22.2.2012 00:00 | MobilMania

MWC 2012: V znamení štvorjadra a ruskej zmrzliny

Tohtoročný sviatok mobilnej komunikácie sa nezadržateľne blíži. V Barcelone bude predstavený celý zástup noviniek. Čo si pre nás chystajú výrobcovia?

fotogaléria

Svetový kongres mobilnej komunikácie MWC 2012, ktorý sa už tradične po siedmykrát bude konať v katalánskej Barcelone, je každoročne najväčšou udalosťou a sviatkom mobilnej techniky. Tento rok sa brány výstaviska otvoria 27. februára a exhibícia potrvá až do 1. marca. Viaceré informácie o pripravovaných novinkách už unikli na internet. Na čo sa teda môžeme tešiť?

Čoraz častejšie sa pri neoficiálnych špecifikáciách chystaných smartphonov skloňujú štvorjadrové procesory. Horúco bude aj okolo operačného systému Windows Phone a Nokie. Svoje už tradične povie Android, tentokrát v znamení Ice Cream Sandwich a rozhodne sa nezabudne ani na cloud.

Nokia by mala na kongrese predstaviť trojicu nových smartphonov . Dočkať by sme sa mali európskeho uvedenia Nokie Lumia 900 . Hovorí sa aj o lacnejšom modeli s Windows Phone, ktorý dostane pravdepodobne označenie Lumia 610. Posledným Symbianom má byť naopak nasledovník fotomobilu Nokia N8. Nokia samozrejme nezabudne ani na nižší segment telefónov a nových prírastkov by sa mala dočkať aj línia Asha, používajúca uzavretú platformu Series 40.

HTC prinesie do Barcelony štvorjadrový smartphone , známy z uniknutých informácií pod označeniami Ville či Endeavour. Hovorí sa aj o modeli Primo , ktorý by mal byť nástupcom populárneho telefónu Desire S. Špekuluje sa taktiež o jednoduchších Androidoch, ktoré by mali na trhu vystriedať modely HTC Wildfire S a HTC Explorer. Veľkou novinkou v prípade smartphonov HTC má byť certifikácia PlayStation, ktorá má priniesť nové možnosti v oblasti hier. 

Bývalý Sony Ericsson, dnes už pod taktovkou Sony, predstaví pravdepodobne dvojicu nových Xperií. Dočkať by sme sa teda mali nástupcu Xperie Ray , ktorý dostane pomenovanie Xperia P. A takisto aj smartphonu, výbavou a dizajnom podobného už predstavenej vlakovej lodi Sony Xperia S . Ponesie označenie Xperia U.

fotogaléria

Esom v rukáve v prípade LG bude model Optimus Vu, ktorý má konkurovať Samsungu Galaxy Note. Novinka už bola predstavená , očakáva sa však jej uvedenie na európske trhy. LG predstaví aj smartphone s označením Miracle , ktorý bude bežať na operačnom systéme Windows Phone, zrejme už vo verzii Tango. LG by malo predstaviť aj nástupcu špičkového smartphonu Optimus 3D. Zaujať môže aj nová rada „L“, do ktorej patrí trojica nových Optimusov .

Kórejský producent Samsung chystá nasledovníka svojho špičkového smartphonu. Na čelo portfólia sa má postaviť Samsung Galaxy S III . Tretej generácie nadupaného Androidu sa však v Barcelone s veľkou pravdepodobnosťou nedočkáme. Samsung chce najdôležitejšie novinky priniesť na európsky trh v rovnakom čase ako v USA

Od Motoroly sa očakáva uvedenie európskej verzie modelu Milestone 4. Už pred samotným kongresom sme sa dočkali predstavenia dvoch noviniek od ZTE . Čínsky výrobca v predpremiére predstavil aj dvojjadrový Android Mimosa X . Svoje chce povedať aj Acer so svojim smartphonom CloudMobile. Čínsky Huawei predstaví štvorjadrový Android Ascend D1 Q a počíta sa taktiež uvedením desaťpalcového tabletu. 

Okrem hardvérových noviniek bude tohtoročný kongres MWC 2012 aj o službách a aplikáciách. Svoj vlastný mobilný operačný systém by na kongrese mala demonštrovať Mozilla.

Brány katalánskeho výstaviska sa otvoria už v pondelok, 27. februára. MobilMania.sk samozrejme nebude na mieste chýbať a z diania na MWC 2012 vám sprostredkujeme živé spravodajstvo.