23.9.2011 08:07 | Bleskovky MobilMania.sk

VIA chce dosiahnuť zákaz iPadu a iPhone v USA kvôli patentom

Spoločnosť Apple, ktorá v Nemecku nedávno vyhrala patentový spor nad Samsungom kvôli tabletu Galaxy Tab môže mať na oplátku problémy so spoločnosťou VIA, výrobcom základných dosiek, CPU a čipsetov.

VIA sa snaží dosiahnuť zákaz predaja iPadu a iPhone na americkom trhu kvôli porušeniu troch patentov. Zdôvodnenie je dosť všeobecné, má sa týkať používania mikroprocesorov v týchto zariadeniach. Pre VIA je súdny proces dôležitý, keďže má blízko k spoločnosti HTC a tá nemá také patentové zázemie ako Apple. HTC sa ako relatívne slabý súper stalo cieľom Apple. VIA spoločnosti HTC nedávno predala divíziu grafických procesorov S3. Dobrou správou pre oboch je fakt, že VIA už vyhrala spory s Apple o S3. HTC sa teraz snaží prinútiť Apple k tomu, aby pristúpilo k vzájomnému využívaniu patentov, čo by im umožnilo pokračovať v predaji Androidových tabletov v USA aj iných regiónoch.

Výhodou pre VIA je aj fakt, že na rozdiel od Samsungu, HTC, Nokie, či Google nevyrába žiadne produkty, na ktoré by Apple mohlo viesť „patentový protiútok“.

Smutne smiešna patentová vojna trvá už rok, začala sporom mezi Apple a HTC. HTC malo použiť v svojich produktoch napríklad podtaktovanie jadra založené na prerušeniach, ktoré používa iPad a iPhone. Odvtedy sa na stranu Androidovú stranu okrem HTC pridal Samsung, Google a cez HTC aj VIA. Google nedávnou kúpou Motoroly umožnil používanie ich patentov v zariadeniach s Androidom a nedávno kúpil aj 1000 patentov od IBM pre svoju ďalšiu ochranu. Na druhej strane barikády stojí len Apple. Tomu sa boj môže vypomstiť, ak by sa druhej strane podarilo uspieť v „protiútoku“, mohlo by prísť k zákazu produktov Apple, informuje Dailytech .