20.4.2012 00:33 | Bleskovky MobilMania.sk

Česká Telefónica čelí veľkej žalobe kvôli porušovaniu hospodárskej súťaže

Česká telekomunikačná spoločnosť Telefónica Czech Republic, ktorá je matkou slovenského mobilného operátora Telefónica Slovakia (O2), čelí v domácej krajine žalobe o náhradu škody vo výške 4 mld. CZK. Tú podala v marci minulého roku spoločnosť Volný, a.s., podľa ktorej jej česká Telefónica spôsobila škody viac ako 4 mld. CZK, keď stláčala maržu na trhu poskytovania pripojenia k internetu prostredníctvom ADSL.

Mestský súd v Prahe aktuálne spojil žalobu spoločnosti s obdobným konaním, ktoré voči Telefónike vedie český Úrad pre ochranu hospodárskej súťaže (ÚOHS). Ten v súčasnosti dokončuje ekonometrické analýzy a vyhodnocuje dôkazy.

Ako vo štvrtok informovala spoločnosť Volný, tribunál Európskej únie v marci tohto roku potvrdil rozhodnutie Európskej komisie v obdobnom prípade z roku 2007. Komisia vtedy uložila matke českej spoločnosti, španielskemu telekomunikačnému operátorovi Telefónica, pokutu vo výške 151 mil. eur.

Telefónica mala podľa rozhodnutia komisie v rokoch 2001 až 2006 zneužívať dominantné postavenie na španielskom trhu širokopásmového pripojenia na internet. Spoločnosť totiž stanovila veľkoobchodné ceny pre konkurentov a zároveň maloobchodné ceny pre vlastných zákazníkov na takú úroveň, ktorá tlačila jej konkurentov do straty, ak svojimi ceny chceli konkurovať nízkym maloobchodným cenám spoločnosti Telefónica.

(1 EUR = 24,842 CZK)

(SITA)