28.4.2011 00:00 | Recenzie
Video

Test Sony Ericsson Xperia Neo: Menej je viac

Model Xperia Neo poskytuje 3,7-palcový displej, nový Android a moderný dizajn. Konkurencia je jasná. video

Sony Ericsson prekvapuje čím ďalej, tým viac. Po funkciami preplnenom modeli Xperia Arc prichádza skromnejší Neo. Kompromisov v porovnaní s vybavenejším súrodencom nie je veľa. Najpodstatnejším je menšia uhlopriečka displeja, ktorá však napokon môže mnohým vyhovovať. Na oplátku pridáva kvalitnejšiu konštrukciu a tak má väčší predajný potenciál.

fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 01 Zdroj: Zive.sk

Xperia Neo je menšou variáciou najvybavenejšieho Arcu

Pevný a moderný

Dizajnové línie už na prvý pohľad zapadajú do portfólia výrobcu. Oceňujeme originalitu, v záplave sivých myšiek konkurencie pôsobí aspoň sčasti odlišne. Použité materiály nie sú z tých luxusných, ide o bežný lesklý plast. Ten je ale príjemný na dotyk a v konečnom dôsledku lacno vôbec nevyzerá.

fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 03 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 04 Zdroj: Zive.sk

Dizajn je moderný

Zaslúžila sa o to kvalita konštrukcie. Po predchádzajúcich skúsenostiach s telefónmi Sony Ericsson sme čakali najmä katastrofálny zadný kryt. Neo príjemne prekvapil, všetky časti až podozrivo dobre sedia na svojom mieste.

fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 13 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 14 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 15 Zdroj: Zive.sk

Kvalitné plasty nerobia hanbu konštrukcii

Oblé tvarovanie skvelo sadne do ruky, pri pevnejšom uchopení občas nechtiac stláčame spúšť fotoaparátu. Rozmery 116 × 57 × 13 mm nie sú nijak prehnané, snáď len v porovnaní s Arcom menej zaujme hrúbka. Plasty znížili hmotnosť na 126 gramov.

Zaujímavo sú vytvarované aj boky telefónu. Ovládacie prvky sa sústreďujú na pravú hranu, kde nájdeme dvojtlačidlo ovládania hlasitosti, drobný zámok displeja a spúšť fotoaparátu s dvomi polohami. Zámok mohol byť výraznejší, nie malý a zapustený. To isté platí aj pre spúšť fotoaparátu, tá je však aspoň odlíšená vystúpeným lemovaním.

V striebornom lemovaní pravej hrany sa nachádza aj malá informačná dióda, indikujúca zmeškané udalosti alebo nabíjanie. Na hornej hrane spočiatku vidíme iba 3,5 mm jack pre pripojenie slúchadiel. Po odhalení dvojice plastových krytiek napokon objavíme klasický microUSB konektor a port pre HDMI výstup. MicroUSB konektor je rezaný netradične do tvaru štvoruholníka, s kompatibilitou ale nemá problém. Okrem pripojenia k počítaču slúži aj pre nabíjanie.

fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 06 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 10 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 12 Zdroj: Zive.sk

Trojica konektorov

Po stranách nenahmatáme slot pre pamäťové karty. Umiestnený je až pod zadným krytom. Telefón nie je pre výmenu nutné vypínať, nenachádza sa až pod batériou. To neplatí pre SIM kartu, ktorá je krytá akumulátorom o kapacite až 1 500 mAh. Pri striedmejšom používaní je schopná mobil udržať pri živote približne tri dni. Odnímanie krytu je jednoduché a rýchle, rovnako ako výmena kariet.

fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 07 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 08 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 11 Zdroj: Zive.sk

Pod krytom

Menšia uhlopriečka nemusí prekážať

Uhlopriečka displeja dosahuje hodnotu 3,7 palca. Mnohí to považujú za ideálny kompromis, o čom svedčia aj predaje konkurenčného HTC Desire. Ak teda váhate medzi modelmi Neo a Arc, aj napriek silnému pokušeniu sa výhradne uhlopriečkou neodporúčame riadiť. Neo poskytne displej, ktorého všetky kúty bez problémov pokryjú aj menšie prsty, pritom informácie sú detailne viditeľné a bohato postačujúce je aj zvolené rozlíšenie 480 × 854 bodov.

Výrobca taktiež prezentuje povrch, ktorý je sčasti odolný voči poškriabaniu. Samozrejmosťou je podpora viacerých dotykov súčasne, s čím sa spája použitá kapacitná technológia. Reklamné materiály hrdo pripomínajú Sony Mobile BRAVIA Engine, vďaka ktorému by mali byť najmä multimediálne súbory vernejšie zobrazené. Nemáme námietky, obraz je naozaj kvalitný. To neplatí o pozorovacích uhloch LCD panela, pri výraznejšom náklone mení Neo farby. Čitateľnosť na priamom svetle je priemerná.

fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 16 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 17 Zdroj: Zive.sk

Pozorovacie uhly displeja

Štvorica androidových klávesov bola zredukovaná na trio. Zo skupiny vypadlo tlačidlo vyhľadávania, ktoré Sony Ericsson nahrádza softvérovým panelom na domovskej obrazovke. Vcelku logické. Zvyšná trojica je tvarovo zúžená na minimum, napriek tomu sa s klávesami pracuje dobre. Zišlo by sa však aspoň minimálne podsvietenie, spočiatku si ich v tme budete mýliť. Slabé svetlo žiari z ich medzier, no popisy neosvetlí.

Rýchly aj po grafických úpravách

Xperia Neo dostala do základu solídny hardvér. Základom je procesor s čipsetom Qualcomm MSM8255, taktovaný na frekvenciu 1 GHz. Pomáha mu grafický akcelerátor Adreno 205. Systém má k dispozícii 512 MB pamäte RAM a 320 MB používateľskej pamäte. Tá je rozšíriteľná microSD kartami, v balení by sa mala nachádzať pamäťovka s kapacitou 8 GB.

Ak porovnáme hardvér s konkurenčným HTC Desire S, udrie do očí nižšia kapacita RAM. Do úvahy ale treba brať náročnosť grafickej nadstavby HTC Sense. Neo síce tiež neostal pri základnom továrenskom rozhraní Androidu, no jeho prostredie je na požiadavky skromnejšie. Vďaka tomu sa nemusíme obávať spomalených reakcií, telefón je svižný a zaváha len málokedy. Softvérová stabilita už stopercentná nie je, občasné „kiksy“ by mohli vyriešiť ďalšie aktualizácie.

Aktuálnosť systému nie je zvyčajne silná stránka smartphonov Sony Ericsson. Presvedčiť sa o tom mohli majitelia predchádzajúcich generácií radu Xperia. Nové modely ale pôsobia celkom sľubne, napríklad aj vďaka prítomnému najnovšiemu Androidu 2.3 Gingerbread.

Systém s množstvom aplikácií

Používateľské rozhranie sa grafickou podobou od klasického Androidu líši na prvý pohľad, princíp ovládania ale zostáva rovnaký. Domovská obrazovka poskytne viacero kariet a tiež priestor na „pripnutie“ rôznych widgetov. Výrobca sa chváli vlastným rozhraním Timescape, ktoré vo svojej podstate zlučuje komunikačné funkcie vrátane sociálnych sietí do jedného, graficky prehľadného okna.

fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot01 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot02 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot16 Zdroj: Zive.sk

Domovská obrazovka a Timescape

Svoju funkciu výborne plní najmä vo vlastnom widgete na domovskej stránke. Hlavná ponuka je tvorená maticou graficky upravených ikon. Tie sa radia nie do nekonečného zoznamu, ale do kariet, medzi ktorými sa posúvame horizontálne. Ikony je možné medzi sebou jednoducho a rýchlo presúvať.

Štandardnú a nemennú výbavu Androidu do bodky pozná každý priaznivec tohto systému. Tešiť sa tak môžeme na dobre synchronizované organizačné funkcie i kontakty, skvelú spoluprácu s mailovým kontom či prepracované lokalizačné služby Google (za pomoci zabudovaného GPS prijímača). V oblasti textovej komunikácie zaujme možnosť výberu grafickej podoby softvérovej klávesnice. Pripravené sú taktiež samostatné aplikácie pre sociálne siete Facebook a Twitter.

fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot06 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot07 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot08 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot09 Zdroj: Zive.sk

Kontakty sa synchronizujú

fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot10 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot18 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot19 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot23 Zdroj: Zive.sk

Textová komunikácia, kalendár a aplikácia Facebook

Sony Ericsson sa snažil prispieť aj vlastným dielom a tak v záplave ikon nájdeme aplikáciu Hanashi (v našom prípade sa ju spustiť nepodarilo), virtuálne pohľadnice, vlastný editor kancelárskych súborov OfficeSuite, vyhľadávač piesní podľa nahratej zvukovej vzorky TrackID či službu PlayNow.

O prísun aplikácií z tretej strany sa stará Android Market, pozor ale na kompatibilitu kvôli menej štandardnému rozlíšeniu displeja. V konečnom dôsledku hodnotíme upravený systém lepšie ako pôvodný, v niektorých smeroch možno aj podarenejší ako ten od HTC.

fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot17 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot21 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot22 Zdroj: Zive.sk

Android Market - TrackID

Dátová výbava zahŕňa základné GPRS a EDGE, k čomu sa naviac pridávajú siete tretej generácie. V tomto prípade je podstatná nadstavba HSDPA do prenosovej rýchlosti 7,2 Mbps a HSUPA do 5,76 Mbps. Wi-Fi je samozrejmosťou, telefón sa vie premeniť na hotspot a preniesť multimédiá do iného zdroja vďaka DLNA. Lokálne prenosy spravuje Bluetooth a USB.

fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot15 Zdroj: Zive.sk

Webový prehliadač

Kam sa podeli multimediálne telefóny?

Pri pohľade na nové Sony Ericssony napadá otázka, kam sa stratilo nadšenie okolo multimediálne naladených telefónov. Neo na túto stránku nezabúda a to je obrovské plus. Podarený hudobný prehrávač je doplnený o spomenuté funkcie PlayNow a TrackID, zíde sa tiež FM rádio s RDS. Rozhranie nie je naladené vo výhradne funkcionalistickom štýle, snaží sa tváriť aj moderne a originálne.

fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot12 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot13 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot14 Zdroj: Zive.sk

Multimédiá

Dôraz sa kladie aj na obrazové snímanie. Jednak máme k dispozícii kvalitný 8 Mpx fotoaparát s autofocusom a prisvetľovacou diódou a jednak vieme nasnímať HD video v rozlíšení 1 280 × 720 bodov s frekvenciou 30 snímok za sekundu.

Z ďalších aspektov multimediálnej výbavy stojí za pozornosť HDMI výstup. Zamrzí chýbajúca natívna podpora DivX formátu, ktorá by v podobne naladenom smartphone v žiadnom prípade nemala chýbať.

Testovacie fotografie:

fotogaléria
obr 2011 testy seneotest fotka01 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest fotka02 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest fotka03 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest fotka04 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest fotka05 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest fotka06 Zdroj: Zive.sk

Z praktickej stránky musíme vyzdvihnúť umiestnenie šošovky fotoaparátu. Zatiaľ čo u Xperie Arc sme preklínali polohu pri hornej hrane a neustále kazenie záberov prstami, Neo šošovku usadil viac do stredu. Chce to poriadnu dávku nešikovnosti, aby ruka fotografa pokazila snímanie. Spôsob zapustenia šošovky ľahko priláka zrnká prachu, pre vyčistenie postačí odstrániť zadný kryt a pretrieť handričkou.

Testovacie video: 

Hodnotenie: Späť v hre

Sony Ericsson podnikol niekoľko veľmi dobrých krokov na to, aby sa vrátil medzi elitu. Operačný systém bude ale treba v budúcnosti udržiavať pri živote pravidelnými aktualizáciami, čím si zatiaľ nemôžeme byť istí.

fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 02 Zdroj: Zive.sk

Xperia Neo nemá problém s rýchlosťou reakcií, ba dokonca ani s kvalitou konštrukcie. Spolu s vhodne zvolenými rozmermi, výborným dispejom a kvalitnou multimediálnou výbavou sa v pomyselných rebríčkoch potenciálnych predajov umiestňuje veľmi vysoko.

Najväčším konkurentom je pre novinku HTC Desire S . So zvučným menom sa ťažko súperí, rovnaký problém nastane aj v prípade Nokie N8 či Apple iPhone 4 . Priaznivci značky sa budú trápiť nad Xperiou Arc , celkový dojem ale predsa len nahráva menšiemu a lacnejšiemu modelu. Cena štartuje na vhodne zvolenej sume 380 eur, ktorá po pár týždňoch isto ešte aspoň minimálne klesne.

Fotogaléria k článku

fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 01 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 02 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 03 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 04 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 05 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 06 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 07 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 08 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 09 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 10 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 11 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 12 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 13 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 14 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 15 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 16 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest 17 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest fotka01 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest fotka02 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest fotka03 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest fotka04 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest fotka05 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest fotka06 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot01 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot02 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot03 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot04 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot06 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot07 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot08 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot09 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot10 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot12 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot13 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot14 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot15 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot16 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot18 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot19 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot21 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot22 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot23 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy seneotest screenshot17 Zdroj: Zive.sk