12.1.2012 16:29 | MobilMania

Mobilní operátori aj občania by mohli byť s poplatkom za predĺženie licencií spokojní

V kríze topiacom sa Grécku mobilní operátori zaplatili v aukcii za frekvencie porovnateľnú sumu, ako zaplatili mobilní operátori na Slovensku.

Alternatívny operátor a zakladajúci člen Asociácie lokálnych poskytovateľov internetu (ALPI) RadioLAN, spol. s r.o. je toho názoru, že slovenskí mobilní operátori aj občania môžu byť spokojní. Telekomunikačný úrad SR stanovil podobný poplatok za predĺženie licencií, ako v Grécku ponúkli operátori v aukcii, ktorú zrealizoval tamojší telekomunikačný regulátor EETT. Zjednodušene sa dá povedať, že slovenský regulátor stanovil trhovú cenu. Na druhej strane je pochopiteľné, že mobilní operátori sa snažili spochybniť rozhodnutie a oddialiť zaplatenie poplatku.

V závere minulého roka grécky telekomunikačný regulátor informoval, že po aukcii pridelil trom mobilným operátorom frekvencie v pásmach 900 a 1800 MHz na 15 rokov. „Po jednoduchom matematickom prepočte môžeme povedať, že každý z gréckych operátorov zaplatil v priemere približne toľko, ako za tieto frekvencie zaplatili operátori na Slovensku“, povedal Filip Križko, konateľ spoločnosti RadioLAN. Operátori COSMOTE, VODAFONE-PANAFON a WIND spolu zaplatili 380,5 mil. eur. 

Každý z gréckych mobilných operátorov zaplatil v priemere 126,8 mil. eur. Grécko má cca o 100% viac obyvateľov – potenciálnych užívateľov ako má Slovensko, preto sumu môžeme vydeliť dvoma. V Grécku boli frekvencie pridelené na 15 rokov a na Slovensku na 10 rokov, preto sumu je potrebné v tomto zmysle upraviť. Výsledná sumu 42,2 mil. eur je približne toľko, ako na Slovensku zaplatili za predĺženie licencií operátori Orange a Slovak Telekom.

RadioLAN, spol. s r.o. patrí k najväčším bezdrôtovým operátorom v oblasti západného Slovenska. Spoločnosť sa špecializuje na pokrývanie bielych miest a lokalít, kde ponuka internetových služieb zaostáva za štandardom, alebo svojimi parametrami nevyhovuje požiadavkám záujemcov. RadioLAN neustále zväčšuje pokrytie, ponúka inovatívne riešenia a individuálny prístup k zákazníkom. Alternatívnym prístupom k technológiám a službám vypĺňa stále zmenšujúci sa voľný priestor na preplnenom telekomunikačnom trhu.