19.3.2012 00:00 | MobilMania

Test BlackBerry Curve 9380: Kadiaľ cesta nevedie

BlackBerry Curve 9380 nie je ani ryba ani rak. Jeho cieľová skupina sa hľadá veľmi ťažko.

Zariadenia BlackBerry majú na trhu veľmi špecifické postavenie. Požaduje sa od nich najmä spoľahlivosť a výborné schopnosti v oblasti textovej komunikácie. Prvý faktor spĺňa Curve 9380 na výbornú, v druhom zaostáva kvôli absencii hardvérovej QWERTY klávesnice a zároveň malej uhlopriečke displeja. Akoby sa výrobca chcel odtrhnúť od firemnej sféry a priblížiť sa bežným používateľom. To však s podmienkou v podobe nutnosti aktívnych BIS/BES služieb pre plnohodnotné využitie nepôjde.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Nové BlackBerry sa spolieha na dotykový displej

TIP: Test BlackBerry Curve 9360: Verný tradíciam

Strážte si ho

Nespornou výhodou telefónu sú jeho kompaktné rozmery 109 × 60 × 11,2 mm a tiež hmotnosť iba 98 gramov. Tá si ale vyžiadala daň v podobe plastového tela. Na prvý pohľad síce mobil nepôsobí lacno, no tento pocit sa zmení po uchopení do ruky. Lesklý povrch je naviac náchylný nielen na odtlačky prstov, ale aj na drobné škrabance. Paradoxne, predná strana s displejom dokonca priťahuje škrabance viac ako plastový zadný kryt. Ak nemáte radi ochranné púzdra, s neestetickými ryhami sa budete musieť zmieriť. Akokoľvek šetrne sme totiž s mobilom zaobchádzali, nevyhli sme sa im už po pár dňoch.

Po obvode telefónu nachádzame štandardnú kombináciu prvkov. V hornej hrane je to 3,5 mm audio jack a kláves uzamknutia. Ten sa stláča pomerne ťažko, naviac má takmer nulovú odozvu. Plusom je aspoň fakt, že ho nie je potrebné nahmatávať, stačí sa trafiť aspoň približne do stredu. Ľavý bok okupuje microUSB konektor, netradične umiestnený v strede. Má to svoj účel, s menším displejom budete totiž často písať s orientáciou na šírku. Pripojený kábel tak nebude prekážať.

Zvyšok osadenstva sa dostal na pravý bok zariadenia. Aj keď to z fotografií nie je zrejmé, nachádzajú sa tu štyri klávesy. Vďaka vystúpeniu sa ľahko nahmatávajú, no ťažko stláčajú. Opäť im chýba výraznejšia odozva. Okrem regulátora hlasitosti so stredovým „mute“ tlačidlom tu vidíme spúšť fotoaparátu. Jej jedna poloha napovedá o absencii automatického zaostrovania.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Prvky na bokoch

Žiadna Gorilla

Poistka pre uvoľnenie zadného krytu sa nachádza na bočnej hrane v blízkosti microUSB konektora. Používatelia s kratšími nechtami nebudú mať tento proces v obľube. Nemusí ísť pritom iba o výmenu SIM karty, zariadenia BlackBerry poznajú tvrdý reštart v podobe vytiahnutia batérie na dobu 30 sekúnd. Okrem toho v týchto miestach nachádzame slot pre microSD karty, vymeniteľné aj za chodu. Samotná batéria má kapacitu 1 250 mAh a rekordy vo výdrži neláme. Nabíjali sme v priemere každú druhú noc.

Pri pohľade na prednú stranu sa, žiaľ, opäť nevyhneme negatívnym postrehom. Prvým z nich je spomínaná náchylnosť na drobné škrabance. Sklíčko Gorilla Glass, ktoré je dnes pre telefóny s dotykovým ovládaním štandardom, na BlackBerry nenájdeme. Výrobca sa aspoň mohol pokúsiť sklíčko zapustiť pod povrch tak, aby bolo proti takémuto poškodeniu chránené. Považujeme to za obrovskú nevýhodu, mobil skutočne už po niekoľkých dňoch vyzeral biedne.

fotogaléria
fotogaléria

Klávesy pod displejom -  Batéria má kapacitu 1 250 mAh

Druhým mínusom sú klávesy pod displejom. S tlačidlami pre príjem a ukončenie hovoru sa manipuluje dobre, zvyšné dva klávesy sú však maximálne nepohodlné. Na ich stlačenie je potrebné vyvinúť neprirodzenú silu, odozva je navyše slabá. S trackpadom sa pracuje pohodlne, i keď začiatočník si naň musí istý čas zvykať.

Samotný displej je kapacitný, používa rozlíšenie 360 × 480 bodov pri uhlopriečke 3,2 palca. Prekvapia široké pozorovacie uhly, dobré farebné podanie sa nestráca ani pri extrémnom naklonení. Použité rozlíšenie je vzhľadom k uhlopriečke postačujúce, obraz je jemný. Či je postačujúca uhlopriečka, to už je iná otázka.

Ak vezmeme do úvahy absenciu hardvérovej klávesnice, tak celkom určite nie. Ako sme už spomenuli, BlackBerry kladie dôraz na textovú komunikáciu a drobné virtuálne klávesy sú znesiteľné maximálne na veľmi stručné správy. Písanie dlhších textov by bolo prinajmenšom nelogické. Výrobcovi kvitujeme snahu ísť s dobou a ponúknuť rýdzo dotykový prístroj, avšak niekedy treba radšej ostať pri starej osvedčenej tradícii. Širšiemu publiku, aké v súčasnosti má, sa týmto nepriblíži.

Nový systém, bleskové reakcie

Pri testoch noviniek kladieme v poslednej dobe veľký dôraz na moderný a výkonný hardvér. V tomto prípade to nie je potrebné, použitý systém totiž na prevádzku náročný nie je. Procesor s taktom 806 MHz je spolu s 512 MB RAM bohato postačujúci. Systém BlackBerry OS 7.0 je svižný, reakcie sú okamžité a nečakáme prakticky na nič.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Grafické rozhranie telefónu

Koncepcia prostredia sa mierne odlišuje od toho, na čo sme v súčasných smartfónoch zvyknutí. Napriek tomu je usporiadanie ponuky logické a naviac aj praktické. Domovská obrazovka je tvorená z troch hlavných častí. Horný stavový riadok s hodinami po kliknutí otvorí správcu pripojení. Pod ním nachádzame informačný riadok s notifikáciami o zmeškaných udalostiach. Po kliknutí máme prístup k podrobnejším informáciám. Poslednou časťou je samotná ponuka, ktorú si smieme usporiadať do niekoľkých záložiek. Výborné riešenie, snáď ho výrobca tak skoro nezmení.

fotogaléria
fotogaléria

Nastavenia zachádzajú do podrobností

Aj keď výrobca radí Curve 9380 k svojim lacnejším zariadeniam, funkčnou výbavou nešetrí. Nemá to vo zvyku. Pokiaľ ho máte v pláne využívať na mailovú komunikáciu, vedzte, že aktivácia služby BIS (BlackBerry Internet Service), respektíve BES (BlackBerry Enterprise Server) je nevyhnutnosťou. Nevyužijete už dokonca ani Gmail aplikáciu, ktorou kedysi používatelia tento nedostatok čiastočne nahradili. Google ju totiž ešte v novembri odmietol ďalej poskytovať a podľa vlastných slov sa bude radšej sústrediť na vylepšenia vo webovej verzii schránky.

Veľkú časť potenciálnych záujemcov tak bude tvoriť firemná sféra, ktorá má prístup k riešeniu v podobe BES. Tu sa však opäť črtá otázka, či je pre nich použiteľný telefón bez hardvérovej klávesnice. Argument, že mobil dobre poslúži bežným používateľom aj bez mailového klienta, je zbytočný. Telefón predsa stojí vo voľnom predaji 300 eur.

Rýchle dáta aj NFC

Smartfónu nemožno uprieť skvelú kancelársku výbavu. Aplikácie ako jednoduché poznámky, úlohy či kalkulačka sú samozrejmosťou. Kalendár a kontakty sme si s Google účtom zosynchronizovali aj bez aktívnej BIS/BES, no iba vďaka doinštalovanej aplikácii. Ďalej pomôže jednoduchý správca súborov či editor kancelárskych dokumentov. Bonusom je úschovňa hesiel alebo služba BlackBerry Protect pre úschovu a ochranu informácií. Za zmienku stojí tiež Wikitude, zatiaľ menej známa služba, ktorá vyhľadáva zaujímavé miesta v okolí prostredníctvom tzv. augmented reality.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Kancelárske funkcie

Internetový prehliadač poteší rýchlymi reakciami, avšak problémom je znovu malá uhlopriečka displeja. Na pohodlné surfovanie nestačí. Máme možnosť využiť prácu s kartami, záložkami, prípadne zdieľanie stránok. Doplnkové funkcie, naviazané na internet, zahŕňajú sociálne siete Facebook a Twitter, messengery Windows Live, Google Talk a BlackBerry Messenger, a taktiež aj prehliadač videí z YouTube. Ten je v podstate iba odkazom na mobilnú verziu portálu, no účel splní.

Curve 9380 sa k okoliu pripája pomocou technológií HSDPA, HSUPA a tiež starších GPRS a EDGE. Samozrejmosťou je Wi-Fi či Bluetooth vo verzii 2.1. Menej zvyčajná je už podpora NFC. I keď jej plný potenciál zatiaľ nevyužijeme, javí sa ako vhodná do budúcnosti.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Internetový prehliadač a doplnkové funkcie, NFC je príjemným doplnkom

Aj na zábavu

S telefónom sa zabavíte vďaka dvojici predinštalovaných hier, rovnako dobre poslúži hudobný prehrávač. Ten si okrem štandardných formátov rozumie napríklad so súbormi FLAC. Na pozadí sa zobrazí obal albumu, v ponuke nájdeme kvantum nastavení vrátane ekvalizéru. Video prehráme plynule, HD rozlíšenie vzhľadom k rozlíšeniu displeja nie je potrebné.

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Hudobné funkcie a prehrávanie videa

Zhotovovanie snímok je obmedzené dnes štandardným maximálnym rozlíšením 5 Mpx. Chýba autofocus, nie však prisvetľovacia dióda. Od snímok sme veľa neočakávali, predsa len nie sú primárnym účelom smartfónu. Preto nás nesklamali ani neohromili. Videosekvencie majú maximálne rozlíšenie 640 × 480 bodov. Sekundárna kamera chýba, čo nepoteší priaznivcov videohovorov.

fotogaléria
fotogaléria

Prehliadanie snímok

Testovacie fotografie:

fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria
fotogaléria

Hodnotenie: Tak kam s ním?

Zariadenia BlackBerry si u nás držia sympatie vďaka konzervatívnemu dizajnu, spoľahlivosti, ale aj rôznym riešeniam, ktoré iné značky neponúknu. Curve 9380 je ale krokom vedľa. Jeho cieľová skupina sa hľadá veľmi ťažko. Budúci majiteľ bude preklínať nechránený povrch, nepohodlné písanie na malom displeji a rovnako neergonomické klávesy. Nie je pritom veľa vlastností, ktorými sa mu mobil môže odmeniť, najmä bez aktivovaných internetových služieb BlackBerry.

fotogaléria

Šoškovka fotoaparátu

Za cenu 300 eur sa bežný používateľ radšej obhliadne iným smerom. Ak nie je odkázaný na riešenia, ktoré výrobca ponúka, zaujať ho môže napríklad Sony Ericsson Xperia Arc S s Androidom alebo Nokia Lumia 710 s Windows Phone 7. Ak sa striktne drží platformy, odporúčame radšej podarenejší a lacnejší Curve 9360 .