2.1.2012 00:00 | MobilMania

2011: Rok Androidu a znovuzrodenia Nokie

Veľký sumár roka Uplynulý rok znamenal znovuzrodenie Nokie, ale aj príchod nového Androidu či vylepšeného iPhonu.

Rok 2011 menil kroniky mobilného vývoja viac, než jeho predchodcovia s nižším poradovým číslom. Nokia, ktorá sa na prvej priečke predajnosti triasla čoraz viac, prešla akousi vnútornou reštrukturalizáciou, stavila na systém Windows Phone a pomaly sa začala preberať k životu. V nekončiacej záplave noviniek sme našli mobily s 3D displejom, ale aj s panelmi, ktoré sa už začali svojou veľkosťou približovať tabletom.

Tiger v podobe systému Google Android dostal niekoľko aktualizácií, koncom roka už máme možnosť pracovať s najmodernejšou verziou Ice Cream Sandwich. Dve jadrá procesorov sa stali pomaly samozrejmosťou, dokonca sa začínajú objavovať displeje s vysokým rozlíšením. Sklamaním ostala pre mnohých výdrž batérií, na ktorej si stále žiadny z popredných výrobcov v high-endoch veľmi nezakladá. Nadšená nebola ani veľká časť fanúšikov Apple, ktorí sa dočkali iba menšej obmeny starého iPhonu a na ďalšiu generáciu si ešte nejaký ten mesiac počkajú.

Barcelona bola bohatá

Pokojný úvod roka prerušil LG Optimus Black s NOVA displejom. Ambície mal pomerne vysoké, no aj napriek nasadeniu do akciových ponúk sa napokon obľuby verejnosti nedočkal. O väčší prevrat sa postaral Sony Ericsson Xperia Arc , ktorý konečne vrátil výrobcu do triedy high-endov. Samsung je známy svojou záľubou v hromadnom predstavovaní noviniek a tak nás v januári zahrnul až piatimi telefónmi. Model Star II doplnilo kvarteto Galaxy Ace, Fit, Gio a Mini .

fotogaléria
fotogaléria

Xperia Arc

Február oživili hneď dve kľúčové udalosti. Prvou z nich bol chaos vo vnútornej politike Nokie . Kritický list zamestnancom mal za následok výraznú reorganizáciu spoločnosti. Fínsky výrobca sa prekvapivo uchýlil k platforme Windows Phone . Nečakaný krok neznamenal okamžitý príchod takýchto zariadení na trh, prvé produkty spolupráce vidíme až v týchto týždňoch.

Z pohľadu mobilného nadšenca bol vtedy dôležitejší mobilný kongres MWC v španielskej Barcelone. Samsung sa predviedol s novým Galaxy S II , LG zaujalo prvým 3D stereoskopickým snímaním a zobrazovaním v modeli Optimus 3D , Sony Ericsson ukázal nové Xperie Neo, Pro a Play a HTC prekvapilo až piatimi novinkami. Modely Desire S , Wildfire S , Incredible S , ChaCha a Salsa stretli počas roka predajné úspechy i neúspechy. Na svoje si prišli aj menej známi výrobcovia ako Huawei , ZTE alebo Emporia .

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Galaxy S II

Týždne, nasledujúce po kongrese MWC, bývajú na novinky už tradične chudobnejšie. Apple konečne aktualizoval svoj systém iOS na verziu 4.3 . Zmeny boli viditeľné, no nešlo o žiadnu revolúciu. Koncom marca prišla odpoveď na 3D telefón od LG. HTC sa nemohlo nechať zahanbiť a tak predstavilo špičkové EVO 3D . V našom porovnávacom teste sme sa však predsa len priklonili na stranu LG. Kórejský gigant ale po zvyšok roka mlčal a novinkám sa viacmenej vyhýbal.

Kopec aktualizácií

Apríl patril Nokii, ktorá nám ukázala nových členov série E. Manažérsku E6 a multimediálnu X7 spája nový systém Symbian Anna . Novou vlajkovou loďou HTC sa chcel stať Sensation . Podarilo sa mu to, a to nielen podľa papierovej výbavy, ale aj podľa následných štatistík predajnosti. Sony Ericsson prispel prvým „androidným“ Walkmanom s označením W8 . Telefón strednej triedy vychádzal z úspešnej Xperie X8 .

fotogaléria
fotogaléria

Nokia E6

V ďalších týždňoch výrobcovia usúdili, že je čas aktualizovať svoje systémy. Windows Phone dostal update s názvom Mango , Nokia ešte čerstvú Annu zatemnila novým Symbianom Belle a Google začal hovoriť o Androide Ice Cream Sandwich . RIM okrem nových BlackBerry Bold 9900 a 9930 ukázal systém BlackBerry OS 7. Fanúšikovia Sony Ericssonu sa mohli začať pripravovať na nástupcov úspešnej mini série. Xperia mini a Xperia mini pro mali dobrú predajnosť predpovedanú správne.

fotogaléria

Xperia mini pro

Veľkej aktualizácii sa napokon nevyhol ani Apple. Aj keď bol pôvodne koncom druhého kvartálu očakávaný nový iPhone, aj systém iOS 5 napokon fanúšikov potešil. Jediný problém spočíval v tom, že na jeho uvedenie do prevádzky museli čakať ešte niekoľko mesiacov. Krátko nato predstavil Sony Ericsson dvojicu Mix Walkman a Txt pro netradične cez Facebook. Nokia oživila systém MeeGo výborne vybavenou N9 . O niekoľko dní na seba Sony Ericsson upozornil ešte raz, a to s odolnou Xperiou active a štýlovou Xperiou ray .

Letná záplava noviniek

Leto bolo na hardvérové novinky spočiatku pomerne vlažné. Nokia uviedla v jeho úvode prvý 1 GHz Symbian v podobe Nokie 500 . Samsung predstavil dvojjadrový Galaxy R , ktorý sa výbavou zaraďuje tesne pod top model Galaxy S II. Svoje portfólio o trojicu BlackBerry línie Curve rozšírila aj kanadská firma RIM. Koncom augusta a začiatkom septembra sa s novinkami roztrhlo vrece. Fínsky výrobca uviedol trojicu nových modelov – Nokie 600, 700 a 701 .

Úvod septembra patril veľtrhu elektroniky IFA 2011. Sony Ericsson vylepšil svoj top model a Xperia Arc S dostala napríklad rýchlejší procesor. V Berlíne pútal pozornosť aj hybridný tableto-telefón Galaxy Note (na obr.) od Samsungu, ktorý sa pýši displejom s gigantickou uhlopriečkou 5,3 palca. Na veľtrhu IFA sme sa dočkali dvojice nových HTC , bežiacich na systéme Windows Phone. Modelom Rhyme chce firma HTC osloviť najmä dámy, a to vďaka špeciálnemu príslušenstvu a farebnému vyhotoveniu.

fotogaléria
fotogaléria

Nový iPhone aj Android

Dlho očakávaný iPhone tak trochu sklamal aj prekvapil. Apple namiesto úplnej novinky predstavil len vylepšený minuloročný model, ktorý dostal meno iPhone 4S. Ponúka rýchlejší procesor, dvojjadrovú grafiku či kvalitnejší fotoaparát. To všetko však v dizajne predchodcu. Veľkou výhodou nového iPhonu 4S je inteligentný hlasový asistent Siri .

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

O niekoľko dní predstavil svoju odpoveď na iPhone 4S konkurenčný Google. Dočkali sme sa výborne vybaveného Samsungu Galaxy Nexus , ktorý priniesol obrovský displej, LTE a najmä nový operačný systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Ani ďalší nezaostávali

Tohtoročný kongres Nokia World 2011 priniesol štvoricu lacných telefónov novej línie Asha. Zaujímavejšie však boli novinky Lumia 710 a Lumia 800 s operačným systémom Windows Phone od Microsoftu.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Lumia 800

Taiwanský producent predstavil dvojicu modelov vychádzajúcich zo špičkového smartphonu Sensation. Orientujú sa na hudbu a multimédiá vďaka funkciám Beats audio. HTC Sensation XE aj Sensation XL bežia na systéme Android s grafickou nadstavbou Sense.

Medzi posledné novinky tohto roka patrí smartphone Verzo Kinzo z dielne českých vývojárov. Pracuje s Androidom a zaujímavý je dizajnom i veľkým displejom. RIM sa so smartphonmi Bold 9790 a Curve 9380 snaží preraziť aj v strednej biznis triede. Do sféry smartphonov vstúpilo aj Lenovo s rýchlymi Androidmi , medzi ktorými figuruje najmä model Lenovo LePhone K2 so 4,3-palcovým displejom.

Príde štvorjadro

Nechceme rozdúchavať vášne medzi dvoma znepriatelenými tábormi, no začiatok roka 2012 pravdepodobne bude patriť Androidu a najmä Samsungu. Nadchádzajúci ročník kongresu MWC v Barcelone totiž s najväčšou pravdepodobnosťou prinesie nový Galaxy S III, ktorý by mal disponovať najnovším Androidom, až štvorjadrovým procesorom a mnohými ďalšími radikálnymi vylepšeniami. Odpoveď od Apple príde snáď už čoskoro a pevne veríme, že sa rozpúta poriadna vojna – a nie len na súdoch, ale aj na pultoch predajní. V konečnom dôsledku z toho totiž, ako vždy, budú ťažiť najmä samotní používatelia.