4.4.2012 08:00 | MobilMania

Bežecký špeciál alebo ako využiť smartfón pri behu

Zdroj: Zive.sk

Počasie je síce posledné dni premenlivé, no máme tu jar a práve teraz je najvyšší čas začať behať. A vezmite si aj váš smartfón.

Tipy a triky

Možno aj vy patríte k tým ľudom, ktorý si svoj smartfón berú aj na záchod. Uvažovali ste však nad tým, že mobil by sa dal dobre využiť aj pri športovaní? K dispozícií je totiž veľké množstvo aplikácií, pomocou ktorých môžete získať obrovské spektrum dát. Vďaka GPS a rôznym senzorom smartfónu dokážete po vašom behu detailne analyzovať vaše výkony, porovnávať ich s inými priateľmi a dokonca sa vďaka ním môžete aj naučiť správne behávať.

Neoprénové púzdra

Aby ste mohli rôzne aplikácie využiť, musíte so sebou samozrejme zobrať aj váš smartfón. No a bežať s drahým mobilom vo vrecku, ktorý sa môže rozbiť aj pri prvom páde na zem, nie je určite najlepší pocit. Nič preto nepokazíte neoprénovým či vodotesným púzdrom na mobil, ktorý sa dá pripevniť na ruku alebo inú časť tela, povedzme pás. To váš smartfón bezpečne uchytí a ochráni pred prípadným pádom či dokonca aj vodou. Na niektorých púzdrach môžete nájsť aj reflexný pásik, vďaka ktorému vás bude na ceste vidno aj v tme.

fotogaléria
obr 2012 temy behanie puzdro1 Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 temy behanie puzdro3 Zdroj: Zive.sk

Púzdra napríklad pre iPhone od Apple sa dajú kúpiť v rôznych farebných variáciách už od dvoch eur v čínskych obchodoch typu Dealextreme. Ak si potrpíte na kvalitu, na Slovensku sa podobné značkové púzdra dajú kúpiť už od 15 eur.

Krokomery, hodinky s GPS či pulzmeter

Nenáročným bežcom či začiatočníkom môže na začiatok poslúžiť aj obyčajný krokomer (pedometer), ktorý zaznamenáva výlučne len počet krokov a zobrazuje ich na displeji. Niektoré druhy navyše disponujú aj stopkami a tie najlacnejšie sa dajú kúpiť už od niekoľkých eur.

fotogaléria
obr 2012 temy behanie krokomer Zdroj: Zive.sk
fotogaléria
obr 2012 temy behanie pulzmeter Zdroj: Zive.sk

krokomer - pulzmeter

Do vyššej kategórie patria pulzmetre. Ich úplne základne verzie, ktoré disponujú len stopkami a zobrazujú aktuálny pulz sa dajú kúpiť tiež za pár eur, napríklad v akcii v niektorom z našich hypermarketov. Následne platí, že čím drahší pulzmeter, tým viacej funkcií.

Pokročilí bežci môžu napokon siahnuť napríklad po hodinkách s pulzmetrom a GPS prijímačom. K najznámejších výrobcom tohto príslušenstva patrí hlavne Garmin s hodinkami rady Forerunner či Polar . Tie sa dajú zaobstarať už od niekoľkých desiatok eur.

fotogaléria
obr 2012 temy behanie garmin1 Zdroj: Zive.sk

Vďaka GPS prijímaču si dokážete merať a zaznamenávať rôzne dáta o rýchlosti, vzdialenosti, tempe či spálených kalóriách. Nechýba ani následne prenesenie údajov do počítača napríklad pomocou USB kábla. Výhodou takýchto hodiniek je hlavne vysoká odolnosť proti poškodeniam a dlhšia výdrž batérie.

Aplikácií je mnoho...

Runkeeper

Jednou z najznámejších aplikácií pre monitorovanie behu dostupných aj zadarmo je určite Runkeeper. Aplikácia meria a zaznamenáva údaje o rýchlosti, vzdialenosti trase, prevýšení či čase, za ktorý ste daný úsek zabehli. Všetko následne zakreslí aj do mapy.

Plusom aplikácie je aj to, že počas behu dokáže hlásiť informácie o čase, zabehnutých kilometroch či priemernej rýchlosti. Ak si navyše vytvoríte účet na stránkach Runkeeper , získate aj možnosť synchronizovať svoje výsledky a sledovať tak to, či sa zlepšujete alebo naopak zhoršujete. 

Produkt Operačný systém Stiahnutie Cena
RunKeeper Android, iOS App Store, Google Play Store Zadarmo

Sports Tracker

Sports Tracker je multiplatformová aplikácia dostupná pre Android, iOS, Symbian aj Windows Phone. Ponúka opäť bežné funkcie na sledovanie údajov od spálených kalórií, priemernej rýchlosti až po informácie o nadmorskej výške, ktoré sa ukladajú do osobného denníka, kde môžete sledovať vaše pokroky.

Nechýba samozrejme ani sociálny aspekt a aplikácia umožňuje okrem pridávania priateľov zdieľanie vašich výkonov spolu s fotografiami na Facebook a Twitter. Používateľ môže rovnako využiť aj online službu Sports-Tracker , kde sú k dispozícií napríklad detailne mapy, obľúbené bežecké trate či chodníky po celom svete. 

Produkt Operačný systém Stiahnutie Cena
Sports Tracker Android, iOS, Symbian, Windows Phone Google Play Store, App Store, Ovi Store, Marketplace, Zadarmo

Moje Trasy

Používatelia Androidov môžu siahnuť aj po bezplatnom riešení od Google s názvom Moje Trasy alebo v originále My Tracks.

Aplikácia dokáže taktiež zbierať dáta o rýchlosti, dĺžke a prevýšení trate, ktoré môžete následne zdieľať na sociálnych sietiach či v Google Maps.

Ak disponujete jedným z podporovaných externých senzorov, aplikácia dokáže navyše zaznamenávať údaje napríklad o srdečnom tepe.  

Produkt Operačný systém Stiahnutie Cena
Moje Trasy Android Google Play Store Zadarmo

Nike+

Exkluzívne pre iOS je dostupná známa aplikácia Nike+ GPS. Tá rovnako ako predošlé aplikácie dokáže vďaka GPS a akcelerometru merať vzdialenosť vašej trasy, jej prevýšenie, rýchlosť či počet spálených kalórií.

Výhodou je aj synchronizácia výsledných dát s vašim profilom na stránke nikeplus.com , kde sú k dispozícií prehľadné štatistiky jednotlivých behov. Ak potrebujete motiváciu, môžete si nastaviť aj osobného trénera, ktorý z vás postupne spraví skutočného bežca.

Na záver môžeme spomenúť ešte známejšie iOS aplikácie Runtastic Pro či Runmeter alebo Runstar a SportsTracker Pro pre Android.  

Produkt Operačný systém Stiahnutie Cena
Nike+ GPS iOS App Store 1,59 eur

Pozor hlavne na vydrž batérie

Keďže všetky tieto aplikácie využívajú GPS čip smartfónu, odrazí sa to aj na jeho výdrži. Pri dlhších behoch preto určite nezabudnite napríklad solárnu nabíjačku či rôzne externé batérie, ktoré môžu výdrž batérie predĺžiť.