5.3.2012 08:00 | MobilMania

Mobily odolné voči vode aj nárazom

MWC 2012 Odolné mobily, LTE naživo, všadeprítomný Android a výnimočné nápady. Sumár dojmov z tohtoročnej najväčšej mobilnej udalosti. živé fotografie, videá

Ako dlhoročný redaktor MobilMania.sk som mal až tento rok prvýkrát možnosť zúčastniť sa naživo najväčšieho sviatku nadšencov mobilnej komunikácie. O to intenzívnejšie som vnímal všetko, čo sa dalo v katalánskej Barcelone na MWC 2012 vidieť. Najzaujímavejšie dojmy som sa rozhodol opísať v tomto sumáre.

Japonci inšpirujú: Mobily odolné voči vode aj nárazom

Čo ma najviac zaujalo? Odpoviem bez váhania – stánok japonského Fujitsu. Hneď pri vstupe lákal predvádzaním odolnosti jedného zo svojich LTE tabletov. Hostesky ho ponárali do vaničky s vodou a následne okoloidúcim ukazovali, že aj po kontakte s vodou všetko funguje bez problémov ďalej. Takto kúpali aj smartfóny, stále dokola. I keď za povinným úsmevom sa už skrývalo dostatočne znudenie touto aktivitou, práve odolnosť výrobkov Fujitsu ma zaujala zo všetkého asi najviac.

Okrem odolnosti voči vode Fujitsu pripravil aj druhý test, v ktorom demonštroval odolnosť displeja mobilného telefónu voči nárazu. Z výšky asi 30 centimetrov padala na displej smartfónu Fujitsu Arrows µ železná gulička, pričom cyklus sa stále opakoval. Väčšina dotykových placiek iných výrobcov by už dávno skončila s poriadne preliačeným displejom. No smartfón Fujitsu ani po niekoľkých dňoch nejavil známky poškodenia.

Široká paleta smartfónov Fujitsu je rôzne vybavená sieťovými technológiami, aby si z modelov bez problémov vybrali operátori aj používatelia. Modely majú zvyčajne LTE, Wimax, CDMA a HSPA+ verziu. Vodeodolné boli podľa hostesiek všetky vystavené smartfóny v stánku. Pritom na prvý pohľad vôbec nemali outdoorový vzhľad, krikľavé či pogumované časti. Takisto zvýšená odolnosť voči nárazom už tiež patrí v Japonsku k povinnej jazde.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

S názvami si Japonci veľa vrások nerobia. Smartfóny skôr odlišujú farbami a podporou rôznych typov sietí

Drvivá väčšina vystavených zariadení Fujitsu je však dostupná len na japonskom trhu. K otázkam ohľadom ich dostupnosti na trhoch v Európe boli odpovede zástupcov firmy skôr vyhýbavé. Predvedená dokonalosť ale aspoň naznačuje, že zvýšená odolnosť voči vode a nárazom by sa už čoskoro mohla stať štandardom aj u iných výrobcov. Túto domnienku podporuje aj ďalší japonský výrobca. Panasonic, ktorý na MWC 2012 predstavil odolný a pritom vzhľadom nenápadný model Eluga Power .

TIP: Novinky z MWC 2012 (Živé.sk) - Všetko podstatné z MWC 2012 (MobilMania.sk)

LTE sieť s technológiou lightRadio

Španielska Telefónica pripravila práve na úvod MWC 2012 v Barcelone spustenie svojej LTE siete. V spolupráci so spoločnosťou Alcatel-Lucent a Samsungom chcela demonštrovať, ako bude živá LTE sieť na frekvencii 2,6 GHz kapacitne zvládať nápor, ktorý sa koncentruje na takomto podujatí.

Aj preto v sieti Alcatel-Lucent implementoval technológiu lightRadio, ktorá značne vylepšuje pokrytie použitím malých buniek. Samsung podporil demonštráciu možností siete dodávkou testovacích zariadení s podporou LTE – smartfónu Galaxy S II  a tabletu Galaxy Tab 8.9.

Operátor nám umožnil aktívne sa zapojiť do testovania. Na celý pobyt v Barcelone sme mali zapožičané testovacie USB modemy BandLuxe s podporou LTE, s ktorými sme sa na notebooku pripájali v živej prevádzke. Teoretické maximálne rýchlosti siete boli 100 Mbit/s pre sťahovanie a 40-60 Mbit/s pre odosielanie dát. Nám sa podarilo pri večernom meraní prostredníctvom služby speedtest.net dosiahnuť takmer 70 Mbit/s pri sťahovaní a 21 Mbit/s pri odosielaní dát s latenciou do 50 ms. Počas dňa rýchlosť sťahovania klesala na približne 30 Mbit/s a odosielania na približne 10 Mbit/s, čo však stále postačovalo na veľmi komfortnú prácu.

Veľkú časť fotografií a videí sme kolegom na Slovensko posielali práve cez LTE. Kým ostatní novinári v press centre bojovali s vyťaženými dátovými sieťami, my sme desiatky megabajtov posielali komfortne v priebehu pár sekúnd. Rozhodne by sme si bez problémov veľmi rýchlo na takéto možnosti mobilnej siete zvykli aj na Slovensku. Veď pripojenie stabilitou a rýchlosťou hravo prekonávalo súčasné pevné optické pripojenia, ktoré máme v slovenských domácnostiach či firmách.

fotogaléria

Takisto sme mali možnosť si vyskúšať používanie LTE na 8.9-palcovom tablete Samsung Galaxy Tab. Tu sa vysoká rýchlosť prejavila najmä pri plynulom prehliadaní HD videa, ktoré sme otestovali pri návšteve stánku Telefónicy na výstavisku.

Technológia lightRadio od Alcatel-Lucent využíva na rovnakej frekvencii niekoľko sieťových vrstiev, čo umožňuje oveľa efektívnejšie využívanie frekvenčného spektra. Tým sa znižujú náklady na rozmiestnenie siete až o 40 percent, a úspora energie je 35-percentná, čo má pozitívny vplyv nielen na nákladnosť prevádzky, ale aj na životné prostredie.

Android na každom kroku

fotogaléria

Analytická spoločnosť Gartner len nedávno informovala , že v poslednom kvartáli minulého roka mali zariadenia s Androidom viac ako polovičný podiel na celosvetovom predaji smartfónov. Aj situácia na výstavisku tento trend potvrdzovala. Nové Nokie so Symbianom či Windows Phone a niekoľko ďalších zariadení s Windows Phone od ostatných výrobcov boli na stánkoch v Barcelóne v zjavnej menšine oproti záplave smartfónov a tabletov bežiacich na OS Android od Googlu.

Google rozšírenosť svojho operačného systému demonštroval zaujímavou atrakciou. V jeho stánku na akomsi „vláčiku“ v rade za sebou putovalo množstvo mobilných telefónov s týmto operačným systémom.

Huawei, LG, Motorola, Samsung, Sony aj ZTE a mnohí iní na pulty položili desiatky podobných zariadení s Androidom. Po tom ako som nachádzal stále nové a nové stánky s podobne ladenými zariadeniami som začal mať pocit, že „naliať“ Android do tela smartfónu vie už prakticky každý šikovnejší čínsky výrobca. A tiež som začal uvažovať, čo bude v budúcnosti rozhodovať? Odladenosť hardvéru a dokonalá úprava prostredia? Alebo skôr nové nápady a originálne konštrukčné riešenia, ktoré prinesú zmenu a budú vytŕčať spomedzi tradičných „dotykových placiek“?

Zariadení v štýle Apple iPhone, ktoré majú uhlopriečku okolo štyroch palcov, je stále najviac. A začínajú nudiť. Práve to je možno príležitosť pre výrobcov, ktorí sa snažia reflektovať aj na špecifické požiadavky používateľov. Príkladom by mohol byť čínsky Mastone. Vo svojom stánku v odľahlejšej hale skromne, bez veľkého záujmu, ponúkal viacero zaujímavých kúskov. Napríklad dual SIM Androidy W18 a W16 a model W860 s plnou QWERTY klávesnicou a Androidom 2.3.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Dual SIM smartfóny od Mastone: W18 s Androidom 2.3 a 4,3 palcovým displejom a W16 s Androidom 4.0 a 4-palcovým displejom. Obidva modely podporujú HSDPA, GPS, 3D zobrazovanie a majú 5-megapixlový fotoaparát

Najviac zaujali práve modely s podporou dvoch SIM kariet s rôznymi veľkosťami displejov, ktoré príjemne prekvapili kvalitou spracovania aj rýchlosťou reakcií a vyladenia operačného systému. Domnievam sa, že keby sa výrobky Mastone predávali na Slovensku, rýchlo by si našli svojich fanúšikov. Budú takíto minoritní výrobcovia pre veľkých hráčov aspoň inšpiráciou? Zamerajú sa v budúcnosti namiesto chrlenia veľmi podobných dotykových placiek na reflektovanie požiadaviek trhu?

Mobil s projektorom a tabletofóny

fotogaléria

Dotykové smartfóny s Androidom, silným procesorom a veľkým displejom majú vlastne všetci dôležití hráči s výnimkou Nokie. Líši sa ich dizajn, kvalita kamery, rozmer displeja, použité materiály. Zariadenia sú veľmi podobné a len ťažko sa im darí vytŕčať z radu. Potrebné je mať aj niečo, čo zaujme. To sa podarilo napríklad Samsungu.

Mobil so zabudovaným dataprojektorom nie je úplne nový nápad. Viacero pokusov o podobný koncept sa už v minulosti objavilo. Samsung myšlienku oprášil, zdokonalil a predstavil nový model Samsung Galaxy Beam . Ak zariadenie nebude mať premrštenú cenu, na trhu môže reálne preraziť a stať sa hitom. Kým HTC sa naháňa za megapixelmi fotoaparátu a ZTE trochu nezmyselne chrlí desiatky veľmi podobných placiek, Samsung prináša čosi nové, čo potenciálneho zákazníka reálne zaujme.

Druhé zariadenie Samsungu, ktoré bolo v Barcelone doslova na každom kroku, bol tabletofón Samsung Galaxy Note. A to aj napriek tomu, že nešlo o novinku. Tento kúsok sme spoznali už vlani na septembrovej IFA v Berlíne. Doslova po celej Barcelone viseli reklamy, ktoré na Samsung Galaxy Note upozorňovali. Samsung pripravil rôzne doplnkové aktivity, napríklad umelci dotykovým perom záujemcom kreslili portréty a tlačili ich na špeciálne pohľadnice. Na stojanoch bolo množstvo tabletofónov k dispozícii na vyskúšanie a nechýbali ani podrobné videá o tom, aké sú nové možnosti a základné prednosti tohto zariadenia.

fotogaléria
fotogaléria

Novinka LG Vu a jej priamy konkurent Samsung Galaxy Note

TIP: Veľký test Samsung Galaxy Note: Návyková tehla

Mal som pocit, že LG Vu: s podobným zameraním ostalo v tieni i napriek tomu, že malo v Barcelone punc úplnej novinky. Viacero vydarených nápadov LG pretavených do tohto zariadenia ostalo bez výraznejšej pozornosti. Pritom stánky týchto dvoch výrobcov boli v tesnom susedstve. Opäť sa potvrdilo, že nestačí iba priniesť zaujímavú novinku, ale treba ju vedieť aj dobre predať.

TIP: Sledujte nás aj naFacebooku , Twitteri či Google+