21.4.2012 15:53 | Bleskovky MobilMania.sk

Oracle sa súdi s Google kvôli Androidu

Tento týždeň odštartovalo súdne pojednávanie, ktorého výsledok by mohol priamo ovplyvniť podobu, resp. budúcnosť systému Android. Spor je navyše špecifický skutočnosťou, že zatiaľ sa do ostrých patentových bitiek okolo Androidu dostávali len výrobcovia, ktorí využívali operačný systém od Google. Teraz však v boji figuruje Google osobne a výsledok je neistý.

Oracle vo svojej žalobe obviňuje Google z kopírovania 37 API (aplikačných programových rozhraní) a 11 zdrojových kódov. Google na svoju obranu argumentoval, že nie je možné „kopírovať“ programovací jazyk, ale len aplikáciu. Google preto nepoužíva na beh aplikácií prostredie Oracle, ale vlastný virtualizačný nástroj Dalvik. Virtualizačné prostredie je založené na projekte Apache Harmony, čo je open source verzia Javy.

Korene sporu pritom siahajú do roku 2010. Spoločnosť Oracle v tomto roku odkúpila Sun Microsystems, tvorcu platformy Java. Spolu so spoločnosťou Sun získal Oracle aj celé portfólio dôležitých patentov a know-how.

Už v auguste 2010 prišli zo strany Oracle prvé obvinenia týkajúce sa údajného porušovania jeho novonadobudnutých patentových práv. Právnici spoločnosti požadovali od Google odškodné vo výške jednej miliardy dolárov. Neskôr prišlo k značnej redukcii spomínanej sumy vzhľadom na skutočnosť, že mnohé patenty, ktorými Oracle argumentoval, boli vyhlásené za neplatné a nerelevantné pre prípad.

Dnes sa požadovaná suma pohybuje približne vo výške 30 miliónov dolárov. Spomínaná suma nepredstavuje pre Google prekážku. Problémom je precedens, ktorý by zaplatenie tejto čiastky prinieslo. V budúcnosti by totiž od Google mohli byť požadované licenčné poplatky.

MobilMania.sk komentuje: Pokiaľ Google súd prehrá, existujú dve cesty, ktorými sa ďalší vývoj môže uberať. Prvou z nich je pokuta a následné licencovanie technológie.

Menej príjemným variantom by bolo rozhodnutie Oracle, že svoje technológie odmietne firme Google licencovať. Vtedy by bol Google nútený „prestavať“ svoj operačný systém od základov. Spomínaný variant by mohol vážne ohroziť plány Google do blízkej budúcnosti. Najmä v čase keď sa pomaly presadzuje veľmi vydarená štvrtá verzia systému Ice Cream Sandwich.

Čo však môže možná prehra znamenať pre výrobcov? Vylúčený nie je odklon k iným operačným systémom, napríklad mobilnému Windows. Microsoft s istotou otvorí náruč...

V prípade, že by aplikačné programové rozhranie Javy muselo byť odstránené z jadra Androidu, môžu žalobám čeliť aj vývojári aplikácií. Čo by bol ďalší problém pre Google. Na tému upozornil server Techradar.com .