24.5.2011 13:39 | MobilMania

O2 posúva štart 3G siete. Príde naraz pre 30 % ľudí

Operátor tvrdí, že lokality postupne pripája už od začiatku mája. No spustiť ju chce až v druhej polovici júla. Detaily k testovacej prevádzke.

Operátor tvrdí, že lokality postupne pripája už od začiatku mája. Spustiť ju chce až v druhej polovici júla.Spoločnosť Telefónica Slovakia spustí komerčnú prevádzku 3G siete 18. júla. Vtedy má sieťou pokrývať okolo 30% populácie. Do niekoľkých týždňov sa má pokrytie zväčšiť na 33 %, následne do konca roka 2011 už neporastie.„S komerčným spustením 3G siete pripravujeme pre našich zákazníkov hneď niekoľko zaujímavých aktivít. Preto sme sa rozhodli službu odštartovať tak, aby sa mohol zapojiť čo najväčší počet našich zákazníkov na plánovane pokrytom území," zdôvodňuje riaditeľ komunikácie spoločnosti Telefónica Slovakia.

Firma chcela pôvodne službu spustiť od 1. júna , zákazníci mali mať možnosť testovať sieť už v máji.

Ktoré lokality budú pokryté

Rozšírená 3G sieť bude pokrývať v polovici júla mestá Bratislava, Senec, Malacky, Trnava, Nitra, Nové Zámky, Komárno, Levice, Prievidza, Trenčín, Považská Bystrica, Žilina, Martin, Liptovský Mikuláš, Banská Bystrica, Zvolen, Prešov, Košice, Bardejov, Michalovce a Humenné. V druhej polovici júla prebehne ukončenie plánovaného pokrytia Bratislavy, Košíc a Pezinka. V auguste bude podľa operátora nasledovať Spišská nová Ves a Poprad.

Testovacia prevádzka: Len obmedzene

Operátor chce podľa Paráka umožniť testovanie siete dva až tri týždne pred oficiálnym štartom. Vyššie rýchlosti internetu ale pôjdu len zákazníkom bez dátových balíčkov. Tí s nimi - 10 MB za 3 eurá alebo neobmedzenom za 6 eur - budú mať aj v 3G sieti rýchlosti podobné 2G sieťam s rozšírením EDGE.

Zákazníkov bez balíčkov chce operátor vhodne upozorniť, že majú vyššie rýchlosti, aby nepresurfovali veľa peňazí. Spôsob podľa Paráka ešte nie je jasný.

V sieti ponúkne O2 rýchlosť do 1 Mbit/s, pripojenie má byť prioritne určené pre mobilné telefóny. „Nebudeme poskytovať alternatívy k pevnému pripojeniu,“ uviedol v polovici apríla Parák. 

Ceny pripojenia ešte nie sú známe. Operátor ponúkne 3G pripojenie aj na predplatených produktoch. Hardvér neplánuje dotovať, iba ponúkať za plnú sumu. Viac o plánoch operátora s 3G.

Harmonogram pripájania miest 

Týždeň Mesto
18 (od 2. mája) Senec, Malacky 
19 Bratislava V, Prievidza
21 (tento týždeň) Banská Bystrica, Prešov, Nové Zámky, Komárno, Trnava, Liptovský Mikuláš, Michalovce, Zvolen, Martin, Bardejov, Humenné
22 Trenčín, Levice
23 (od 6. júna) Nitra
24 Žilina, Považská Bystrica
25 Bratislava I, Košice časť 1.
26 Bratislava IV
27 Košice časť 2.
29 (Spustenie siete) Pezinok
30 Bratislava II, III
32 Poprad, Spišská Nová ves