22.2.2012 09:55 | Bleskovky MobilMania.sk

Ubuntu for Android urobí z vášho smartphonu plnohodnotný desktop

fotogaléria

Otvorená komunita Canonical, ktorá stojí za populárnou verziou linuxovej distribúcie Ubuntu, predstavila novú verziu systému určenú pre smartphony používajúce operačný systém Android.

Distribúcia Ubuntu for Android nenahradí v smartphone samotný systém od Googlu. Nepôjde teda o dualboot inštaláciu. Ubuntu sa spustí v prípade, že smartphone pripojíte k externému monitoru. Výhoda je teda aj v tom, že systémy budú používať rovnaký kernel a taktiež rovnaké súbory používateľa.

K obsahu telefónu bude možné teda pristupovať z oboch systémov. Takže všetky kontakty, poznámky, multimédia, SMS správy či hovory budú prístupné aj prostredníctvom Ubuntu for Android.

Ubuntu for Android zároveň prichádza z celým portfóliom predinštalovaných aplikácií a programov. Spomína sa napríklad internetový prehliadač Chromium, multimediálny prehrávač VLC Player, kancelársky balíček Google Docs či e-mailový klient Thunderbird. Samozrejmosťou je integrácia sociálnych sietí.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Prichádzajúci hovor, prostredie desktopu a smartphone v dockovacej stanici.

Podmienkou pre korektné fungovanie je dvojjadrový, alebo viacjadrový procesor, HDMI výstup na pripojenie externého monitoru a USB host, vďaka ktorému k smartphonu pripojíte myšku a klávesnicu.

Ubuntu for Android týmto spôsobom urobí z high-endových Androidov prakticky plnohodnotný desktop, ktorý budete môcť nosiť neustále so sebou.

Canonical by Ubuntu for Android rád videl vo firemnom prostredí i medzi bežnými používateľmi. Uvidíme preto, ako dopadne spolupráca s výrobcami smartphonov, ktorí by Ubuntu for Android mohli nasadiť do svojich zariadení. Novú platformu bližšie spoznáme aj na kongrese MWC 2012, ktorý sa bude konať budúci týždeň v Barcelone.