10.11.2011 00:00 | MobilMania

Kúpa mobilu z druhej ruky

Kúpa mobilu z druhej ruky je buď výborný obchod alebo nešťastné rozhodnutie. Vyvarujte sa najčastejším chybám.

Dôvodom na kúpu mobilu z druhej ruky býva najčastejšie cena. Buď je to model, ktorý si inak nemôžeme dovoliť, alebo telefón, ktorému aj tak dlhú životnosť nepredpovedáme. V každom prípade sú tu riziká, ktoré môžu výhodnú kúpu premeniť na zbytočne vyhodené peniaze.

Nie je použitý ako použitý

fotogaléria

Ak kupujete mobil od známeho, ktorému dôverujete, je množstvo ďalej uvedených problémov irelevantných. Nás zaujíma možnosť kúpy použitého mobilu z obchodu alebo cez bazár. Podmienky takéhoto predaja už upravuje aj zákon.

Asi najväčším háčikom pri kúpe používaného mobilu je fakt, že kupujúci v skutočnosti nevie, v akom stave sa prístroj nachádza. Nejde pritom iba o vzhľad a stav krytov. Kupujúci nevie, ako šetrne a ako dlho s mobilom zaobchádzal jeho pôvodný majiteľ, ani aké mal telefón poruchy. Nepozná pravý dôvod, prečo sa ho vlastne zbavil. Na pulte sa mobil objaví väčšinou v dobrom vizuálnom stave. To je výborný spôsob, ako zamaskovať stopy po nevhodnej starostlivosti.

Najväčšie nástrahy sú skryté

Hlavnými činiteľmi, ktoré ovplyvňujú životnosť sú pády, hrubé zaobchádzanie či stav oxidácie. Postupná oxidácia obvodov na základnej doske nemusí byť záležitosťou dní a týždňov. Na redakčnom stole sme mali mobil používaný v reštauračnej kuchyni, ale aj taký, ktorý si majiteľ so sebou nosil aj do kúpeľne. V oboch prípadoch dospela pomalá, ale hlboká oxidácia do stavu, kedy prerušila kontakt s konektormi či slúchadlom.

Takto „nahlodaný“, ale zatiaľ funkčný mobil sa skôr či neskôr začne kaziť. Podobne je to s hrubým zaobchádzaním a pádmi. Môže dôjsť k rýchlejšiemu opotrebeniu mechanických častí klávesnice alebo k uvoľneniu konektorov a iných náchylných prvkov. Aj tu sa zrada prejavuje vo forme akejsi skrytej chyby, ktorá síce aktuálne nerobí problémy, no časom môže spôsobiť nepríjemnosti a vyžiadať si nemalé náklady na opravu. Diskutabilný je väčšinou aj stav akumulátora.

Ako sa chrániť?

Mobil kupovaný v záložni či inej špecializovanej predajni možno iba zapnúť a otestovať základné funkcie. Ak sa problém prejaví neskôr, prichádza na rad využitie záruky. Občiansky zákonník presne stanovuje záručné doby, ktoré predajca za žiadnych okolností nemôže skrátiť.

Na používané telefóny kúpené v obchode sa zo zákona vzťahuje záruka 12 mesiacov. Tú predajca nesmie skrátiť. Ak bude tvrdiť opak, je isté, že ide o neseriózneho obchodníka u ktorého je riziko kúpiť čokoľvek. V každom prípade však zákon používané výrobky nechráni tak, ako nový tovar a mnoho spotrebiteľských práv sa na ne nevzťahuje.

Slovo proti slovu

Ďalej je potrebné dobre rozlíšiť, či kupujete bezchybný výrobok (aj keď používaný), alebo kus zlacnený z dôvodu nejakej jeho chyby. O povahe a rozsahu tejto chyby musí byť kupujúci plne oboznámený už pred kúpou. Na chybu, kvôli ktorej bola dojednaná nižšia cena, sa totiž záruka nevzťahuje.

Neseriózny predajca môže v prípade reklamácie tvrdiť, že tovar predal za výhodnú cenu práve kvôli tejto chybe. Ako môže zákazník dokázať, že o nej nebol informovaný? Veľmi ťažko. Situácia je komplikovaná aj vtedy, ak bol pri kúpe prítomný svedok a chyba nie je spomenutá ani v dokladoch o kúpe tovaru. Predajca jednoducho odmietne reklamáciu uznať.

Slovenská obchodná inšpekcia tu má značne obmedzené právomoci, pretože v zmysle zákona nesmie vstupovať do vecnej stránky reklamácie. Jediným riešením je teda súd. Ale oplatí sa súdiť o takého peniaze? Väčšina ľudí si povie, že nie. Asi majú pravdu a podvodník vyhráva.

Nie každý chce oklamať, ale ostražitosť je na mieste

Treba však podotknúť, že existuje množstvo serióznych obchodov, kde sa ku zákazníkovi správajú s väčšou úctou a ponúkajú lepšiu odbornosť ako v nadnárodných obchodných reťazcoch. Sú také, kde každý mobil pri výkupe poctivo otestujú, rozoberú a skontrolujú. Často potom predlžujú záruku na dlhšiu dobu, niekedy je to aj 18 mesiacov. Ak ju raz obchod poskytne a máte to na papieri, je to preň záväzné.

fotogaléria

Ak niekomu riziko pri nákupe používaného mobilu nevadí, hľadajte predajcu s overeným menom a stálou prevádzkou. Nie anonyma, ktorý pochybnú predajňu zruší o pár týždňov a už ho nikdy neuvidíte. Veľmi podobné je to s nákupom od neoverených predajcov cez internet. Možno v balíčku na dobierku mobil ani nenájdete.

V internetových burzách (ale aj v bazároch) sa občas objaví aj tovar, pochádzajúci z trestnej činnosti, ktorého kúpou si môžete privodiť iba problémy. Ak kupujete na inzerát, vždy trvajte na spísaní kúpno-predajnej zmluvy. Tá by mala obsahovať identifikáciu kupujúceho i predávajúceho, dátum predaja, presný opis a výrobné číslo telefónu (to si overte i priamo v systéme telefónu). Ak sa skutočne jedná o kradnutý predmet, ten bude orgánmi činnými v trestnom konaní zaistený a náhrada škody u predajcu je často veľmi zdĺhavý boj.

Na druhej strane je tu stále možnosť zvážiť aj kúpu nového, aj keď slabšie vybaveného modelu. Dnes sú ceny telefónov tak nízke, že sú dostupné takmer každému. Pri nákupe je dobré myslieť nielen na cenu, ale aj investíciu. Investíciu do kvality a istoty plnej dvojročnej záruky.