20.4.2011 11:19 | Bleskovky MobilMania.sk

Apple žaluje Samsung kvôli produktom línie Galaxy, vraj kopíruje (Doplnené)

Spoločnosť Apple zažalovala svojho konkurenta Samsung Electronics. Podľa Apple kopírujú produkty línie Galaxy vo viacerých atribútoch iPhone a iPad. Uvádza sa to v žalobe, ktorú podal Apple minulý piatok v USA na Okresnom súde v severnej Kalifornii.

Hoci Samsung vo vlastných zariadeniach používa alternatívny operačný systém Android, Apple sa v žalobe sústreďuje prevažne na dizajnové prvky, ako je vzhľad a usporiadanie ikon na dotykovom displeji.

„Nie je náhoda, že niektoré produkty Samsungu sa výrazne podobajú na iPhone a iPad, počnúc tvarom hardvéru, cez používateľské rozhranie, dokonca až po spôsob balenia. Sme proti takémuto očividnému porušovaniu našich práv a vlastné nápady si budeme chrániť,“ cituje zástupcu Apple portál AllthingsD.com . „Takéto kopírovanie je naozaj zlé“, píše v oficiálnom vyhlásení hovorca spoločnosti Apple Kristin Huguet.

Samsung zaujal k celej veci jednoznačné stanovisko. Podľa vyjadrenia uverejneného v britskom Daily Mail sú „všetky výrobky Samsungu vytvorené na základe výskumu a vývoja výhradne v spoločnosti Samsung a spoločnosť sa proti takýmto žalobám plánuje tvrdo brániť“. „Vývoj technológií je kľúčom k nášmu úspechu,“ komentovala spoločnosť.

Apple na výraznú podobnosť s vlastnými produktmi upozorňuje pri modeloch Samsungu, ako sú smartphony Galaxy S 4G, Epic 4G či Nexus S, ale aj v prípade tabletu Galaxy Tab. Celkovo proti konkurentovi vzniesol 16 obvinení zahŕňajúcich nezákonné obohacovanie sa, porušenie ochrannej známky a zneužitie cudzieho patentu. Citlivo vníma napríklad totožný tvar ikon na displeji, ktoré majú podobu štvorcov so zaoblenými hranami, cituje agentúra Reuters jednu z námietok Apple.

Medzičasom sa americký výrobca dozvedel výsledky iného súdneho sporu. Žalobu smerovanú proti smartphonom Nokie a HTC takisto súvisiacu so zneužitím patentov vyhodnotil súd ako neopodstatnenú. Nový spor Apple so Samsungom má o zaujímavý rozmer navyše – uvedená firma totiž dodáva mikročipy používané v niektorých produktoch Apple, pripomína Wall Street Journal .

Samsung sa považuje za najsilnejšieho rivala firmy Apple. Vo svojich prístrojoch z rady Galaxy používa operačný systém Google Android, ktorý priamo konkuruje systému od Apple.