (2,4 MB) freeware

OruxMaps

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Aplikácia OruxMax je určená pre zariadenia s operačným systémom Android. Jej obrovskou výhodou voči svojim súperom je fungovanie v offline režime, teda bez nutnosti pripojenia na internet. On-line režim je podobný ako pri ostatných podobných aplikáciách, teda mapy sú načítavané prostredníctvom internetového pripojenia.

Off-line režim funguje na báze stiahnutia mapy do pamäte telefónu. Aplikáciu si tak môžu užiť aj športovci bez internetu alebo vysokohorskí turisti. Mapovanie sa aj napriek tomu ukladá do pamäte a po následnom zosynchronizovaní zariadenia s počítačom si môžeme prekonanú trasu prezrieť.

Produkt Operačný systém Stiahnutie Cena
OruxMaps Android Android Market (2,9 MB) freeware

Running Tracker

fotogaléria
fotogaléria

Veľmi jednoduchou, ale presnou aplikáciou pre Androidy je Running Tracker. Je vhodný aj pre jogging, pretože dokáže merať aj veľmi krátke vzdialenosti.

Čo sa týka funkcií, tak spomenúť môžeme asi iba prepnutie medzi míľou a kilometrom a prezeranie mapy.

Pre nenáročných užívateľov je však Running Tracker postačujúci.

Produkt Operačný systém Stiahnutie Cena
Running Tracker Android Android Market (115 KB) freeware

Možno práve stiahnutie niektorej zo spomenutých aplikácií bude motiváciou pre začiatok športovej sezóny. Výhody týchto aplikácii ocenia nielen aktívni športovci, ale aj občasní či sezónni vyznávači rôznych športových aktivít. Ak teda máte potrebu zaznamenávať si svoje výkony, porovnávať svoje výsledky s priateľmi, či priebežne sledovať zlepšovanie kondície, tak predstavené aplikácie určite splnia svoj účel.