13.9.2011 00:00 | MobilMania

Test HTC EVO 3D: Náčrt budúcnosti

Zdroj: Zive.sk

Špičkové HTC stavia svoj úspech na operačnom systéme Android, prostredí HTC Sense, výbornej výbave a najmä na 3D snímaní i zobrazovaní.

V okamihu, keď sa začali objavovať prvé smartphony s 3D zobrazovaním a dvojicou šošoviek na zadnej strane, mal takmer každý fanúšik mobilných technológií pocit, že presne týmto smerom sa budeme uberať.

Skeptici v tom ale videli úplnú zbytočnosť – nárast rozmerov a hmotnosti kvôli vlastnosti, ktorá nemá žiadny praktický význam. Áno, nemá. Ale to nemal v telefónoch spočiatku ani farebný displej alebo GPS. Nechajme sa prekvapiť, kam nás 3D technológia zavedie. Prvé pokusy dopadli prinajmenšom zaujímavo.

Červenú vymenil za zlato

HTC EVO 3D nie je vo svete úplný nováčik. Európska verzia, s ktorou sa napokon stretávame aj u nás, bola iba gestom zo strany výrobcu. Pôvodne sa totiž rátalo len s americkým trhom. Na prvý pohľad uvidíme rozdiel iba na zadnej strane, červené lemovanie šošoviek fotoaparátu bolo vymenené za medeno-zlaté.

Dizajn je aj vďaka tomu podarený, EVO je aspoň malým odlíšením medzi zvyškom takmer rovnakých smartphonov. Líši sa tiež rozmermi a hmotnosťou, ktoré poriadne stúpli. Hodnoty 126 × 65 × 12,1 mm a 170 gramov naznačujú, že telefón bude v určitých situáciách prekážkou. Vo vrecku ho je cítiť, menšia dlaň ho ani poriadne neobčiahne a na ranný beh ho so sebou pravdepodobne nosiť nebudete.

fotogaléria
obr 2011 testy evo3d rec 01 Zdroj: Zive.sk

Ak hľadáme pozitíva, musíme vziať do úvahy kvalitu konštrukcie. Tá je na úrovni, miernu vôľu by sme síce miestami našli, ale pri používaní nám pod rukami nič nevŕzga a plasty sú príjemné na dotyk. Absenciu kovu sa neodvážime kritizovať. Kvalite by to prospelo, no hmotnosť je už viac než postačujúca a nikto netúži po jej zvyšovaní.

Na bokoch púta najviac pozornosti spúšť fotoaparátu. Výrobca ju umiestnil na pravú stranu spolu s nenápadným dvojklávesom regulácie hlasitosti a malým posuvníkom. Jej plusy objavujeme iba pri fotení a natáčaní videa, inak je skôr na obtiaž. V dlani prekáža, vyvoláva pocit, že telefón je ešte mohutnejší. Konkurenčný LG Optimus 3D padne do ruky oveľa lepšie.

fotogaléria
obr 2011 testy evo3d rec 03 Zdroj: Zive.sk

Posuvník, umiestnený vedľa spúšte, slúži na rýchle prepínanie medzi 2D a 3D snímaním. Vcelku užitočné, už pred spustením fotoaparátu vieme, s čím budeme pracovať a vyhneme sa nastavovaniu pomocou virtuálnych ovládačov. Na opačnú stranu sa dostal iba microUSB konektor. Nechráni ho žiadna krytka.

Na hornej hrane vidíme 3,5 mm audio výstup a tlačidlo uzamknutia displeja. Jeho polohu v pravom rohu budú preklínať najmä ľaváci. Kvôli rozmerom telefónu budú musieť pre zamknutie prehmatávať. Najšťastnejší nebudú ani praváci, oveľa lepšie riešenie je zámok na niektorej z bočných hrán.

Večerná tradícia: Nabíjanie

Vkusné dizajnové nápady sa premietli aj do zadnej strany. Už pri prvom kontakte s telefónom sme sa neubránili prirovnaniu ku kazetovému prehrávaču a tento pocit nevyprchal ani časom. Starajú sa o to šošovky, zasadené do čiernej plochy. Žiaľ, chýba im výraznejšie zapustenie a z radov používateľov sa už ozývajú negatívne ohlasy. Vraj sa ľahko poškriabu. My sme pri testovaní mali problém iba so znečistením, no sťažnostiam veríme.

fotogaléria
obr 2011 testy evo3d rec 18 Zdroj: Zive.sk

Zadný kryt odstránime jednoduchým vypáčením poistiek po obvode, opačným postupom ho zas nasadzujeme. Vnútri vidíme tradičné priehľadné plasty, ktoré čiastočne odhaľujú najtajnejšie útroby zariadenia. My však máme prístup iba k otvoru pre SIM kartu, akumulátoru a slotu pre pamäťové karty. Médium formátu microSD ľahko vymeníme aj za chodu.

Batéria je jedným z najväčších nedostatkov nového HTC. O náročnosti 3D funkcií snáď netreba polemizovať, rovnako ako o nárokoch rozmerného displeja. No akosi sme dúfali, že akumulátor o kapacite 1 730 mAh bude schopný mobil zásobovať dostatočne dlhú dobu. Napokon sme boli nútení nabíjať každý večer a to sme ani EVO naplno nezapriahli do prevádzky. Pravdaže, so šetrením sa vieme dostať k dvom dňom, ale prečo by sme za takéto využitie platili takmer 600 eur?

Retro senzory

Na prednej strane výnimočne nepritiahne prvý pohľad displej, a to aj napriek slušnej uhlopriečke. Zaujali nás senzory, ktoré sú zvýraznené strieborným kruhom. Opäť sme si zaspomínali na časy minulé a legendárny Siemens S6. Štyri virtuálne klávesy sú rovnomerne podsvietené a problémom nebolo ani ich použitie v tme.

fotogaléria
obr 2011 testy evo3d rec 20 Zdroj: Zive.sk

Rozmerný 4,3-palcový displej je chránený krycím sklíčkom Gorilla Glass. Ani to ale nevynahradí fakt, že po tvrdšom páde na zem môže ľahko prasknúť. Sklíčko totiž nie je výrazne zapustené pod povrch, o čom by vedeli rozprávať majitelia iPhonu 4 , HTC HD7 a rovnako aj my po skúsenostiach s HTC Gratia . Nerozumieme, prečo tak citlivé miesto nemôže byť viac chránené. Preteky o čo najmenšiu hrúbku by tie desatiny milimetra mohli tolerovať.

EVO sa nás snaží utešiť samotnými parametrami displeja. Darí sa mu to, okrem uhlopriečky chválime rozlíšenie 540 × 960 bodov, kapacitnú technológiu a podporu multidotykových gest. Viditeľnosť LCD panela je na priamom slnku trochu horšia, 3D obraz si preto neužijete vždy a všade. Pozorovacie uhly sú však dostatočne široké a výrobca prichystal aj akcelerometer pre automatickú rotáciu.

Poriadny hardvér je nevyhnutnosť

Nejednému nadšencovi zasvietia oči pri pohľade na hardvérové špecifikácie nového HTC. Procesor je dvojjadrový, pričom pracuje s frekvenciou až 1,2 GHz. Použitý je grafický akcelerátor Adreno 220 a čipset Qualcomm MSM8660. Vysoký výkon podčiarkuje RAM o kapacite 1 GB. Rovnakú veľkosť vykazuje aj vnútorná pamäť mobilu, pamäťová karta je preto nutnosť.

fotogaléria
obr 2011 testy evo3d rec 15 Zdroj: Zive.sk

Napriek oslňujúcim číslam nie je EVO to najrýchlejšie, čo sme videli. Možno je to množstvom animácií, no oveľa pohotovejším sa nám zdal byť napríklad Samsung Galaxy S II. Svoj podiel má na tom grafická nadstavba HTC Sense 3.0, ktorá dopĺňa operačný systém Android vo verzii 2.3.4 Gingerbread. Jej podobu sme si bližšie predstavili už pred časom, preto len stručne uveďme, že reakcie sú v tomto prípade okamžité. Systém je spoľahlivý, nestretli sme sa s nežiadanými reštartmi ani s mrznutím. Občasné spomalenie a zaváhanie ale bolo bežné a vzhľadom k nárokom aj pochopiteľné. Prehnaným a zdĺhavým animáciám sa úplne nevyhneme ani v nastaveniach.

Sociálne siete sú dôležité

Pri hlasovej komunikácii rozhodujú vo veľkej miere sociálne siete. Sú, respektíve môžu byť integrované do adresára kontaktov. Táto funkcia nie je užitočná len z pohľadu závislosti na Facebooku, predstavuje totiž jednoduchú cestu ako mať kontakty okamžite synchronizované. Ak zároveň používate napríklad Exchange účet, jednotlivé položky sú viditeľne odlíšené a adresár tak nie je neprehľadný.

fotogaléria
obr 2011 testy evo3d rec screenshot01 Zdroj: Zive.sk

Okrem samotného umiestnenia v zozname kontaktov sú takto získané položky obohatené napríklad o rýchly prístup k statusom alebo albumom používateľa. Zároveň sa do kalendára dostanú dátumy narodenín, našťastie nesprevádzané otravným upozorňovaním. Sociálne siete majú aj vlastnú aplikáciu FriendStream s widgetom na domovskej obrazovke.

Vytáčaniu čísla dopomáha inteligentné vyhľadávanie, nad klávesnicou dokonca vidíme nedávno použité položky. Kvalita zvuku aj hlasitosť dosahujú pri hovore dostatočnú úroveň, to isté môžeme povedať o vyzváňaní. Ak by sa vám predsa podarilo upozornenie prehliadnuť, bude vám ho pripomínať blikajúca LED dióda nad displejom.

Dobre vybavená kancelária

Textová komunikácia dávno nie je len o SMS správach. Preto Android ponúka dvojicu mailových klientov. Prvý z nich je univerzálny, druhý patrí službe Gmail. Funkčná vybavenosť sa rovná ostatným high-end Androidom, nechýba podpora Exchange, zobrazovanie príloh či automatická kontrola vo zvolených intervaloch. Správy sa združujú do konverzácií a tým sa sprehľadňujú.

fotogaléria
obr 2011 testy evo3d rec screenshot26 Zdroj: Zive.sk

Virtuálnej klávesnici pomáha rozmerná uhlopriečka a kritizovať nemôžeme ani rozloženie klávesov. Je logické a preklepy sú skôr výnimkou. Pri písaní máme k dispozícii prediktívny slovník a funkciu Trace pre rýchle písanie. Senzor sa postará o rotáciu klávesnice pri otočení telefónu do vodorovnej polohy.

Výbava v oblasti kancelárskych funkcií sa podobá na ostatné top telefóny výrobcu. Synchronizovaný kalendár je prehľadný a nechýbajú štandardné funkcie ako kalkulačka, stopky, časovač, opakovaný budík, diktafón alebo svetový čas. Bonusy potom spočívajú v čítačke elektronických kníh s niekoľkými pripravenými titulmi (v angličtine) a v editore kancelárskych dokumentov Polaris Office.

Pri pripojení k internetu sa môžeme spoľahnúť na HSDPA do rýchlosti 14,4 Mbps a HSUPA do 5,76 Mbps. V prípade núdze je pripravené aj GPRS a EDGE.

Samozrejmosťou je lokálne pripojenie cez Wi-Fi, pričom EVO vie vytvoriť vlastný hotspot a podporovaný je aj prenos multimédií pomocou DLNA. Bluetooth je prítomný vo verzii 3.0 a USB, ako inak, podporuje Mass storage. Žiaľ, chýba HDMI port a to je v tak drahom multimediálnom telefóne hanba.

Na čo si len spomeniete

Internetový prehliadač je už tradične skvelý. Moderný hardvér sa stará o rýchle reakcie, mobil natívne podporuje Flash aj Java Script. Odozva na dotyk nie je spomalená ani pri náročnejších stránkach. Naraz dokážeme pracovať s viacerými oknami a stránku si ľahko uložíme do záložiek. Akékoľvek stiahnuté súbory sa automaticky objavia v priloženom správcovi.

fotogaléria
obr 2011 testy evo3d rec screenshot43 Zdroj: Zive.sk

V súvislosti s internetovým pripojením ponúka EVO množstvo doplnkov. Konkrétne máme prehľad o dianí na burze, máme k dispozícii aplikácie sociálnych sietí Facebook a Twitter, lokalizačné služby Google Maps, Places a Latitude, obchod s aplikáciami Android Market, aktuálne spravodajstvo a počasie, instant messenger GTalk alebo prehliadač YouTube videí. Žiaľ, na zábavu pre hráčov sa v štandarde veľmi nemyslí, predinštalovaná je len jediná hra. Vzhľadom k 3D displeju je to škoda, LG Optimus 3D je v tomto smere štedrejší.

Identifikuje skladbu

High-end takého kalibru, akým je EVO 3D, musí byť dokonale vybavený aj po multimediálnej stránke. Nadštandardom v hudobnom prehrávači sú zvukové efekty, teda vylepšenie SRS a ekvalizér. Ekvalizér je dostupný len s pripojeným zvukovým výstupom, čo je síce obmedzenie, ale tentoraz úplne logické.

fotogaléria
obr 2011 testy evo3d rec screenshot65 Zdroj: Zive.sk

Prehrávač triedi skladby podľa viacerých kritérií a na pozadí zobrazi obrázok albumu. Ak ho minimalizujeme, jeho zmenšená verzia sa objaví v informačnom paneli, ktorý zrolujeme kedykoľvek z hornej časti displeja. Nezabudlo sa na kvalitné FM rádio s RDS. Malým bonusom je potom aplikácia SoundHound. Jej funkciou je identifikácia skladby, ktorá práve hrá vo vašom okolí. Funguje spoľahlivo, aj keď slovenské a české piesne sú stále problémom.

Aké je teda to 3D?

Ak presne takýmto postupom listujete medzi funkciami telefónu, pravdepodobne sa čudujete, kam sa podelo to 3D. Odpoveď je jednoduchá – v štandarde je obmedzené iba na snímanie fotografií a videa a na následné zobrazenie v galérii. Spočiatku si treba nájsť správny uhol, pod ktorým obraz vidíme tak, ako by sme ho vidieť mali. Tento uhol je naozaj úzky, naviac pri snímaní treba dodržať správnu vzdialenosť na to, aby sme dosiahli žiadaný efekt.

Ak teda zhotovujete fotografiu vzdialených vrchov a kopcov, nečakajte, že vám ten najbližší vypichne oči. Optimálna vzdialenosť sa pohybuje niekde v hodnotách desiatok centimetrov až pár metrov. To isté sa týka aj videa. Skrátka sa pripravte na to, že s telefónom nenatočíte druhého Avatara a aj keď je nová funkcia úžasná, nemá zatiaľ veľké praktické využitie.

Zhotovené snímky majú rozlíšenie päť megapixlov v 2D režime a dva megapixle v 3D režime. Nižšie rozlíšenie sa dotýka aj samostatného displeja v 3D režime. Prechody medzi bodmi sú skutočne zreteľné, no vzhľadom k princípu fungovania tejto technológie je to pochopiteľné.

Fotoaparát disponuje množstvom funkcií, počnúc grafickými efektami cez nastavenie citlivosti ISO až po geotagging, detekciu tváre alebo nastavenie parametrov snímky. Rozlíšenie videa má maximum 720p ako pri 2D, tak aj pri 3D snímaní. Kvalita obrazu je v oboch prípadoch skôr priemerná. Mobil si veľmi neporadil s horšími svetelnými podmienkami. Z pohľadu konštrukcie síce spúšť sympatická nebola, na tomto mieste ju pochválime. Sníma sa s ňou určite lepšie ako s virtuálnym klávesom na displeji.

Testovacie fotografie:

fotogaléria
obr 2011 testy evo3d rec fotka07 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy evo3d rec fotka05 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2011 testy evo3d rec fotka06 Zdroj: Zive.sk

Prehrávaním videa dokáže EVO zabaviť. Nielen 3D sekvenciami, ale aj náročnejšími HD filmami, s ktorými si hravo poradí. Natívne sú podporované formáty Xvid, MP4 či WMV, o ostatné sa postará Android Market.

Hodnotenie: Dočkáme sa vôbec lepšieho?

Ak uvažujete nad kúpou HTC EVO 3D, pravdepodobne sa pohrávate s myšlienkou, či v dohľadnej dobe nepríde niečo lepšie. Možno niečo menšie, ľahšie alebo ešte vybavenejšie. O tom ale máme pochybnosti, po prvej eufórii sa predstavovanie 3D telefónov akosi zastavilo. Je preto možné, že EVO 3D alebo Optimus 3D budú v budúcnosti výnimočnými exemplármi.

Pokiaľ hľadáte mobil na bežné použitie, nové HTC vám bude vyhovovať len v prípade, že ste skutočný technologický nadšenec. Inak budete skôr nervózni z vyššej hmotnosti, mohutného tela alebo slabšej výdrže. Funkčne však ide o úplnú špičku, na ktorú sa v súčasnosti šplhá iba máloktorý konkurenčný model. Hlavný súper je zrejmý – je ním LG Optimus 3D. Ak ale uvažujeme v cenovej hladine viac ako 550 eur, kam sa zaradilo aj HTC, oplatí sa možno počkať, čo predvedie nový iPhone. Keď 3D nie je podmienkou, vhodnou alternatívou môže byť špičkový Samsung Galaxy S II.

Dôležité prednosti

  • rozmerný 4,3-palcový displej
  • pevná konštrukcia
  • OS Android 2.3.4 Gingerbread
  • 3D zobrazovanie a snímanie
  • prostredie HTC Sense 3.0
  • bohatá funkčná výbava
  • podpora HSDPA, HSUPA, Wi-Fi vrátane DLNA
  • Bluetooth 3.0
  • zaujímavý dizajn

Hlavné nedostatky

  • slabšia výdrž batérie
  • chýba HDMI port
  • väčšie rozmery a hmotnosť
  • šošovky ani displej nie sú chránené zapustením
  • spúšť fotoaparátu pri bežnom
  • používaní skôr zavadzia
  • vyššia cena