17.3.2012 00:00 | MobilMania

Test Nokia 603: Farebná fešanda

Štýlová novinka s farebnými krytmi beží na systéme Nokia Belle. Má kvalitný displej, rýchly procesor, 5 Mpx fotoaparát aj NFC.

Nokiu 603 poznáme už nejaký ten čas. Fíni ju predstavili ešte minulý rok . V rodinke symbianových smartfónov by sme ju podľa výbavy mohli zaradiť niekde medzi modely Nokia 700 a Nokia 701 .

Svieža kočka

Nokia 603 na nás už pri prvom kontakte zapôsobila veľmi príjemne. Rozumná dávka štýlu jej rozhodne nechýba, osloviť by preto mohla najmä mladšiu generáciu. Nami testovaná novinka v bielo-ružovom prevedení výrazne pútala pozornosť najmä dámskeho okolia.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Novinka pritom prichádza vo viacerých farebných prevedeniach. Odnímateľný zadný kryt telefónu je v ponuke v čiernej, bielej, ružovej, zelenej, žltej a modrej farbe. Predná časť telefónu je buď biela, alebo čierna. Aký variant a farebnú kombináciu si zvolíte, je len na vás. Nokia však do balenia viac krytov nepribalí, dokúpiť si ich budete musieť samostatne. 

Fínskeho producenta musíme pochváliť za príkladné spracovanie. Telefón nevŕzga ani pri silnom stláčaní a celkovo pôsobí veľmi pevne. Vymeniteľný zadný kryt batérie drží na svojom mieste doslova ako pribitý. O jeho prípadné samovoľné uvoľnenie sa preto nemusíte obávať. Samozrejme, do budúcnosti pri častej výmene krytov nemôžeme nič garantovať.

Voľte radšej pestré kryty

Kryty Nokie 603 majú lesklý povrch. V prípade pestrofarebných prevedení sú kryty s lesklým povrchom obzvlášť príťažlivé na pohľad. Dáme však ruku do ohňa za to, že tmavšie verzie s lesklým povrchom naopak priťahujú nepríjemné odtlačky a iné nečistoty.

Nokia 603 padne do rúk úplne dokonale. Ostré hrany prednej steny prechádzajú postupne do príjemne oblých línií. Vďaka hmotnosti necelých 110 gramov sa tak telefón pri rozmeroch 113 x 57 x 12 mm ovláda veľmi komfortne.  

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Novinka na hranách schováva všetko potrebné. Vpravo nájdeme ovládanie hlasitosti a spúšť fotoaparátu. Ľavá a spodná hrana je úplne prázdna. Výrobca umiestnil všetky konektory na hornú stenu, kde nájdeme 3,5 mm jack, microUSB konektor i blokovacie tlačidlo. V pravom dolnom rohu je ešte očko na pútko šnúrky či prívesku.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Len microSIM

Zadnú stenu okupuje iba výrazná mriežku reproduktora a objektív fotoaparátu. Ten nie je chránený žiadnou krytkou, avšak jeho mierne zapustenie do tela telefónu by malo eliminovať akékoľvek poškodenie.

fotogaléria

Po odňatí zadného krytu telefónu získate prístup k batérii. Li-Ionový akumulátor, ktorý novinku udrží v chode niečo cez dva dni, ponúkne kapacitu 1 300 mAh. Samozrejme pri šetrnom zaobchádzaní sa dá výdrž batérie ešte predĺžiť. Ak však Nokiu 603 budete výrazne „žmýkať“, na noc bez nabíjačky zabudnite.

Ak sme už pri odnímaní zadného krytu, máme veľkú výhradu voči umiestneniu microSD karty pod kryt telefónu. Ďalšia vec, ktorá môže mnohým používateľom prekážať je fakt, že Nokia 603 podporuje výhradne microSIM karty. Ak si vašu SIM kartu „ostriháte“, na vloženie do iného telefónu budete musieť využiť adaptér, čo nie je veľmi ideálne riešenie. MicroSIM skrátka ešte stále nie je štandard a počas používania neraz natrafíte na situácie, kedy budete týmto aspektom limitovaní.

Kvalitný obraz

fotogaléria

Nokia 603 disponuje IPS LCD displejom, ktorý po uhlopriečke meria 3,5 palca. Displej vybavený technológiou ClearBlack, ktorá zabezpečí verné zobrazenie a sýtosť farieb (najmä čiernej), zobrazí 16 miliónov farieb a ponúkne rozlíšenie 360 x 640 pixelov.

Displej má výborné pozorovacie vlastnosti. Vyniká nie len v interiéri, ale aj na priamom slnku, kde s čitateľnosťou nebudete mať najmenší problém. Jeho doménou je taktiež veľmi dobrá farebnosť a prijateľne jemné zobrazenie. Iste, nie je to Super AMOLED, ale rozhodne nie je ani tak náročný na batériu.

Pod dotykovým displejom je na prednej stene telefónu umiestnená ešte trojica hardvérových tlačidiel. Slúžia na príjem a ukončenie hovoru a vstup do hlavnej ponuky. Dlhým stlačením stredného klávesu sa spustí manažér spustených aplikácií.

Bohaté schopnosti

Nokia 603 beží na operačnom systéme Nokia (Symbian) Belle. Samotný systém zrejme nie je potrebné nikomu predstavovať. Novinku poháňa procesor, ktorý tika na frekvencii 1 GHz. Sekunduje mu pri tom grafický akcelerátor. Operačná pamäť RAM ponúkne kapacitu 512 MB a Pamäť ROM má veľkosť 1 GB.

Odozva a rýchlosť telefónu je na výbornej úrovni. Všetko je plynulé a svižné. V tejto oblasti nemáme Nokii 603 prakticky čo vytýkať. Je vidieť, že systém v súčasnej podobe Nokia Belle prešiel zásadnou optimalizáciou, ktorá niekdajšiemu Symbianu výrazne chýbala.

Interná pamäť telefónu je 2 GB, pre používateľa je však k dispozícii len 340 MB. Rozšíreniu používateľskej pamäte prostredníctvom microSD kariet sa preto zrejme nevyhnete. Telefón podporuje microSD karty do veľkosti 32 GB.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria



Prostredie systému je dobre známe

Nadupaná výbava

fotogaléria
fotogaléria

Nokia 603 komunikuje v sieťach GSM aj 3G. Na internet sa vie globálne pripojiť okrem pomalého GPRS a EDGE pripojenia aj vďaka rýchlym dátovým prenosom HSDPA a HSUPA, vďaka čomu dokáže sťahovať dáta rýchlosťou 14,4 Mbit/s a odosielať rýchlosťou 5,76 Mbit/s.

Na krátke vzdialenosti poslúži na pripojenie k internetu samozrejme Wi-Fi, ktoré podporuje štandardy 802.11 b/g/n. Možnosť vytvoriť Wi-Fi hotspot štandardne v systéme integrovaná nie je. Využiť na to budete musieť aplikácie tretích strán.

Internetový prehliadač je na dobrej úrovni, ale stále sa nemôže porovnávať s tým v Androide či iOS. Bez problémov zvládne zobraziť aj náročnejšie stránky. Dokáže pracovať s viacerými oknami súčasne a podporuje Adobe Flash Lite.

Pripojte si pokojne aj USB kľúč

Lokálne sa pripojí ešte pomocou technológie Bluetooth 3.0 s A2DP. Vyzdvihnúť musíme prítomnosť NFC, ktoré sa dnes stáva čoraz populárnejším rozhraním nielen pri platbách v obchodoch, ale aj pri komfortnejšom párovaní zariadení. Integrované microUSB 2.0 slúži nielen na pripojenie k počítaču, ale taktiež na dobíjanie batérie.

fotogaléria

Zároveň je možné vďaka funkcii USB on-the-go a prostredníctvom špeciálnej redukcie pripojiť k telefónu aj pamäťový USB kľúč. S touto funkciou sme sa prvýkrát stretli v prípade Nokie N8. Praktická funkcia mne osobne už párkrát veľmi dobre poslúžila.

Nokia 603 prichádza samozrejme s integrovaným GPS s asistovaným štartom. GPS v telefóne využijete najmä pri používaní predinštalovanej aplikácie Nokia Mapy, ktorá obsahuje aj pešiu a automobilovú hlasovú turn-by-turn navigáciu.

Nokia Mapy sú zadarmo. Bezplatne si priamo do telefónu môžete stiahnuť aj mapové podklady celého sveta, vďaka tomu môžete navigáciu používať offline a vyhnúť sa tak napríklad dátovým roamingovým poplatkom.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria



Správy sú utriedené v konverzáciách.

Štandard je samozrejmosťou

Možnosti operačného systému Nokia Belle sú už notoricky známe. Nokia 603 zvládne všetky dnes štandardné požiadavky. Softvérové nedostatky je možné vyriešiť doinštalovaním aplikácií tretích strán z internetového obchodu Nokia Store.

Bohaté kancelárske schopnosti zastrešuje editor dokumentov Quickoffice. Nokia 603 však už dostala aj aktualizačný balíček pracovných aplikácií z dielne Microsoftu. Nájdeme medzi nimi napríklad aplikáciu Lync, OneNote či Doc Connect.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria



Hudobný prehrávač a galéria obrázkov.

V oblasti multimediálnych funkcií je Nokia 603 vyzbrojená kvalitným prehrávačom, ktorého hudobná knižnica triedi skladby podľa viacerých aspektov. Prehrávaču sekunduje FM rádio s RDS, takže v prípade, ak stanica vysiela potrebné dáta, na displeji uvidíte užitočné informácie či už o práve prehrávanej skladbe, alebo rádiu.

Vytknúť by sme Nokii 603 mohli v oblasti prehrávania multimédií chýbajúcu podporu formátov DviX a Xvid. Na prehranie videí a filmov v týchto štandardoch budete musieť siahnuť po nejakej aplikácii v internetovom obchode Nokia Store.

5 Mpx a zase bez autofocusu

Nokia 603 disponuje fotoaparátom, ktorého rozlíšenie je priemerných päť megapixelov. Fotoaparátu chýba automatické zaostrovanie aj prisvetlenie pomocou LED diódy, čo považujeme za výrazný nedostatok najmä, ak Nokiu 603 porovnávame s konkurenciou.

Počas dňa s novinkou urobíte dobré zábery. V ideálnych svetelných podmienkach ale nemajú pri fotení problém takmer žiadne telefóny. Absencia automatického zaostrovania a jeho nahradenie takzvaným fixed focusom zapríčinila, že s Nokiou 603 neodfotíte makro. A dokonca nieže makro, ale ani objekty, ktoré sú k telefónu bližšie ako približne 45 centimetrov.

Problém je taktiež pri fotení v zhoršených svetelných podmienkach a rovnako v interiéri pri umelom osvetlení. V prípade, že sa vám trasú ruky, prípadne sa fotografovaný objekt mierne pohne, záber budete mať s určitosťou rozmazaný.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Fotoaparát dokáže zachytiť fotografie v maximálnom rozlíšení 2 592 x 1 994 pixelov. Poteší prítomnosť funkcií ako je napríklad detekcia tváre či geotagging, vďaka ktorému sa k vyhotovenej fotke pridá aj GPS informácia o polohe.

Nokia 603 vie nahrávať samozrejme aj video a to konkrétne v HD rozlíšení pri 30 fps. Sekundárnu kameru, ktorá by mohla poslúžiť na videotelefonovanie, budete v prípade Nokie 603 hľadať zbytočne.

Do rúk mladých

Nokia 603 nie je revolučný smartfón a do tejto role sa ani sama nestavia. Z priemerných špecifikácií vytŕča napríklad NFC či rýchle dátové prenosy HSDPA a HSUPA. Poteší aj veľmi dobrý displej. Škoda, že fotoaparát, ktorý inak fotí veľmi dobre, nemá autofocus ani LED blesk. Niekoho možno od kúpy odradí aj nutnosť využitia microSIM karty.

Každopádne štýl a pestrofarebné vyhotovenia hrajú v jej prospech. Nádych sviežosti ocení najmä mladšia dámska generácia, pre mladých pánov je naopak pripravená čierna varianta telefónu. Každý si skrátka príde na svoje a navyše vďaka vymeniteľným krytom si Nokiu 603 môžete prispôsobiť aj aktuálnej nálade.

Cena Nokie 603 začína v internetových e-shopoch na sume približne 220 eur. V rovnakej cenovej hladine jej konkurenciu bude robiť napríklad Sony Ericsson Xperia Neo V . Ak sa uskromníte so slabším a menším displejom, postačiť by vám mohol aj HTC Wildfire S , ktorý je o viac ako 50 eur lacnejší. V prípade, že ste ochotní si priplatiť, zaujať by vás mohol aj HTC Evo 3D , ktorý vyniká v zázname 3D videa a fotografií.